Üdvözöljük a

„Fontos, hogy a kollégáim büszkék legyenek arra, amit csinálnak” | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

„Fontos, hogy a kollégáim büszkék legyenek arra, amit csinálnak”

Szerző: N.T. | 2013. október 8.

Talán ez az a kijelentés, amely meghatározza a Seres Gépipari és Kereskedelmi Kft. tulajdonos-ügyvezetője, Seres László egész életútját és azt a jövőt is, amit a ma 23 éves, teljes egészében magyar tulajdonú vállalkozás számára elképzel. A kommunális gépjármű felépítmény gyártással valamint hidraulika- és gépszerviz tevékenységgel foglalkozó 65 fős cég első embere 60 évesen is a folyamatos tanulásról, az alázatról, a közös munkáról és céljairól beszél, pedig már eddig is sok mindent letett az asztalra.

 

  - 1990-ben alapítottam műszaki vállalkozásomat, ebből lett 1996-ban a Seres Kft. – mondja Seres László. - Maga a cég szinte a nulláról indult, kezdetben alkatrész-kereskedelemmel foglalkoztunk. Ez onnan adódott, hogy előtte tizenöt évig egy gépgyártó cégnél voltam üzemvezető, amikor ezt a céget felszámolták, a romjain kialakult néhány vállalkozás. Én a kommunálisgép-felépítmény gyártást folytattam tovább, mert ez állt hozzám a legközelebb. Mivel akkor nem volt adott a lehetőség a gépgyártásra, hiszen hiányoztak a megfelelő anyagi feltételek, először alkatrész-kereskedelemmel foglalkoztam, és az ebből képződő profitot forgattam vissza a vállalkozásba. Kezdetben egy kis műhelyben javításokat, felújításokat végeztünk és csak 1996-ban indíthattuk el a gépgyártást.
Egyszerűbb alkatrészeket, gépeket gyártottunk, majd újabb és újabb műhelyeket építettünk, berendezéseket vásároltunk, technológiai fejlesztéseket hajtottunk végre. A gyártmányfejlesztés azóta is folyamatos és töretlen, hiszen csak így tudtunk piacon és talpon maradni. A gépgyártás zöme ma is a barcsi telephelyen folyik, de 10 évvel ezelőtt megépítettük a pécsi telephelyet az ipari parkban, ahol kisebb részegységeket állítunk elő valamint itt zajlik a hidraulika- és gépszerviz is. Gépeinket az ország különböző pontjain vásárolják olyan cégek, amelyek környezetvédelemmel, szállítással, hulladékgyűjtéssel, -ártalmatlanítással foglalkoznak.

  - Az ember valahogy úgy képzeli el, hogy ezeket a nagy autókat mint pl. a kukásautókat a személygépkocsikhoz hasonlóan hatalmas gyárakban hozzák létre. Mégis, miért van egy közepes vállalkozáshoz bizalma a megrendelőiknek?

  - A kukásautókat nem autógyárakban gyártják, ott csak a speciális alvázat készítik. Megvásároljuk az alvázat, amelyre mi gyártjuk az egész felépítményt, