Üdvözöljük a

Érdekképviselet, jogszabályi módosítások kezdeményezése a munkavédelemben | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Érdekképviselet, jogszabályi módosítások kezdeményezése a munkavédelemben

Szerző: K.T. | 2018. május 2.

A kamara Munkavédelmi Klubjának alapítója és elnöke volt 2014-2017 között Somfai Gábor, munkája nyomán jó együttműködés alakult ki a kamara és a kormányhivatal munkavédelmi és munkaügyi osztálya között. Ennek eredményeként közös, sikeres, informatív felkészítő rendezvényeik sorával hozzájárultak a vállalkozások munkavédelmi kultúrájának emeléséhez, amely értéke emberi egészségben, életekben mérhető. Szakmai tudásával folyamatosan támogatja a vállalkozások munkavédelmi aktivitását. Somfai Gábort a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara Címzetes kamarai tanácsos címmel tüntette ki.

 A kamara Somfai Gábor javaslatára hozta létre Munkavédelmi Klubját, amelynek ez idáig elnöke is volt a szakember, ám sok elfoglaltsága miatt a közelmúltban lemondott megbízatásáról. A klub legfőbb célja az, hogy felhívja a vállalkozások figyelmét a munkavédelemmel kapcsolatos jogszabályi változásokra, így a kkv-k könnyebben el tudnak igazodni a bonyolult jogszabályok útvesztőjében, valamint megismertesse a vállalkozásokkal a legjobb gyakorlatokat. Emellett a klub tagjai megbízták a pécsi iparkamarát érdekeik képviseletével, a jogszabályi előírások módosítására vonatkozó lehetőségek feltérképezésével. Az elmúlt években a témában illetékes két minisztériumnak is küldött levelet a pécsi kamara, illetve a klub tagjaival személyes tárgyalások útján igyekeztek bizonyos jogszabályi változtatásokat elérni. Mint Somfai Gábor mondja, talán ezeknek az aktivitásoknak is köszönhető, hogy az Országos Kereskedelmi és Iparkamarában létrehozták a munkavédelmi bizottságot. Ennek Bogos Csabával Somfai Gábor is a tagja.

 

- Mi ma a legnagyobb kihívás a vállalkozások részéről, hogy képesek legyenek betartani a munkavédelmi előírásokat, szabályokat?

- Az a legnagyobb probléma, hogy sok vállalkozó, főleg a kezdő- és kisvállalkozók nincsenek tisztában a törvényi kötelezettségükkel, ebben igyekszünk segítséget nyújtani a kamarával együtt. Amikor valaki elkezd egy vállalkozást, nincs egy olyan testület, amelyhez odafordulhatna, hogy mit is kellene tudnia a munkavédelemről, a tűzvédelemről stb. Mivel nem ismerik az előírásokat, sokszor akkor szembesülnek ezzel, amikor egy ellenőrzés során komolyabb bírságot kapnak. Amúgy úgy tapasztalom, hogy javul a munkavédelemhez való hozzáállás, egyre jobban megértik a vállalkozók, hogy a baleset miatt kiesett munkavállaló nagyobb kárt okoz, többe kerül, mintha megfelelő védőeszközt biztosítottak volna számára és megkövetelték volna tőle a szabályok betartását. Nem beszélve arról, hogy egy súlyos balesetnek komoly jogi következményei is lehetnek, esetleg kártérítési per is indulhat. Jelentős segítség lenne a vállalkozások számára, ha a kamara lépne ebben az ügyben és megkapnák a kellő támogatást.

 

- A jövőben miként alakul az ön együttműködése a kamarával?

- Továbbra is tagja maradok a Munkavédelmi Klubnak, emellett küldött is vagyok. Sőt a kamara munkavédelmi felelőseként én tartom az oktatásokat, úgyhogy sok minden köt ide.