Üdvözöljük a

Életmű Díj a gyárigazgatónak | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Életmű Díj a gyárigazgatónak

Szerző: E.É. | 2013. április 4.

Katona Lajos, egykori gyárigazgató jelenleg nyugdíjas éveit tölti, ám az a láthatatlan, a szakmai életutat szimbolizáló „köldökzsinór” ma sem szakadt el közte és valamikori gyára a Beremendi cementgyár között. Jelenleg a gyárat működtető vállalat alapítványa, a Duna-Dráva Ifjúsági és Innovációs Alapítvány Kuratóriumának aktív tagja.

Büszke arra, hogy a társaság évente három millió forint összegben támogatja azokat a Beremend környékén élő tehetséges diákokat, akik a tanulmányaik mellett kiemelkedő szakmai teljesítményt mutatnak fel más területeken is. A szakember élet és szakma-filozófiájának sarkalatos pontja mindig is a megújulás, a fejlődés támogatása volt.  

Katona Lajos idén „Életmű Díjat” kapott, mely elismerés annak a munkásságnak szól, amelynek  során maradandót és példaértékűt alkotott. 

 

„Ha a szakmai utam érdekli, akkor talán menjünk vissza pár évtizedet az időben – kezdi a beszélgetést Katona Lajos. A helyzet az, hogy az egyetem elvégzése után, 1997-ben – fiatal pályakezdőként - kerültem a baranyai Beremendre. Végigjárva a szakmai ranglétrát 1986-ban előbb főmérnökké, majd 1987-ben a gyár igazgatójává neveztek ki. Ez az időszak akkoriban - a gyár szempontjából – rendkívül prosperáló szakasz volt. Ezt mutatták az adatok is, hiszen a cementmű, az adott paraméterei alapján, Közép-Európa egyik legmodernebb gyárának számított. A termelés csúcsra járt, a dolgozók elégedettek volta, igazi közösség kovácsolódott össze Beremenden. Az emberek jó hangulatba jártak be dolgozni, ami természetesen a teljesítményre is rányomta a bélyegét. Ám, ahogy az mindennel történik nem csak a humán erő, de az évtizedek alatt a gyár is elöregedett. A klinkerégetés teljes rekonstrukciójára – amely két évig tartott- 2007-ben került sor. Ennek eredményeként a korábban működő két kemencét egy, jóval nagyobb teljesítményű és kisebb energiafogyasztású kemence váltotta fel, melyhez új hőcserélő torony is épült. Nagyon fontos megjegyezni, hogy a teljes körű felújítás, amely a gyár területén zajlott környezetvédelmi szempontból sem volt elhanyagolható. A korábban használt úgynevezett fosszilis energiahordozók mellett alternatív tüzelőanyagokat (például gumi-granulátum, biomassza , stb) is hasznosít a gyár. Ezek több szempontból is takarékos energiaforrások a cement-klinker gyártása során. Ez a nagy léptékű szakmai fejlődés természetesen örömmel tölt el. Aktív tevékenységem az üzembe helyezés időszakában ért véget 2009-ben , 38 év szolgálat után nyugdíjba vonultam.”

 

- Egykori, már szintén nyugdíjas kollegák beszámolói alapján Önről az a hír járja, hogy nem csak kiváló szakember és vállalatvezető volt, de a mai napig elkötelezett támogatója a szakmai humán  „utánpótlás”-nak is…

- Nem tudom, hogy ezt ki mondta magának, de a hír igaz. Valóban mindig fontosnak tartottam a szakma megújulását, a jó szakembergárda kiválasztását, a hatékony csapatmunkát. Ezért is örülök annak, hogy időközben lehetőség nyílt arra, hogy a fiatal, műszaki végzettségű, tehetséges kollegák folyamatosan képezzék magukat. A folyamatos képzés és tanulás azaz a szakmai fejlődés - ha nagyon szigorú akarok lenni – akkor részünkről nem is elvárás, hanem követelmény volt. Hajdanán száz fölött volt a beremendi tanműhelyünkben a tanulók létszáma .Mérnökeink az egyetem és főiskola után Veszprémben végeztek cementipari szakmérnöki szakon., a legkiválóbbak egyéves tréninget teljesítettek a Heidelbergerzement kijelölt gyárainál , intézeténél.

 

Katona Lajos a kamarai tagvállalkozás vezetőjeként – nyugdíjba vonulását követően is - számos kamarai területen tevékenykedett. Az Innovációs Bizottság elnökeként, a kamara alelnökeként, legutóbb pedig a választási bizottság elnökeként végzett elkötelezett munkát. Tevékenysége elismeréseként 2006-ban a Baranya Gazdaságáért  kamarai díjat, 2010-ben pedig a Than Károly Siklós gazdaságáért elismerést kapta. Korábban Beremend és Old díszpolgári címmel jutalmazta szakmai és emberi életútját.  

 

- Szakmai pályafutása mellett már a kezdetektől aktív részese a kamarának. Bár számos elismerés tulajdonosa, de most legutóbb Életmű Díjat kapott. Milyen érzések kavarogtak Önben, amikor az elismerést átvette?

 - Megilletődötten vettem át a díjat a siklósi elnökség ülésén. Azt kívántam nekik , hogy munkájukhoz a közeli jövőben a mainál lényegesen kedvezőbb feltételek és lehetőségek adassanak .Pezsgő gazdasági környezet , virágzó , vidám Baranya az , amit kívánok , amit szívesen nyújtanék át az utánunk jövőknek .