„Csak kitartással és hittel lehet talpon maradni”

Szerző: N.T. | 2015. március 3.

Mindennapjait a kövek között tölti, még az irodája is tele van kövekkel, azaz kövekből, kavicsokból készült saját fejlesztésű járólapokkal és azok fényképeivel. Szavaiból, viselkedéséből azonban mégsem az a keménység és hidegség árad, amit e rideg anyaghoz társítunk. Ahogy lendületesen és elszántan beszél a fiatal cégvezető, Greksza Ottó, a Greksza Kft. ügyvezetője, kirajzolódik egy empatikus, a csapatáért és a családi vállalkozásért maximálisan felelősséget vállaló üzletember képe.

  Könnyű és sima út vezetett a kft. ügyvezetőjének székéig – legalábbis ezt gondolhatja az, aki nem ismeri Greksza Ottó pályafutását. 1996-ban kezdte el az építőipari tevékenységet a Greksza család, a családi vállalkozásban dolgozott a kőműves apa és a frissen végzett szakmunkás fiú mellett az anya is. A ma már kft-ként működő cég fő tevékenysége az építőipari generálkivitelezés, építőipari szakmunkák, kőmunkák, díszburkolatok, homlokzat-burkolatok készítése. 2011-ben vásároltak egy ipartelepet Majson, azóta ott készítik egyedi betonelemeiket, díszburkolataikat. Ez az irány várhatóan meghatározza az egész vállalkozás további útját is.

 - Az elképzelés huzamosabb ideje érlelődött bennünk, hogy visszahozzuk a járólapokkal, burkolatokkal a régmúlt hangulatát – mondja Ottó. – A régi mozaiklapokra, cementlapokra gondolva fejlesztettük ki a BLOX műkő- és betonburkolatokat, amelyek abszolút egyediek. Ez a termék roppant munkaigényes, sok benne a kézimunka és ezt értékelik a vevőink.

 - Honnan jött az ötlet, hogy ilyen termékeket gyártsanak?

 - Amikor a Pollack Mihály Műszaki Főiskola homlokzatán, auláján dolgoztunk, felmerült az igény valami újszerű megoldásra a burkolatokkal kapcsolatban. Elkezdtünk ráhangolódni a finomabb dolgokra, azt szerettük volna, hogy az embereknek ne a beton jusson eszébe arról, amin járnak, még ha betonból is készült. A mi járó- és járdalapjaink, falburkolataink finom mosott gránit, üveg, márvány- és mészkő őrleménnyel készülnek. A sztenderd méretek mellett egyéni méretben is gyártjuk, ilyenek nem nagyon találhatók a piacon. Mostanra továbbgondoltam ezt az ötletet és üvegmozaikot is szeretnék gyártani kimondottan falburkolatként, 1cm-es vastagságban. Tudomásom szerint ennyire vékony díszburkolatot betonból nem készítenek a költségek és a termék munkaigényes volta miatt. Cégünk az egyediségre szeretné fektetni a hangsúlyt. Egyre többen érdeklődnek a burkolataink iránt, sőt, már külföldről is vannak megkereséseink.

 - Úgy tűnik, az ön szakmai életútja nagyon sima volt.

 - Nagyon sok munka árán jutottunk el idáig. Édesapámmal folyamatosan dolgoztunk, én a mai napig is beállok fizikai munkát végezni, ha szükséges. Büszkén mondhatom, hogy nagyon jó, megbízható csapattal dolgozunk. Mindannyian igyekszünk a lehető legjobb minőséget nyújtani és közvetlen kapcsolatot kiépíteni a megrendelőkkel. Ezáltal kaptunk egyre nagyobb és egyre több megbízást, így tudtunk növekedni. Tanulmányaimat is tudatosan kapcsoltam ehhez a területhez, a szakmunkásképző után érettségi majd főiskola következett, mindemellett munkavédelmi és ingatlanközvetítői szakképesítéssel is rendelkezem.  A gazdasági válság hatása nálunk is érződik, ezért is bővítettük kínálatunkat a saját fejlesztésű termékekkel.

 

 - Hogyan lehet ma talpon maradni az építőiparban?

 - Nagyon nehezen, csak kitartással és hittel. A tavalyi évünk rendkívül nehéz volt, egy komolyabb munkával befürödtünk, amit nagyon sok pénzünk bánt. Szinte azon a ponton voltunk, hogy befejezzük a kivitelezést és csak a gyártásra koncentrálunk. De mivel rengeteg munkánk és pénzünk fekszik ebben a cégben, eldöntöttük, hogy menni kell tovább és az irány csak az előre lehet. Az, hogy hittük, egyre jobb lesz, kirángatott bennünket a gödörből. Ahogyan azt egy kedvenc íróm is mondja: „A legnagyobb sikereket akkor éri el az ember, ha már túlment azon a ponton, ahol a vereséget elszenvedte.”  Bár most még nagyon az év elején vagyunk, már azt tudom mondani, hogy több feladatunk és megrendelésünk volt, mint a tavalyi utolsó negyedévben. Ez rendkívül biztató! Úgy érzem, ez az év fordulópont lesz a cég életében, nagyobb perspektívákban gondolkodunk mind a kivitelezést, mind a gyártást tekintve.

 - Az optimizmuson és az elszántságon kívül mik a vezérelvek a cég működtetése szempontjából?

 - Mindenképpen kiemelném a családias légkört. Én magam minden nap kinn vagyok az építkezésen, meghallgatom a munkatársaimat, megbeszéljük a dolgokat. Azt gondolom, hogy nem sok ilyen építőipari cég van, mint a miénk. Nagyon fontos a partnerek és az alkalmazottak felé irányuló bizalom, törekszünk arra, hogy lelkiismeretesen és precízen dolgozzunk. Amit elkészítünk, az nagyon jó legyen. Ezt igazolják visszatérő ügyfeleink is. Mindenképpen fontos a személyes kontaktus, a közvetlenség. Mivel én is annak tartom magam, elvárom a korrektséget, az őszinteséget az embereinktől is. A munkatársaimat jól ismerem, hiszen huzamosabb ideje nálunk dolgoznak, ami azért nem igazán jellemző az építőiparra.

 - Miként látja a vállalkozás jövőjét, merre fejlődnek tovább?

 - Szeretnék a BLOX-termékek előállítására nagyobb hangsúlyt fektetni és még szélesebb körben hirdetni a brandet. Ezeket az elemeket mi gyártjuk és a legjobb az, ha mi magunk is építjük be. Természetesen a kivitelezés ágazatot sem lehet elhagyni, hiszen így ismerték meg a Greksza Kft.-t. Abban, hogy idáig elértünk, egyébként a kamarának is van szerepe. Rendszeres meghívásokat kapunk és részt veszünk a rendezvényeiken, ahol már eddig is sok kapcsolatot tudtunk kialakítani, de nagyon hasznosnak találom a pályázatokkal összefüggő tevékenységét is. 2014-ben bemutatkozhattunk a DesignPécs programsorozaton, ez lehetőséget teremtett arra, hogy többen megismerhessék a műkő burkolatok új dimenzióját. A kő iránti szenvedélyünk és tiszteletünk meghatározza mindennapjainkat, mert az új világ új perspektívát követel, a múlt tiszteletével. Ez az életszemlélet nekünk a BLOX, amit védjegyünk fémjelez. A kőből előállított építészeti és díszítő elemek. Talán ott megéreztek ebből valamit a látogatók is.