Üdvözöljük a

Egykori önindítósok ajánlották a programot | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Egykori önindítósok ajánlották a programot

Szerző: Szalai Kornélia | 2017. április 4.

Különleges munkahely-teremtési, képzési program zajlik immár negyedik esztendeje Pécsett. Az Önindító nevet viselő projekt egyedülálló lehetőséget kínál a kreatív iparban vállalkozást indítóknak. A Baranya Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztálya a program gazdája, amelynek szellemi hátterét a Pécs–Baranyai Kereskedelmi és Iparkamarával és a KIKK Egyesülettel közösen dolgozta ki, s a Baranya Megyei Vállalkozói Központtal, a Dél-Dunántúli Idegenforgalmi Nonprofit Kft.-vel, valamint a pécsi önkormányzattal együttműködve valósít meg.

A tanfolyamnak a KIKK Egyesület székhelye, a KOHÓ ad helyet.

 Ismét húszan indulhattak el a vállalkozóvá válás útján, amelynek egyik fontos eleme a fél éven át tartó elméleti képzés. E mellett a vállalkozást indítók hat hónapon keresztül a mindenkori minimálbérnek megfelelő bértámogatást vehetnek igénybe, a szükséges eszközök megvásárlására pedig pályázat útján két millió forint vissza nem térítendő támogatást is elnyerhetnek.

  Beszélgetőtársaim Tésenyi Zita, kozmetikus, Kis-Borbás Denise, aki a párjával a méhészetek korszerűsítésén fáradozik, Derváli Dalma, aki 3D-s eljárással készít egyedi ékszereket és Ács Dorina fotós.

 Ugyan már véget ért az utolsó előadás is, mégis sokan maradtak, s kisebb csoportokban vitatják az elmúlt órák eseményeit. Tésenyi Zitával magunk is egy csendes zugot keresünk.

 - Védőnőnek készültem, ezért is jelentkeztem Szigetvárra az egészségügyi szakközépiskolába - kezdi beszélgetésünket. - Kollégiumban laktam, szerettem kisminkelni magam, a lányok közül egyre többen kértek meg rá, hogy fessem ki őket is, szedjem ki a szemöldöküket. Tulajdonképpen nekik jutott eszükbe, hogy kozmetikusnak kellene mennem.

 Az érettségi után hallgatva rájuk, Siklóson a házuk mellett lévő kozmetikában lett tanuló, majd a végzést követően még hat éven át ott dolgozott. Később a Pécs Plazában egy parfümériában helyezkedett el, ahol már az egyes kozmetikumok eladása is a munkájának része lett. E közben számos tanfolyamot elvégzett, majd a Wellness Villába került, ahol a testkezeléssel kapcsolatos ismeretekkel bővítette a már meglévő ismereteit.

 - Az elmúlt éveket otthon töltöttem a gyerekemmel, s mostanra éreztem úgy, eljött a pillanat, hogy saját üzletet nyissak - folytatja tovább beszélgetésünket. 

 Mint mondja, az egyik ismerősétől hallott az Önindító programról. Akkor már tudta, hol fogja megnyitni a kozmetikáját, de nem volt elegendő forrása a berendezések megvásárlásához.

 - Beadtam a pályázatomat, s sikerrel vettem az akadályokat - mondja. - Kicsit féltem attól, hogy majd unalmasak és szárazak lesznek az előadások, e helyett nagyon érdekes volt mindegyik. Egyetlen alkalommal sem maradtam otthon, mert nem akartam lemaradni semmiről. Sok új ismerettel gazdagodtam, főleg a marketing területén. S, hát üzleti tervet sem készítettem még soha, nem is gondoltam, mennyire fontos része annak, hogy egy vállalkozás sikeres legyen. A kozmetikai szalonom berendezéséhez pedig nagy segítséget jelent az igénybe vehető két millió forintos támogatás.

 

 S mire idáig jutunk beszélgetésünkbe lép be az ajtón Kis-Borbás Denise, aki  méhészkedéssel kapcsolatos vállalkozást szeretne indítani.

- A méhészetek nagyon elavult eszközökkel rendelkeznek, ezen kívánunk a magunk módján változtatni - mondja. - Az első időben anya- és taposó rácsokat készítenénk, ugyanis az eredetileg tervezett purhab kaptárt jelenleg, egy jogszabályi változás miatt csak nagyon magas áron tudnánk értékesíteni.

 Kitért arra is, hogy már hosszabb ideje kerestek olyan pályázati lehetőséget, amivel a vállalkozást el tudnák indítani. Végül a Munkaügyi Központban, Pörös Béla javasolta, hogy adják be a jelentkezésüket az Önindító programra. A vissza nem térítendő támogatás az induláshoz elegendő alapot jelenthet.

