Üdvözöljük a

Egyre kevesebb az elhivatott fiatal | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Egyre kevesebb az elhivatott fiatal

Szerző: Sz.K. | 2013. november 13.

Folyamatosan népesül be a Pécsi Kereskedelmi Központban a Fókusz Étterem. Egyre másra érkeznek az irodaház dolgozói. Miseta Zoltánnal és Miszler Miklóssal egy félreeső asztalnál foglalunk helyet. Míg mi beszélgetünk, a tanulók a felnőttek felügyelete mellett szolgálják fel az ebédet az asztaltársaságoknak.

 - Elsősorban az irodaház dolgozói tartoznak a vendégkörünkhöz - mondja Miszler Miklós, az MM-Catering Kft. ügyvezetője. -, de szerepet vállalunk a rendezvények lebonyolításában, az üzleti és partnertalálkozókhoz kapcsolódó állófogadások megtartásában. Már egyre többször érkezik hozzánk megkeresés egyesületektől, kluboktól külső rendezvények lebonyolítására, de esküvőt is tartottunk már. A környékbeliek szintén kezdik felfedezni az éttermet, már vannak olyanok, akik nálunk ebédelnek rendszeresen.

  Mint mondja, naponta több menü közül lehet választani, de arra is van mód, hogy egyedi kéréseket is teljesítsenek, mellett étlapról is lehet választani. Hangsúlyozza, mindennek köszönhetően érezhetően nő a vendégek száma. 

 Szólt arról is, hogy a jövőben nagyobb hangsúlyt helyeznek az étterem arculatára, több változást vezetnek be, valamint a tervek között szerepel a konyha technológiai fejlesztése is.

 - Egyebek mellett egy tankávéházat szeretnénk kialakítani, annak érdekében, hogy ne csak ebédelni jöjjenek az étterembe az irodaház dolgozói, hanem az üzleti tárgyalásaik helyszíne is legyen - emeli ki az ügyvezető.

 Szinte végszóra érkezik meg a tanulók szakoktatója, Miseta Zoltán. Maga 1996-ban végzett, szakács, felszolgáló és cukrász végzettségei is van. Tanulókkal néhány éve foglalkozik. 

 - Szívesen foglalkozom a tanulók képzésével, akik nagy segítséget jelentenek - veszi át a szót. - Az éttermünkre jellemző ugyanis a napon belüli szezonalitás, s a déli csúcsban nélkülük a vendégek gyors kiszolgálását nehezen tudnánk megoldani. E mellett a rendezvények, állófogadások lebonyolításában is jelentős a szerepük. A jó képességűek pedig a szakember utánpótlás zálogát jelentik, ugyanis egyre többen mennek külföldre dolgozni. Az idén végzettek ma már a munkatársaink, a gyakorlati idő alatt tanúsított munkájuk alapján alkalmaztuk mindegyiket. Nagy könnyebbséget jelent, hogy ők már az általunk támasztott követelmények alapján szolgálják ki a vendégeket, készítik el az ételeket. 

 Jelenleg harmincnégy, első és harmadéves szakács és felszolgáló tanuló sajátítja el náluk a szakmai fogásokat, akik három pécsi - Rét utca, MIOK, Forrás - iskolából, valamint a sásdi vendéglátó szakiskolából érkeznek. Sokan vidékről járnak be, Pécs és vonzáskörzetéből, valamint Komlóról és környékéről.  - Nagy hangsúlyt helyezünk arra, hogy a hagyományos mellett a legújabb ételkészítési eljárásokat is elsajátítsák, hogy bármelyik étteremben megállják a helyüket a végzést követően - folytatja tovább Miseta Zoltán. - Ennek érdekében a decentralizált alapból elnyerhető pályázati források felhasználásával szeretnénk fejleszteni a konyhában használatos berendezéseket, korszerű gépeket és eszközöket kívánunk vásárolni. A kreativitás fontos a vendéglátásban, egy-egy ételt többféleképpen el lehet készíteni, ehhez viszont elengedhetetlen a korszerű technológiák ismerete. Sajnos nap, mint nap azt is látnunk kell, hogy egyre kevesebb az olyan fiatal, aki élethivatásként választja, már gyerekként például szakács szeretne lenni, a vendéglátós szakmát. A tanulóink között vannak olyanok, akik nem tudják miért jelentkeztek felszolgálónak, szakácsnak, nem érdekli őket, ami a hozzáállásukon, munkájukon is meglátszik. Azonban az ő esetükben is arra törekszünk, hogy az alapokat elsajátítsák, s megkeressük azokat a területeket, amelyekben szívesen vesznek részt. Volt olyan szakácstanulónk, aki a sütemények készítésében lelte örömét, mi úgy döntöttük ezt bízzuk rá, legyen ez az ő feladata.

 Mint mondja, e mellett számos módon igyekeznek jobb, s minőségi munkára ösztönözni a tanulóikat. Aki jól tanul és jól teljesít, annak magasabb az ösztöndíja is. Annak a véleményének is hangot ad, hogy az utóbbi időben azt tapasztalja, felhígult ez a szakma is. A négy iskolában évente csaknem százan végeznek, a vendéglátóhelyek ennyi frissen végzett felszolgálót, szakácsot képtelenek alkalmazni. Sokan elhagyják a szakmát, vagy külföldre mennek.