Üdvözöljük a

Egy vállalkozói kézikönyv nagy segítséget jelentene | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Egy vállalkozói kézikönyv nagy segítséget jelentene

Szerző: Sz.K. | 2015. május 6.

Idén Önindító2014 néven zajlik az a munkaerő˙piaci projekt, amely egyedülálló lehetőséget kínál a kreatív iparban vállalkozást indítóknak. Pályázatírás, üzleti terv készítés köti le most szinte minden idejüket a tanfolyam résztvevőinek. Nem könnyű éppen ezért a találkozót megszervezni. 

Végszóra érkezem, Koller Eszter már minden fontos információt begyűjtött az üzleti terve elkészítéséhez.

 - Formatervező művészként végeztem Sopronban, csomagolástervezés szakon – kezdi beszélgetésünket – Papírral dolgozom legszívesebben, különleges élmény, amikor egy sík lapból térbeli forma jön létre. Dobozaim hajtogatással, lehetőség szerint ragasztó nélkül készítem.

 A diploma megszerzését követően a kaposvári művészeti szakközépiskolában számítógépes grafikát tanított, miközben Pécsett is dolgozott egy grafikai cégnél.

 - Az Önindítóra, mint lehetőségre az előző csapatban résztvevő, illetve az iparkamarában dolgozó barátnőim hívták fel a figyelmemet. Jelentkeztem, s nagy örömömre sikerrel vettem az akadályokat. A lehetőség a lehető legjobbkor talált meg – folytatja tovább – kibillentett egy reménytelennek látszó helyzetből. Dobozka Manufaktúra néven adtam be a pályázatomat, megterveztem a logot, s az arculatot.

  Mint mondja a tanfolyam ideje alatt, számos dologgal szembesült. Egyebek mellett rájött, inkább tervezéssel, s nem gyártással szeretne foglalkozni, s nincs is szüksége a digitális stancoló gépre, melyet magáénak akart tudni.

 - A keresztszülői program keretében Kállai Sándor több környékbeli nyomdába is elvitt, Hegyi Zsuzsa, a Dél-Dunántúli Regionális Marketing Igazgatóság vezetője pedig a helyi termelőkkel ismertetett meg. A Hart Wedding közreműködésével megjelenési lehetőséget kaptam az Esküvő Classic magazinban, illetve megbízást esküvői köszönőajándék doboz tervezésre – sorolja a tanfolyam hozadékait.

 Helyeslően bólogat az utolsó szavakat éppen elcsípő Szipl Mara, aki 19. századi, klasszikus Teddy Bear mackók mellett természetes alapanyagú, növényi festékkel festett biomedvéket készít. Az Önindítóra, egy régi öníndítós, Tanó Móni hívta fel a figyelmét.

 A Kaposvári Egyetem Művészeti Karán végzett rajz, vizuális, kommunikáció szakon. E mellett öltözék és textiltervező képesítéssel rendelkezik, amellyel párhuzamosan fotózást is tanult.

 Újpetrén a nagymamája varrodájában nőtt fel, az ott megszerzett tudását később az édesanyja mellett tökéletesített.

 -  Több mint három éve folyamatosan építgetem a  vállalkozásomat, a célom, hogy  egyedi, növényi festékkel festett természetes alapanyagból készült játékokat készítő családi  manufaktúrává fejlesszem - mondja. - Az Önindító ennek magvalósításához nyújt segítséget, ugyanis lehetőséget teremt a már megszerzett ismereteim rendszerezéséhez. E mellett egyértelművé tette számomra ez az én utam, ehhez van igazán tehetségem. S egy utolsó lökést adott ahhoz, hogy ténylegesen elindítsam a vállalkozásomat.

 Harmadik beszélgető társam az óbányai Teimel fazekas dinasztia tagja, a keramikus Teimel Cintia, aki a hagyományos fazekasmesterség megőrzését tűzte ki célként, modern, formatervezett tárgyak készítése mellett, véletlenül talált rá az Önindító programra.

 - Gyakorlatilag a fazekas műhelyben nőttem fel  – avat be a kezdetekbe. – A nagyapámnál, aki híres óbányai fazekas volt, az első utam a műhelyébe vezetett. A fazekasság az örökségem, a gyökereimhez köt, ezért is szeretnék  Óbánya és Mecseknádasd között látványműhelyt létrehozni, amelyben egy bolt is helyet kapna, meg  a nagyapán és a dédapám által készített tárgyakat is kiállítanánk benne.

 Mint mondja, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán végezett kerámiatervező szakon, ahol a művészképzésen volt a hangsúly, arra, hogy miként adják el az alkotásaikat nem kaptak semmiféle útmutatást, pedig  nagyon fontos lett volna, mert nem mindenkit kap fel egy galéria.

  Kitért arra is, hogy az Önindító pont ezt a hiányzó tudást pótolja, segítséget nyújt ahhoz, miként kell egy-egy műtárgy árát megállapítani, eladni, s ez utóbbiban a reklámnak mekkora a szerepe.

 Azzal mind a hárman egyet értenek, hogy nagyon jó csapat jött össze, komoly kapcsolati tőkével lettek általa és a keresztszülői rendszernek köszönhetően gazdagabbak. Emellett abban is, ahhoz, hogy a vállalkozásuk sikeres legyen gazdasági és jogi ismeretekkel is fel kell vértezniük magukat.