Üdvözöljük a

Folyamatosan meg kell újulni | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Folyamatosan meg kell újulni

Szerző: Sz.K. | 2017. január 31.

A délelőtti órákban már megterítették az asztalokat a Pécsi Kereskedelmi Központ Fókusz Éttermében. A konyhában és a földszinti cukrászüzemben nagy a sürgés, forgás, készül az ebéd, a cukrászok pedig a beérkezett megrendeléseknek tesznek eleget, valamint a saját cukrászdájuk részére készítik a pitéket, egyedi íz világú tortákat. A cukrászüzemet megnyitása óta Böröcz Csabáné, Hajni vezeti, aki nemrégiben mestervizsgát tett.

   - Az, hogy cukrász lettem egészen a gyerekkoromig vezethető vissza - kezdi beszélgetésünket. - Nagy családban nőttem fel, s szívesen forgolódtam kint a konyhában is. Az édesapám szeretett sütni, neki segítettem eleinte, majd magam is megpróbálkoztam vele.

 

 Eleinte szakácskönyvből sütött. Az első egy pogácsa volt, amit önállóan készített el. Aztán ahogy egyre nagyobb gyakorlatot szerzett, úgy kezdte átírni a recepteket, módosított rajtuk a saját elképzelése szerint, próbált ki újabb és újabb ízeket. S miután sikere volt a süteményeinek a családban, egyre szívesebben csinálta. Aztán amikor pályaválasztásra került sor, a cukrászat mellett döntött, ugyan a kertészet is érdekelte. Hirden, a Koós cukrászdában lett tanuló.

 - Koós Páltól nagyon sokat tanultam - folytatja tovább beszélgetésünket. - Megtanított az alapokra, arra hogyan fogjam a kést, milyen legyen a tartásom, hogy szépen tisztán és precízen kell dolgozni. S nagyon sokat mesélt az egyes süteményekről, azok eredetéről, a cukrászat történetéről. Többek között arról, hogy már az őskori ember is sütött pogácsát. S ahogy egyre több fűszert ismertek meg az emberek, úgy lettek egyre ízletesebbek sütemények, majd elkezdték azokat mézzel is ízesíteni. Cukrászat fejlődése során először a görögök és Itália népe járt élen az édesség fogyasztásban. A kovász nélküli pogácsát gyümölcsökkel ízesítették, akár aszalva, vagy frissen gyúrták bele a tésztába. Franciaországon keresztül a cukor is elterjedt Európában, s születtek meg egyre másra az újabb és újabb sütemények. Minden népnek megvannak a sajátos cukrászati készítményei sajátos cukrászati technológiái. Szerintem ez nagyban függ attól is, hogy  más éghajlattal, földrajzi adottságokkal, történelmi kultúrával rendelkeznek.

Én úgy gondolom, őrizzük meg a régi ízeket, recepteket is, megtartva az értéket, amit magukban hordoznak, az újítások nem károsítják mindezeket.

 

 Még tanulóként számos versenyen vett részt, többek között az UKBÁ-n is kipróbálhatta a tudását. A szakmunkás-bizonyítvány megszerzését követően leérettségizett, valamint cukrász, szakács, pincér technikus-vizsgát tett. Számos helyen dolgozott, folyamatosan bővítette a tudását.

 - Az étterem tulajdonosa, Miszler Miklós, akivel a Corso Hotelben dolgoztunk együtt, keresett meg és kért fel arra, hogy legyek a cukrászüzemük vezetője - idézi fel a kezdeteket. - Nagyon örültem neki, mert azt biztosan tudtam, hogy itt igazán lehetőségem lesz arra, hogy a kreativitásomat kiéljem, hiszen itt naponta újabb és újabb süteményt kell megalkotnunk, már három receptes könyv betelt velük.

 Mint mondja, nagyon jó, hogy sok az étlapváltás, folyamatosan meg kell újulni, e mellett az újabb sütemények elkészítésével újabb és újabb technológiákat is megismernek, amelyek közül már nagyon sokat kipróbáltak az eltelt évek alatt. Az utóbbi időben a glutén, cukor, laktóz mentes sütemények kikísérletezésére is egyre több időt fordítanak, mert fokozatosan nő az igény rájuk.

 

 - A mestervizsga gondolatával már korábban is kacérkodtam, azonban az igazi lökést az adta meg, hogy a cukrászüzemben tanulókkal is foglalkozom - ad hangot annak, miért is vállalkozott arra, hogy megszerzi a mesterlevelet. - Nem volt könnyű összeegyeztetni a családot, a tanulást és a munkát, de megérte a befektetett energia. A felkészítő tanfolyam során nemcsak a már meglévő ismereteimet eleveníthettem fel, hanem számos újjal is gyarapítottam azokat. Többek között azzal, miként kell bonbont, vagy akár karamellt készíteni, ezt a tudást most a tanulóinknak is át tudom adni. 

 

 Szólt arról is, a most megszerzett tudását folyamatosan karban kell majd tartania, mert egyre másra jelennek meg az újabbnál, újabb technológiák és alapanyagok, s ezek ismerete nélkülözhetetlen ahhoz, hogy fejlődjön, s a cukrászmester cím ne kopjon meg.

 Kitért arra is, hogy az ő esetében ez különösen fontos, hiszen egy kézműves cukrászüzem vezetője, s az ott elvárt magas minőségre kell az évek alatt a tanulóit is megtanítani, meg arra, hogy minden megtanulható, csak hinni kell magunkban, s vállalni a kihívásokat. 

 - Ma már nemcsak arról vagyunk ismertek városszerte, hogy természetes alapanyagokat - valódi csokoládét, állati eredetű tejszínt, vajat - használunk, kézi munkával készítünk különleges süteményeket, tortákat, hanem arról is, hogy azok mindig a rendelők igényeinek figyelembe vételével készülnek el, s igyekszünk az extra kéréseket is teljesíteni - zárja beszélgetésünket, mert mennie kell újabb megrendelés érkezett, s minden elő kell készíteni hozzá. S, hát a tanulók is lassan befejezik a rájuk bízott feladatot.