Üdvözöljük a

Európa textiltérképét rajzolja a Rovitex | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Európa textiltérképét rajzolja a Rovitex

Szerző: Kis Tünde | 2016. március 30.
Cimkék: kitüntetés

Kevés olyan ember van Pécsett és környékén, aki ne tudná, hogy mivel foglalkozik a Rovitex. És szerencsére egyre többen hallanak a megye-, sőt országhatáron túl is erről a vállalkozásról, amely két évtized alatt szinte egész Európában ismertté vált rendkívül széles termékskálájával. A Romeisz Norbert által 1996-ban alapított Rovitex Hungária Kft., amely ma Magyarország legnagyobb lakástextil nagykereskedelmi, többszörös Superbrands-díjas cége, 7 országban létesített leányvállalatot és több mint száz főt foglalkoztat. A cég a jelentős sikerek ellenére megmaradt pécsinek és ahogy Romeisz Norbert mondja, a városban képzeli el a folytatást is. A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara 2015-ben Angster József Díjjal tüntette ki a vállalkozás alapítóját a Pécs gazdaságának egészét szolgáló kiemelkedő teljesítményéért.

- Nagy megtiszteltetés számomra ez a díj, hiszen 20 év munkája van mögötte – nyilatkozta meghatottan az ünnepélyes díjátadón Romeisz Norbert. - Egy fős vállalkozásként kezdtem 1996-ban, és ma Pécsett és környékén 100 főt foglalkoztatunk, valamint hét országban van leányvállalatunk. Sikerült elindítanunk Pécsről egy nemzetközi céget, amelyre büszke vagyok.

 

- Mi a jelentősége a vállalkozás életében annak, hogy pécsi?

- Pécsett itthon vagyunk. Munkánkban érezzük a  város támogató hozzáállását, hiszen a közelmúltban építettünk egy új csarnokot a település szélén és a kereskedelem mellett elindítottuk a textilgyártást. Ezzel kapcsolatosan szükségünk volt engedélyekre, és éreztem a hivatali munkában, a pályázatoknál a segítő együttműködést. A helyi munkaügyi központ is pozitívan állt az igényeinkhez, mindez hozzásegítette vállalkozásunkat a siker eléréséhez.

 

- A baranyai gazdasági mutatók nem a legkedvezőbbek, ez miként hat a cég működésére?

- Ez a tény jelentősen befolyásolja a mindennapjainkat, mivel nagyon nehezen találunk szakképzett munkaerőt, legyen szó akár raktárosról vagy irodai dolgozókról. Pedig a nyilvántartások szerint nem kevés az álláskereső, ennek ellenére egy meghirdetett pozícióra nem, vagy nem olyan minőségű munkaerő jelentkezik, mint amilyenre szükségünk lenne. Ez okoz némi gondot, ennek ellenére a cég képes a folyamatos bővülésre.

 

- Miért maradt meg mégis Pécsett a Rovitex?

- Pécsi vagyok, itt születtem és lokálpatriótának vallom magam. Két éve itt építette fel cégünk az új központját, én magam új családi házba költöztem a családommal, ezzel, úgy érzem, hogy még jobban megerősítettük a gyökereinket. Ez mind amellett szól, hogy Pécsett képzeljük el a folytatást is, szeretjük ezt a várost és hiszünk benne. Rengetegszer utazunk kollégáimmal külföldre repülővel, meglátogatni a cégeket, ilyen szempontból egy budapesti központ bizonyára előnyösebb lenne. De abban az esetben is, ha bármit el szeretnénk intézni Magyarországon, hiszen azt szinte csak Budapesten lehet és ezért meg kell tennünk 230 kilométert. Még ezt is vállaljuk, hiszen pécsiek vagyunk. 

 

- Láthatóan örül az Angster Díjnak. Mire kötelezi, netán mire jogosítja fel ez az elismerés?

- Úgy vélem, nem jogosít fel semmire, viszont arra kötelez, hogy az ember ugyanazzal a lendülettel dolgozzon tovább, mint eddig, próbáljon meg sikeres lenni, hogy amikor később ránéz a díjra, akkor is érezze úgy, hogy még mindig megérdemli.

 

- Milyen értéke van az üzleti életben egy ilyen díjnak?

- Azt gondolom, hogy nagy az értéke, nem csak a magam, hanem a munkatársaim szempontjából is. Természetesen jól látható helyre tesszük ki a székházunkban, mert azt szeretném, hogy ne csak én, hanem a kollégáim is büszkék legyenek rá. Hiszen az elmúlt húsz évet nem egyedül dolgoztam végig, hanem a munkatársakkal, együtt tudtunk fejlődni évről évre.

 

- A gazdasági szereplők képviseletét ellátó kamara szavazta meg önnek ezt a díjat, de még kitől kap elismerő visszajelzést a munkájával kapcsolatban a Rovitex?

- Bízom benne, hogy a szűkebb környezetem is észreveszi a sikerünket. Amikor a kitüntetettek között ültem és arra vártunk, hogy felhívjanak a színpadra, azon tűnődtem, hogy miként tudnám átadni olyan vállalkozóknak a tapasztalatomat, akik ugyanúgy el szeretnének jutni oda, ahol most mi vagyunk, de még csak az út elején vagy út közben vannak. Az elmúlt 20 év alatt, de kifejezetten az elmúlt 10 évben nagyon sok mindent megtapasztaltunk az export terén, megfizettük a tanulópénzt és szívesen segítenék abban, hogy másnak ne kelljen.

 

- Mi a siker titka? Mivel lehet ezt a jó eredményt elérni?

- Először is legyenek álmaink, bízzunk magunkban és nagyon fontos a kitartás. Azt gondolom, hogy fontos a kellő és elégséges önbizalom az emberben, ha megvan, sokkal könnyebb eljutni bárhová. Célokat kell kitűzni, azokat következetesen és kitartóan végigvinni, akkor megjön a siker is. Ilyen egyszerű.