Üdvözöljük a

Egyedi és különleges megoldások | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Egyedi és különleges megoldások

Szerző: Sz.K. | 2015. április 1.

Idén Önindító2014 néven zajlik az a munkaerő-piaci projekt, amely egyedülálló lehetőséget kínál a kreatív iparban vállalkozást indítóknak.

 Két megbeszélés között a KOHÓ-ban találkozunk beszélgetőtársaimmal, akik a most zajló képzésben vesznek részt. Nem egyszerű megszervezni a találkozót, hiszen már mindegyik résztvevő a leendő vállalkozásának igyekszik megteremteni a feltételeket.

 Elsőként Szabó Tímea érkezik, aki Budapesten a KREA kortárs művészeti iskolába divattervező szakon végzett. Két évvel ezelőtt, 2013-ban hozta létre a Chic Street Design márkát.

 - Másfél éve költöztem vissza Pécsre, akkor döntöttem el, hogy saját vállalkozást indítok - kezdi beszélgetésünket. - Annak idején, azért mentem Budapestre, mert nem volt itt olyan iskola, ahol divattal kapcsolatos képzés folyt volna. Több évig a fővárosban éltem, sok mindennel foglalkoztam, s most éreztem úgy, hogy eljött a pillanat, amikor a saját elképzeléseimet megvalósíthatom.

 Izgalmas, nőies darabjaival apró design trükkökkel egyediséget kíván bevinni a mai nők életébe. Ruháinak letisztult formáival és színvilágával finom eleganciát visz a hétköznapi öltözködésbe. Az általa tervezett ruhadarabokra jellemző, hogy azok anyagát nyújtja, szakítja, festi, ezáltal egyfajta nyersességet sugallnak megőrizve közben laza nőiességüket. A hordhatóság és kényelem mellett az egyediség is nagyon fontos számára, ennek jegyében a ruháihoz hozzájuk illő textilékszereket is készít. A tervei között szerepel, hogy a későbbiekben alkalmi ruhákkal is megjelenik a piacon.

 - A 16 és 40 év közötti korosztályt céloztam meg - folytatja tovább. - Az interneten keresztül, a facebook oldalamon  számos megkeresés érkezett. E mellett már többször volt lehetőség arra is a program keretében,hogy kézműves és design vásárokon is bemutatkozzam. Otthon van egy kis műhelyem, ott dolgozom.

 Az Önindítót, mint lehetőséget egy ismerőse ajánlotta, aki a tavalyi elsőnek résztvevője volt. Most így már az elméleti képzés vége felé, maga is úgy látja, jól tette, hogy hallgatott rá, mert az eddig szerzett tapasztalatai őt igazolják. A tanfolyam során megszerzett ismeretek segítségével jobban rálát most már a vállalkozói világra, ami esélyt teremt arra,hogy sajátja sikeres legyen. A támogatás pedig kiváló hátteret teremt egy önálló műhely létrehozására.

 Végszóra érkezik Karlóczy Edina, aki a családjával közösen kidolgozott turisztikai játékával egyedi módon szeretné Pécs nevezetességeit megismertetni.

 - Évekig a gyerekekkel voltam otthon, mindig is szerettem kézműves dolgokkal foglalkozni, hímeztem, gyöngyöt fűztem. Már tavaly is felmerült az ötlet, akkor még e kézműves ajándéktárgyakkal, hogy beadjuk pályázatunkat az Önindítóra - mondja. - Akkor kicsúsztunk az időből, ezért nagyon megörültünk, amikor újra meghirdették, ugyanis már régóta foglalkoztunk a gondolattal, hogy egy turisztikai játék segítségével miként lehet Pécsett vonzóbbá tenni, a város rejtett szépségeit az itt élőkkel és a turistákkal jobban megismertetni, egyben visszahozni azt a pezsgést, ami a városra oly jellemző volt.

