Üdvözöljük a

Folyamatosan fogadnak tanulókat | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Folyamatosan fogadnak tanulókat

Szerző: Szalai Kornélia | 2018. július 5.

Egyre több szakmában okoz gondot a szakember-utánpótlás. Lassan a gazdaság minden egyes területére begyűrűzik ez a probléma, azonban vannak kivételek is, amikor a képzésben bekövetkező változások hatására megnő a tanulók száma. Az Elektro-Uno Bt.-nél az utóbbi években nem jelent gondot a tanulóképzés, folyamatosan fogadnak műszaki cikk eladó tanulókat.

 - Mind a két üzletünkben, Komlón és Pécsett is foglalkozunk tanulók képzésével, amelyben szorosan együttműködünk a kamarával és a szakképző intézetekkel - kezdi beszélgetésünket a pécsi üzletükben Horváth Zsolt, az Elektro-Uno Bt. egyik tulajdonosa. - Jelenleg hárman vannak Pécsett, akik közül az egyik idén végzett. Neki felajánlottuk a lehetőséget, hogy alkalmazzuk, abban állapodtunk meg, hogy augusztusban ismét leülünk, s megbeszéljük a részleteket. A másik kettő most fejezte be a második évet.  

 

 Mint mondja, a tanulóikkal minden egyes üzletükben a boltvezetők foglalkoznak, akik mindannyian kereskedő-mesterek. Kitért arra is, hogy azt tapasztalják, hogy az utóbbi időben már szívesebben jelentkeznek kereskedő-tanulónak a fiatalok, amióta a műszakicikk-kereskedők képzése ismét önálló szakterületként választható.

 

 - Egy évtizede foglalkozunk tanulókkal, ezen a módon próbáljuk meg a kezdetektől a saját szakember-utánpótlásunkat kinevelni - folytatja tovább beszélgetésünket. - Abban az időben, amikor az élelmiszer-eladó képzés része volt a műszaki cikk kereskedő is, akkor volt, hogy tízen is voltak, de nagyon kevés időt töltöttek el nálunk. Azonban nagyon kevés idő jutott a gyakorlati képzésükre, ami igazán még az alapok elsajátítására sem volt elegendő, ugyanis minden egyes szakterületet végig kellett járniuk. 

 

 Az Elektro-Uno Bt.-t csaknem negyedszázaddal ezelőtt alapították meg tulajdonosai. Az első időben Drávaszabolcson a Baranyaker egyik üzletét működtették. Jelenleg kis- és nagykereskedelemmel egyaránt foglalkoznak, az országban számos boltjuk működik. A szolgáltatásaik színvonalának emelése érdekében erősáramú berendezések gyártásával, valamint elektromos hálózatok tervezésével is foglalkoznak.

 

 - Szeptemberben újabb tanulókat fogadunk, a gyakorlati képzésük az üzletvezetőink - mindannyian kereskedő-mesterek - irányítása mellett folyik majd - hangsúlyozza Horváth Zsolt. - A tanulóink az első időben a munkatársainkkal együtt dolgoznak. Általában egy év után jutnak el arra a szintre, hogy már önállóan is ki tudják szolgálni a vevőket. A műszaki cikk eladónak több ezer alkatrészt kell ismernie, cikk-szám szerint, valamint pontosan kell tudnia, hogy a vásárló céljainak melyik termék felel meg. Többszintű tudással kell rendelkeznie, a villamossági boltban dolgozóknak például pontosan tisztában kell lennie minden az árammal kapcsolatos dologgal, szinte villanyszerelői, villamossági-berendezés szerelői ismeretekkel kell rendelkeznie, s nem árt, ha műszaki vénával is rendelkezik. Hiszen nem mindegy például, hogy milyen kábelt kínál egy lakóház belső villamossági hálózatának kiépítéséhez, vagy a villanykapcsolóknak is ma már széles a skálája, egyre többet tudnak, ezeket a tulajdonságaikat is ismernie kell. S, amióta speciálisan erre a területre is lehet jelentkezni, többen választják, főleg a fiúk, s lesznek műszaki kereskedők. E mellett, egyre inkább azt tapasztaljuk, hogy azok jelentkeznek műszaki cikk kereskedőnek, akiket valóban érdekel, s jövőjüket ezen a terülten képzelik el.