Üdvözöljük a

Félmaratonokat fut, pedig utált mozogni | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Félmaratonokat fut, pedig utált mozogni

Szerző: Kis Tünde | 2018. október 10.

Szeptember elején a szigligeti félmaratont futotta le, tavasszal pedig 4-es váltóban a Spuri Balaton Szupermaratont (vagyis 4 nap alatt futották körbe a tavat egy négyes csapattal) abszolválta Dobay Balázs coach, a D-LAB Consulting Kft. ügyvezetője. Egy nagyon jó barátja inspirációjára több mint 2,5 éve kezdett rendszeresen futni és azóta heti 3-4 alkalommal biztosan felhúzza a futócipőt. Már több mint 2000 km van az edzésnaplójában, és félmaraton feletti távokat is könnyedén teljesít.

- Világ életemben utáltam mozogni, sportolni. Kövér gyerek voltam (némi kihagyással sokáig kövér felnőtt is), és nem éreztem magam sportolásra alkalmasnak. Volt előttem példa, hiszen édesapám még 70 év felett is sportolt, bennem a gyerekeim növekedésével párhuzamosan érett meg az elhatározás az egészségesebb életre. Először radikálisan lefogytam, és utána kezdtem el sportolni – jön az őszinte válasz Balázstól arra a kérdésre, hogy milyen szerepet játszik a sport az életében.

 

- Csoportosan vagy egyedül szeret sportolni?

- A futásban az a jó, hogy lehet egyedül és csoportosan is csinálni. A közösségi élményt is megadhatja, akkor persze igazodni kell egymás iramához. Ha egyedül futok, az számomra kiváló az elmélyülésre, főleg hosszú távon. Jobb is, ha máson jár az agyam, mert, ha a távot számolgatom, akkor fejben nem fog sikerülni.

 

- A közösségi oldalán rendre beszámol a versenyekről, amelyeken részt vesz. Miért indul versenyeken?

- Itt jön be a közösségi élmény. Jó egy ekkora társaságban közösen futni. Hihetetlen, amikor egy nagyversenyen egyszerre több ezren állunk rajthoz, és mégsem tapossuk agyon egymást. A célom kettős: egyrészt a kitűzött és mérhető cél kényszerítő ereje, másrészt a bizonyíték magamnak, hogy időben meg tudom csinálni. Ilyen sportmúlttal azért nem a dobogót tűztem a zászlómra.

 

- Miért fontos a sport, milyen többletet ad az ön számára?

- Példa a lányaimnak, élethosszabbítás, az általános jó érzés növelése, de leginkább a jobb életminőség. Képes eufórikus érzést adni, egyfajta „drog” számomra. Sose hittem, de ha mégis kimarad, fizikailag érzem az elmaradt edzések hiányát.

 

- Említette, hogy a lányainak példát szeretne mutatni a futással. Előfordult már, hogy valakit megfertőzött a sportszeretettel?

- Nagyon jó érzéssel tölt el, hogy ez elég sűrűn megtörténik. Többen tényleg azért kezdtek el futni, mert látták, én is meg tudom csinálni. Beleértve a lányaimat is, akik szintén több versenyen voltak már az utóbbi időben. Jó érzés elmondani másoknak az én „receptemet”. De bárhogy is kezdtem, fenntartom, hogy ha egészséges vagy, akkor az egész lényege megfogalmazható egy pofonegyszerű félmondatban: „fejben dől el”. Az én inspirációm, Berni se élsportoló. Láttam, ahogy megcsinálta, látom, ahogy minden akadály ellenére ma is megcsinálja, és ez erővel tölt el. Szeretnék ebből az erőből másoknak is átadni.

 

- Mit tanult meg a sportolás által, ami az élete más területére, pl. a munkájára is kihat?

- Újabb bizonyítékot arra, hogy meg lehet csinálni, ha fejben eldöntöm. Én tényleg valóságként élem meg azt, hogy „nincs lehetetlen, csak tehetetlen”. Ez fantasztikus érzés. De van ennek sokkal kézzelfoghatóbb eredménye is: a fizikailag megnövekedett kitartás, az állóképesség és a remek közérzet.

 

- Elfoglalt üzletemberként miként egyeztethető össze a munka és a sport, hogyan tud időt szakítani rá? - A recept nagyon egyszerű. Nincs kompromisszum. Ha futónap van, akkor futni kell és kész. Nincs kifogás. Ha nincs idő délután, akkor este. Ha esik, akkor kabátban, ha hideg van, akkor sálban. Lehetőleg a családdal, de ha nem, akkor külön. Legfeljebb éjszaka dolgozom még a kieső idő helyett.

 

- Miként támogatja az üzlet- és kapcsolatépítést a sport? Volt már esetleg ilyen tapasztalata?

- Érdekes, de ezek a tapasztalatok szinte már az elejétől jöttek. A futás nem csak trendi, de az általános vélemény szerint nehéz sport is (bár szerintem minden sport hasonló, ha komolyan veszik). Mások látják a mögötte lévő kitartást és akaratot, és ezzel, úgy érzem, hitelesebb lesz a fellépésem. „Ha ezt meg tudja csinálni, akkor a munkáját is véghez tudja vinni.” Ez egy általános beszélgetésben ténylegesen segít felépíteni azt a bizalmat, ami elengedhetetlenül szükséges a jól végzett munkához.