  Az interaktív turisztikai kódfejtő kalandjáték lényege, hogy a városban különböző pályákat alakítanak ki, az állomások pedig nevezetességek és különleges helyszínek lesznek, ahol vidám, ötletes, kreatív feladatok várnak a játékosokra, csapatokra. Azok akik  minden állomáson jól teljesítenek, a helyes megoldásokból nyert kódok segítségével megfejthetik a végső kódot, amellyel ajándékokhoz, kedvezményekhez és új élményekhez juthatnak.

 - A programajánlóként is funkcionáló kódfejtő kiadványokat a turisztikai irodákban, a szállodákban lehet majd átvenni, amiről már meg is kezdtük a tárgyalásokat - folytatja. - Elsőként tavasszal, a belvárosban épül ki a klasszikus pálya. Jelenleg tárgyalunk a Zsolnay Kulturális Negyeddel, ahol az általános és középiskolásoknak hozunk létre egy speciális kört. Az Europa Cantat idejére pedig már készül egy különleges, egyedi zene-specifikus túra a Pécsre érkező itthoni és külföldi vendégek számára. Emellett csapatépítő tréningek keretében, baráti társaságoknak, munkahelyi kollektíváknak is szeretnénk élményt nyújtani.

 Elmondta azt is, hogy a vállalkozás elindításához nagyon sok segítséget kapott az elmúlt hónapokban, sok új emberrel ismerkedett meg. Nagyon örül annak, hogy egy kiváló csapat jött össze, sokszor találkoznak többen a tanfolyami napokon túl is. Sőt, új kapcsolati tőkét is hozott az Önindító, az egyik résztvevővel, Mester János családfakutatóval közösen nyitnak irodát. A családi vállalkozás elindításához, a támogatást is szeretné felhasználni.

  Szinte egymás kezébe adják a kilincset Szabó Ákossal, aki egy igazán különleges vállalkozás ötletével szerepelt sikerrel az Önindító pályázatán.

   - Évekkel ezelőtt úgy döntöttem, hogy három hónapra kimegyek Angliába dolgozni, amiből végül is nyolc év lett - idézi fel a kezdeteket. - Mindenfélével foglalkoztam, egyebek mellett egy költöztető cégnél is dolgoztam, ahol megtetszett nekem, ahogy a régi gyárépületekben kialakított loft lakásokat berendezik. S egyre inkább azt tapasztaltam a környezetemben ez a stílus mind nagyobb teret nyer.  

 Amikor hazajött, akkor fogalmazódott meg benne véglegesen a gondolat, ebben az irányban indul el. A barátnőjével közösen a saját apartmanjukat már ebben a stílusban rendezik be.   

- Nagyon szeretem felfedezni az elhagyott régi ipartelepeket, bejárni az ott található épületeket - folytatja. - Szinte mindig találok valami érdekes lámpaburát, kisebb berendezést, kábeldobot, amiből egy kis fantáziával egyedi berendezési tárgy készíthető. Többek között egy öntött vas géplábból egyedi asztal készíthető, vagy a kábeldobokból akár ülőke is. E mellett már vannak olyan beszállítóink is, akiktől rendszeresen kapunk például ipari lámpatesteket.

 Mint mondja, az Önindítóról az egyik ismerősüktől hallott, aki részt vett az előző tanfolyamon. Gondolta megpróbálja, hátha sikerül.

 - Nagyon hasznos volt az elméleti képzés, sok ismerettel lettünk gazdagabbak, s számos segítőkész emberrel találkoztam. Megfogott a keresztszülői rendszer, akiket bármikor és bármilyen kérdéssel, problémával megkereshetünk. Azt meg különösen jónak tartom, hogy kialakultak a csoporton belül együttműködések, például a jövőben az egyedi csomagoló-anyagokat tervező Koller Eszterrel szeretnénk együtt dolgozni, ugyanis a vállalkozást a barátnőmmel közösen indítanánk. A támogatást is szeretnénk felhasználni, ami nagy segítséget jelent majd a kezdeti lépések megtételéhez - fejezi be beszélgetésünket.    

Kapcsolódó anyagok: