Üdvözöljük a

Díj a szakképzésért | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Díj a szakképzésért

Szerző: E.É. | 2013. október 8.

Ebben az évben Merk József vehette át a Komlói Szakképzési Díjat. Az elismerés indoklásában kiemelten szerepelt, hogy a szakember, a komlói Lakics Kft.  gyakorlati oktatás egyik felelős vezetőjeként – a helyi szakképző iskolával, valamint a komlói gépgyártó üzemekkel  együttműködve - építette fel a gépi forgácsoló képzést, kezdve mindezt az alapoktól. Merk József az elismerést elsősorban a Lakics Kft.-ének, illetve a komlói gépgyártó üzemeknek köszönheti.

A kamara legutóbbi összegzése szerint az elmúlt tanévben az általuk felsorolt tíz hiányszakmán belül hangsúlyosan szerepel a gépi forgácsoló szakma is. Bár a helyzet ma már némi javuló tendenciát mutat, hiszen amíg hat évvel ezelőtt például csupán hét fő tanult gépi forgácsolónak, ez a szám napjainkban megtöbbszöröződött. Ez a kedvező folyamat  köszönhető egyrészről a kamara kellő aktivitásának, hiszen a gazdasági testület illetékes szakmai csoportja a hiányszakmákról például közvetlenül informálta a pedagógus társadalmat is. Másrészről azoknak a szakembereknek, akik az elméleti és gyakorlati oktatást végzik ezen a szakterületen. A hazai, krónikussá vált szakember hiány okairól nagyjából egyetértenek azok, akik megpróbálják a trendet megfordítani. Ezek közül az egyik döntő probléma, hogy a fiatalok többsége még mindig felsőoktatási intézményben jelentkezve, diplomásként képzeli el a jövőt. Egyes vélemények szerint megoldás lehetne, ha a szakmunkásképzés visszakaphatná a korábbi renoméját. Éppen ezért állítják egyre több szakmai tanácskozáson, hogy a munkaerő-piaci szereplők legfontosabb feladata éppen az lenne, hogy az úgynevezett trendi szakmák felől a hiány szakmák felé tereljék a fiatalokat. Sőt, hasonlóképpen kellene eljárni a már idősebb, munkanélküliek átképzésénél is. Merk Józsefet arról kérdeztük, miként látja ő a szakképzés mai helyzetét.

 

- Nos, Komlón mi a helyzet a gépi forgácsolók szakmai képzésével kapcsolatban? Jelenleg mi az a létszám, amely az ön által koordinált képzésben részt vesz?

- Az elmúlt két tanévben, a Lakics Kft.-nél végzett forgácsoló tanulók száma, 7 fő volt. 2012-ben 4 tanuló végzett nálunk, közülük hárman már a Kft. alkalmazásában tevékenykednek. Ebben az évben három fő szerezte meg a szükséges szakképesítést, egy fő pedig úgyszintén nálunk dolgozik már. A 2013-2014-es tanévben 4 tanuló szakmai (elméleti és gyakorlati) oktatását végezzük. Fontos még kiemelnem, hogy a Lakics Kft. egyéb szakmákban is folytat szakképzést, jelenleg 26 fő tanul nálunk.

 

- Véleménye szerint milyen motivációval  lehet vonzóbbá tenni ezt a szakmát?

- Megítélésem szerint a képzést jelentősen segítené, ha azok a szakmunkások, akik nap-mint nap közvetlenül is részt vesznek a tanulók oktatásában, ők anyagi elismerést kaphatnának a munkájukért. Meggyőződésem ugyanis, hogy a szakképzésben részt vevő oktatóknak, az eddigieknél nagyobb megbecsülése jelentős színvonal emelkedést hozhatna. Emellett kívánatos lenne még a mesterképzés beindítása is.

 

- Mit jelentett az ön számára az elismerés?

- Természetesen jól esett és köszönöm azoknak a segítőimnek és támogatóimnak, akik javasoltak a díjra. Mindez megerősít abban, hogy az eddigi tevékenységemet tovább kell folytatnom.