Üdvözöljük a

Félidőben az InnoWeit projekt – ezek az első eredmények | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Félidőben az InnoWeit projekt – ezek az első eredmények

Szerző: Nagy Eszter | 2014. október 8.

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara munkatársai német, bolgár, görög, litván, és spanyol partnereikkel azt vizsgálják az “InnoWeit – az innovációtól az élethosszig tartó tanulás” nevet viselő projektben, hogy a vállalkozások miként tudják a lehető legjobban kiaknázni innovációs képességeiket. Az EU “Lifelong Learning Programme - Leonardo Da Vinci” alprogramja által társfinanszírozott projekt 2013. októberében indult és most tart a félidőnél. Éppen ezért érdemes megnézni az eddigi magyar eredményeket is.

Hogy miről is szól az InnoWeit projekt?
A cél a vállalkozások támogatása saját innovációs képességeik kiaknázásban, növelésében. Ehhez pedig az innovációs képesség mérésére Németországban kifejlesztett InnoKenn módszert használják a projektpartnerek. Ezen túlmenően az innovációs képesség növelését elősegítő program kidolgozása is zajlik.

„Megítélésem szerint igen nagy segítség a problémás területek beazonosításában…“
Magyarországon eddig a Pécsi Orgonaépítő Manufaktúra Kft., a Geochem Kft. és a Webstar Csoport Kft. vállalta a megmérettetést. Az eredmények minden cégnél magukért beszélnek, a mérésekről a beszámolók itt (http://goo.gl/6E5Kth) és itt (http://goo.gl/O3VmU0) olvashatóak. A projekt keretében a résztvevő vállalkozások a német cégek benchmarking adatain kívül véleményt is alkothatnak az InnoKenn módszerről, és észrevételeikkel, javaslataikkal hozzájárulhatnak annak magyarországi adaptációjához. A módszerrel a kamarának hosszú távú tervei is vannak. A projekt lezárulását követően is használni szeretnék a szoftvert, amely alapját képezheti későbbi személyes tanácsadásnak.

Készülnek a fejlesztések
Tanácsadás-intenzív módszer lévén szükség van a vállalkozásokról készült pillanatképek elemzésének, és az esetlegesen gyengébb eredmények kijavításának képességére. A projektpartnerek ezért olyan modulokat fejlesztenek, melyek a vállalkozásokról kinyert adatok alapján segítenek ezen képességek megszerzésében.
A projekt partnerek körében tetszést aratott az a magyar javaslat, mely az Horizon 2020 SME Instrument „coaching” programjához hasonlóan szakértőket rendelne az egyes területekhez, személyes tanácsadással segítve a vállalkozásokat.

Működik a tapasztalatcsere
A projekt keretében a partnerek szeptember 15-16 között osztották meg egymással eddigi tapasztalataikat. A találkozón lehetőség nyílt görög innovációs szakemberekkel való eszmecserére is, többek között a 2014-2020-as programozási időszak innovációt érintő kérdéseiről, valamint a Kréta szigetén működő tudományos és technológiai park innovációban, és start-up vállalkozások támogatásában betöltött szerepéről.

 

Az előadók és tárgyalt témakörök (angol nyelven):

 

Prof. Costas Fotakis (President of the Foundation for Research & Technology- Hellas, and Chair of EC Expert Group) – Growth through Innovation: A challenge for European regions

 

Prof. Vassilis S. Moustakis (Department of Production and Management Engineering, Technical University of Crete) - The role of Students’ anticipated emotions in Entrepreneurial Intention

 

Mr. Artemis Saitakis (Director of the Science and Technology Park of Crete (STEP-C)) – The role of Science & Technology Park of Crete in the promotion of Innovation and the creation of start-ups

 

A görög szakértők előadásai, továbbá Dr. Martin Kröll egyetemi tanár, német szakértő vállalati innováció témakörben írt tanulmánya is letölthetőek alább.

 

 

Nagy Eszter, Császár Gergely