Üdvözöljük a

Előre felkészülni, gyorsan tárgyalni | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Előre felkészülni, gyorsan tárgyalni

Szerző: Kis Tünde | 2017. november 7.

Európai cégek képviselői, diplomaták és testvérvárosok küldöttei, valamint pécs-baranyai vállalkozások részvételével zajlott október elején a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamarában az Open4Business rendezvény, amelyen a résztvevők többek között partnerségeket, üzleti kapcsolatokat építhettek. Az Enterprise Europe Network dél-dunántúli irodája, valamint a kamara által szervezett programon kiemelt esemény volt az üzletember-találkozó, amely mellett plenáris ülések, fórumok, egyéni tanácsadások, céglátogatások és networking események is helyet kaptak. A gabonakereskedelemmel, raktározással, logisztikával foglalkozó bólyi Agro Boy Kft. fuvarszervezője, Körösztúri Balázs már második alkalommal vett részt az Open4Business üzletember-találkozóján, a vállalkozás fuvarozási kapacitásához keresett üzleti partnereket.

- Mind a tavalyi, mind az idei üzletember-találkozó sok tapasztalattal szolgált, bár egyelőre egyik sem hozott átütő sikert – foglalja össze röviden tapasztalatait Körösztúri Balázs. - Ezen a vonalon nem volt megkeresés azok a partnerek részéről, akikkel ott felvettem a kapcsolatot. Talán azért, mert ragaszkodnak a jelenlegi cégekhez, amelyekkel továbbra is szeretnének együtt dolgozni. Bizonyára elégedettek velük, és nem akarnak cserélni, esetleg tartanak a váltás következményeitől. Korábban a kamara egyik munkatársával szoros kapcsolatot ápoltunk, rendszeresen kaptunk tőle segítséget új partnerek felkutatásához. Igyekeztünk felvenni a kapcsolatot a potenciális vállalkozásokkal, próbálkozásaink több-kevesebb sikerrel jártak.

 

- Elsősorban milyen jellegű kapcsolatokat keresnek?

- Most is különböző szempontok szerint válogattam a cégek között, amelyekkel az Open4Business-en tárgyaltam. Előnyben részesítettem a gyártó cégeket, a kereskedőket, hiszen a fő célom az, hogy bővítsem az Agro Boy Kft. szállítmányozási üzletágát, azaz, hogy minél több fuvarunk legyen Nyugat-Európából Magyarországra vagy fordítva.

 

- Milyen földrajzi térségből keres partnereket?

- Ha az exporttevékenységet tekintem, akkor Baranya, Somogy és Tolna megye az elsődleges, ha pedig importtevékenységhez keresek partnert, akkor leginkább Olaszország és Németország jöhet számításba.

 

- Milyen lehetőségeket, platformokat használ a partnerek megtalálásához? A kamara által nyújtott lehetőségeket, például az Enterprise Europe Network-öt igénybe veszi-e?

- Van egy kifejezetten ajánlásokra épülő rendszer, amelyben részt veszünk, illetve a személyes kapcsolati tőke fejlesztése, az ipari vásárok látogatása és az egyéni megkeresések dominálnak. Ismerjük a kamara Enterprise Europe Network hálózatát, de az a meglátásom, hogy ott elsősorban konkrét termékeladásra koncentrálnak és nem a fuvarozást szeretnék megoldani. A szállítás majd egy következő fázisa lesz az EEN által létrejövő kapcsolatoknak.

 

- Miként készült a tavalyi, illetve az idei Open4Business üzletember-találkozóra?

- Kikerestem a számunkra releváns cégeket, utánanéztem, hogy mivel foglalkoznak, milyen eredménnyel működnek. Természetesen saját magunkról is készítettünk egy bemutatkozó anyagot, amelyben leírtuk, hogy mik az erősségeink, milyen járműveink vannak, mi a célunk.

 

- Milyen tapasztalatokra tett szert a tárgyalások során?

- Azok közül, akikkel beszéltem, többen elmondták, hogy van kiszállításuk, de a mi kamionjaink túl nagyok hozzá. Másoknak pedig már megvan az az állandó partnerük, akivel dolgoztatnak, és nem akarnak változtatni, mert elégedettek velük.

 Azt azonban el kell mondanom, hogy nagyon jó lehetőségnek tartom ezt az üzletember-találkozót, hiszen egyszerre több partnerrel is találkozhatunk egy helyen. Többen engem is megkerestek, hogy szeretnének velem tárgyalni, de előfordult, hogy nem nézték meg rendesen a portfóliómat és emiatt félreértés lett közöttünk. Ilyen bizony megesik.

 Minden lehetőséget megragadok a partnerek felkutatására, ennek a rendezvénynek nagy előnye, hogy helybe jönnek a partnerek. Viszont az is igaz, hogy egy személyes találkozó alkalmával, amikor a partner telephelyén találkozunk, kötetlenebb beszélgetés alakul ki, hiszen ott nem kell nézni az órát, hogy lejár az időnk. Ott, a helyszínen meg tudják mutatni a gyárukat, oldottabb a hangulat a beszélgetés folyamán.

 

- Az Open4Business-en mennyire befolyásolja a tárgyalást az időkorlát?

- Kis mértékben befolyásolja, esetleg több kérdés merül fel, a partner telephelyén több mindent el tudnak mondani magukról, itt pedig csak arra koncentrálunk, amit el szeretnénk adni. Nem jut idő másra, ami lehet, hogy a beszélgetést előrébb vinné vagy oldaná.

 

- Mivel lehet elnyerni egy partner bizalmát?

- Alapvető, hogy a cég biztos háttérrel rendelkezzen, hogy képesek legyünk folyamatosan biztosítani a megfelelő modern, üzembiztos, környezetbarát eszközt. Nélkülözhetetlen a nyelvtudás, hiszen nemzetközi szinten fuvarozunk, emellett fontos a piac naprakész ismerete, bármikor tudjunk az új üzleti trendnek, partnereknek megfelelni. Nem utolsó sorban a megbízható, pontos szolgáltatást emelném ki.