Üdvözöljük a

Folyamatosan fejleszteni kell | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Folyamatosan fejleszteni kell

Szerző: Gűth Ervin | 2016. június 1.

Teleky Zoltán néhány év alatt a gasztronómia több szegmensében is új lendületet hozott Pécsre. Vállalkozásának portfóliójában cateringszolgáltatás, menüztetés és étterem is szerepel. Kihívásokról és lehetőségekről is kérdeztük.

- Szükségszerű előremenekülésről, vagy inkább tervezett fejlődésről van szó az esetetekben?

A szándék egy cateringszolgáltatás kialakítása volt, amihez báziskonyhára van szükség, hogy a működtetés folyamatos lehessen. Ez volt a Teleky Bistro az Expo Centerben, ami úgy gondolom, hogy felülmúlta az elvárásainkat, önmagát. Komoly mérföldkő volt 2011-ben a Tudásközpont étkezőjének az üzemeltetéséről szóló pályázat, és utána minden évben nyitottunk egy egységet. Ez egy kicsit megelőzött engem is, és utol kellett érnünk magunkat.

 

- A déli menüztetés minőségében és választékában is tudtatok újat mutatni. Nehéz volt ezt így felépíteni?

Nem nehéz, én úgy gondolom, hogy ez szemléletbeli különbség, amit azóta már mások is követnek. Ez jó dolog, mert előrelendíti a vendéglátást. A szakmával és önmagammal kapcsolatban is van egy elvárásom. Az ételeket én így szeretném elkészíteni, mert így is enném meg.

 

- A régió szakemberhiánya mennyire érint titeket?

Egyre inkább. Eddig nem volt ez annyira meghatározó, de például most már hiába szeretnénk, nem tudunk bővülni, mert nincs munkaerő. Az oktatásban hatalmas problémák vannak. Például van 2-3 hely, ahol az összes tanuló lecsapódik, és a város, a régió más, jó éttermeiben meg nincs tanítható ember. Pedig a szakma érdekében, egy jó szakembert kinevelve már tehetnénk valamit. Van, aki azt mondja, hogy nem lehet jó szakembereket kitanítani, de én nem így látom. Érdekeltté kell tenni a tanulókat, hogy tanuljanak.

 

- Összességében milyennek látod a vendéglátás állapotát?

- Nem olyan állapotban van, mint 20 évvel, ezelőtt, azaz nem lehet ezzel most igazán pénzt keresni. Főleg, akik ekkorára nőttek. Folyamatosan a túlélésre játszunk, miközben folyamatosan fejleszteni, megújulni kell. Az áfa-csökkentés valóban hozhat előrelépést.

 

- Milyen új helynek, változásnak örülnél a városban?

- Az új vásárcsarnokot nagyon várom, minden téren nagy fejlődést hozhat. Örülnék, ha letisztulnának a dolgok, mert nagyon sok új hely nyílt, és szerintem jó irányba haladunk. Talán a szakmabelieket inspirálja Széll Tamás győzelme, a Bocuse d'Or európai döntőjén. Budapest csak kétszáz kilométerre van, de mégis hatalmas a különbség. Örülnék, ha az étterembe látogatás kultúrája erősödne.