 - Ugyan a vállalkozói tanfolyamtól egy kicsit tartottam, de ma már örülök, hogy belevágtam az Önindító programba - mondja. - A marketing órákon jöttem rá például arra, hogy a termékeink mellé fontos lenne, ha mellékelnénk egy kiadványt is.

 

 E végszóra lép oda hozzánk a 3D-s eljárással ékszereket készítő Derváli Dalma, aki pénzügyi tanácsadóként kezdte pályáját.

 - Közgazdászként végeztem, s kilenc éven át ezen a területen is dolgoztam, s már az egyetemi éveim alatt működött a pénzügyi tanácsadó vállalkozásom - mondja. - Azonban egyre inkább úgy éreztem, hogy más szeretnék csinálni, mert nem ez az én utam. A párom fotós, ő javasolta, hogy végezzek el egy sminkes iskolát. Aztán amikor kapcsolatba kerültem egy ékszereket forgalmazó web-áruházzal, akkor jöttem rá ez az, ami engem igazán érdekel. Már csak azt kellett kitalálnom, miként teremtem meg hozzá az anyagi hátteret.

 S ekkor jutott eszébe, a korábbi önindítósoktól hallott program. Gondolta megpróbálja ő is, s beadta a pályázatát.

 - Addigra már kialakult bennem a leendő vállalkozásom profilja, s már azt is tudtam, hogy nem csak forgalmazni szeretném ezeket az egyedi ékszereket, de a vevőkkel közösen akár meg is tervezném azokat - folytatja tovább beszélgetésünket. - Nagyon örültem, amikor kiderült részese lehetek a programnak. Az különösen megfogott, hogy az előadók teljesen új megvilágításban, a gyakorlat oldaláról mutatják be a vállalkozások buktatóit, s azt, hogy mitől lesznek sikeresek.  

 Hangsúlyozza, a több lábon állás híve, ezért saját web-áruházat is szeretne működtetni, meg a sminkelés továbbra is része marad a vállalkozásának.

 

 Negyedik beszélgető partnerem a komlói Ács Dorina, akinek a gimnáziumi évek alatt vált élete fontos részévé a fotózás. Az érettségit követően ugyan logopédusnak jelentkezett, ahova fel is vették, végül mégis Pécsett, a Simonyi Károly Szakközép- és Szakiskolába iratkozott be fényképész tanulónak.

  - Pesti Andráshoz kerültem gyakorlatra, aki minden egyes munkájába bevont, nagyon sokat tanultam tőle – emeli ki. - A fényképezés minden területe érdekel, de különösen az esküvői fotózást szeretem, mert ilyenkor egy pár legbensőségesebb pillanatait örökíthetem meg. Már most is vannak visszatérő ügyfeleim, akiket először kismamaként fényképeztem le, majd a megszületett babájával, s már a karácsonyi képeket is tőlem rendelték meg. Azonban arra is volt példa, hogy az esküvői fotózásra baráti ajánlás nyomán engem kértek fel.  E mellett cégeknek,vállalkozásoknak termék és szolgáltatás fotózást is vállalok, ez a másik fő profilom.

 Az OKJ-s vizsgát követően, már kereste a lehetőséget arra, miként indíthatná el a saját vállalkozását. A Munkaügyi Központban hallott az Önindító programról. S miután megismerte, a részét képező fél éves képzési program fogta meg.

 - Élvezetesek az előadások, érthetőek, a mindennapi gyakorlatra épülnek - emeli ki.  - Jó alapot adnak arra, hogy végiggondoljam, valóban alkalmas vagyok-e arra, hogy vállalkozzam, életképes lesz-e majd a vállalkozásom. Be kell, hogy valljam voltak mélypontjaim, amikor úgy éreztem, hogy ez nem nekem való, de egyre inkább biztos vagyok benne, meg tudom csinálni. Ebben a csoportnak is nagy szerepe van, mert ugyan húsz teljesen más érdeklődésű ember került össze, mégis nagyon jó kis csapatot alkotunk. 

 Ő maga várhatóan élni fog a vissza nem térítendő támogatás nyújtotta lehetőséggel, mert szeretne profi gépet vásárolni.

  Azt szinte kivétel nélkül mindannyian jónak tartották, hogy számos olyan helyen is jártak, mint például a kamara, amelynek a tevékenységét csak részben, vagy alig ismerték. Ez utóbbi esetében nem tudták, hogy akár a vállalkozásuk megismertetéséhez is segítséget kaphatnak ott. Abban pedig mindannyian egyet értettek, nem elképzelhetetlen, hogy a későbbiekben a létrejövő vállalkozásaik között együttműködés alakuljon ki. Elismeréssel szóltak a KOHÓ munkatársairól, arról, hogy Kiss Anikóék mindenben segítik őket, bármilyen problémával, kéréssel is fordulnak hozzájuk. Azt különösen hasznosnak tartják, hogy az egykori és a mostani önindítósok részvételével találkozókat szerveznek.