Üdvözöljük a

Egyre kevesebben hagyják el a pályát | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Egyre kevesebben hagyják el a pályát

Szerző: Sz.K. | 2017. július 4.

Évekkel ezelőtt senki nem gondolta volna, hogy egyszer a hiányszakmák közé tartozik majd az eladóé is. Esztendők óta olyan sokan hagyják el a pályát, hogy a boltokban már lassan már csak szakképzetlenekkel tudják a hiányzókat pótolni.

 - A legfontosabbnak cél, hogy minél kevesebben hagyják el a pályát, ezért folyamatos képzéseket szervezünk a cégünknél részükre - mondja Tarrné Rácz Judit, a Mecsek Füszért Zrt. vezető értékesítési menedzsere. - Ezek egy része elektronikus úton, az interneten keresztül folyik, de vannak olyanok is, ahol személyes kell részt venni az órákon. Miután egyre nő a szakképzetlen dolgozók száma, számukra speciális tanfolyamokat szervezünk, s lehetőséget teremtünk arra is, hogy szakképesítést szerezzenek.

 

  Mint mondja, a bolti eladó végzettség megszerzésére több módon is lehetőséget teremtenek, egyebek mellett saját belső képzés formájában, vagy akár tanulmányi szerződés megkötésével, amely alapján a felnőttképzési intézmények tanfolyamain vehetnek részt két féle módon, ha az adott településen található a képzőhely, akkor délutánonként folyik az oktatás, amennyiben nem akkor távoktatás formájában. 

 - Sajnos a nappali, iskolarendszerű képzésben részt vevő kereskedő-tanulók közül, miután sikeres szakmunkásvizsgát tettek kevesen maradnak - folytatja tovább Tarrné Rácz Judit. - Sokan külföldre mennek dolgozni, vagy elhagyják a pályát. A tanulmányi szerződések felbontásakor - igaz ez mind a tanuló-, mind a felnőttképzésre - legtöbbször a külföldre való költözés szerepel az indokok között. Ez leginkább a nagyobb településeken igaz, a kis falvakban a frissen végzettek közül többen is ott maradnak abban a boltban, ahol a gyakorlati idejüket töltötték, mert az biztos munkát jelent nekik. A rossz közlekedési viszonyok miatt esélyük sincs arra, hogy a lakóhelyüktől távol helyezkedjenek el. 

 

 Szólt arról is, hogy a dolgozóik megtartása érdekében támogatják, hogy mestervizsgát tegyenek, ami szakmailag is előrelépést jelent számukra. Két áruházvezetőjük is részt vett már a kamara által szervezett mesterképzésben, s szerzett mesterlevelet. 

 - A szakemberhiány csökkentése érdekében jelentős technológiai és infrastrukturális fejlesztésekre is sor került, amelynek segítségével csökkenteni lehetett az adminisztrációs terheket - emeli ki Tarrné Rácz Judit. - Nálunk a vásárló az első. A pult mögött és a pénztárban is olyan eladók állnak, akik személyes garanciát jelentenek arra, hogy a szlogenünk - Coop, a jó szomszéd! - tartalommal töltődjön fel, ne csak egy mondat legyen. Éppen ezért igyekszünk a nálunk gyakorlati idejüket töltő eladó tanulókat a legkorszerűbb technológiák mellett a hagyományos kiszolgálásra is megtanítani, arra, miként kell egy vevővel bánni, hogyan lehet mindenkivel a megfelelő hangot megtalálni.