„Ez egy igazi csapatmunka”

Szerző: N.T. | 2014. április 2.

Az előző évhez képest 174 millió Ft-ról 458 millió Ft-ra nőtt a Kontakt-Elektro Kft. exportja 2013-ban, többek között ezért is adományozta a pécsi cég számára a Baranya Megyei Export Díjat a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara. A kamara ezzel az elismeréssel kívánja honorálni annak a gazdasági szervezetnek a teljesítményét, amely az előző évhez viszonyítva kiemelkedő exportnövekedést ért el, hozzájárult a megyei export növekedéséhez valamint a meglévő külpiacok bővítéséhez.

Az 1982-ben alapított magyar tulajdonú cég folyamatos, minőségi munkájának köszönhetően az elektrotechnikai ipar speciális területein ismert iparvállalatok beszállítójává vált. A vállalkozás a folyamatos beruházások következtében jelenleg már 12.000 m2-es telephelyén 3000 m2 korszerű műhelyépületekben termel és végzi állandó jelleggel termék- és technológiafejlesztéseit. A Kontakt-Elektro folyamatosan építi nemzetközi kapcsolatait, az uniós piacon túl a Keleti Nyitás politikáját követve megjelent az orosz és a kínai piacon is. Hirth Ferenc ügyvezető szerint tavaly szerencsés évük volt, ám nem lehet csak erre fogni a kiváló teljesítményt.

 - Megtisztelő számunkra, hogy nekünk ítélte a kamara ezt az elismerést, büszkék is vagyunk rá. Az eredményeink a vártnál jobban alakultak, mert a tavalyelőtti 174 millió forintból 458 milliót „csináltunk”. Ezt a teljesítményt nem egy országban értük el, hanem elsősorban Nyugat-Európában, de volt benne egy kis Oroszország, egy kis Kína is. Reméljük, hogy az idei évünk is ilyen szerencsésen alakul. Külföldi üzleti kapcsolataink jelentősen hozzájárulnak a cég stabilitásához, emellett arra is törekszünk, hogy ne egy üzleti partnerünk legyen, hanem sok, mert ha csak egy partnerre támaszkodnánk, az sok veszélyt rejtene magában. Igyekszünk rengeteg utazással még több üzletfelet szerezni. Vannak több mint tíz éves üzleti kapcsolataink, amelyeket nagyon megbecsülünk.

 - Elképesztő ez a számadat, amely az export emelkedését mutatja. Hogyan sikerült ez?

 - Hosszú, kitartó munkával, nem ment máról holnapra. Partnereink ismernek bennünket, tudják, hogy megbízhatóak vagyunk, felelősséggel szállítunk és hogy hosszú távon gondolkodunk. 16 fős mérnökcsapatunknak nagyon kemény éve volt, mindent megtettek a siker érdekében. Ez egy igazi csapatmunka, amelynek meglett az eredménye.

 - Néhány évvel ezelőtt még a nyugat felé irányult a vállalkozás figyelme, arrafelé szerettek volna kapcsolatokat kiépíteni. Most viszont az orosz és a kínai piac felé fordultak.

 - Igen, de ennek is megvan a forgatókönyve. A kínai piacra a nagy nyugati gépgyártó vállalatokon keresztül lehet bejutni. Beszállítói vagyunk Európa legnevesebb gépgyártó vállalatainak, velük együtt jutunk el Oroszországba és Kínába. Ha ezeken a területeken saját termékkel akarunk megjelenni, azt nagyon nehéz önállóan elérni.

 - Évekkel ezelőtt nehezen kapott idegen nyelveket beszélő, szakképzett munkaerőt a cég. Ez a probléma mára megoldódott?

 - Nem, sajnos ez ma is jelentős probléma, amit úgy hidalunk át, hogy 3 csoportunk: a mérnökök, technikusok és a szakmunkások heti háromszor két órában tanulják a német nyelvet, mert másképpen nem tudunk boldogulni. Ugyan a mérnökök nagy része beszél egy-két nyelvet, van, aki németül és angolul is tud, de most tizenöt főt arra ösztönzünk, hogy keményen tanulják a nyelveket. Ma azok nélkül nehezen boldogulnánk.

  - Milyen tervei vannak a Kontakt-Elektronak, merre vezet tovább az út?

 - Ugyanezen az úton haladunk tovább, amire léptünk. Ma reggel például luxemburgi munkákkal kezdtem, utána Ausztria, majd Olaszország következett - mind a három helyen dolgozunk, gyorsan lerendeztem a telefonokat. A beszélgetés után pedig folytatom tovább, mert már előttünk sorakoznak a következő feladatok.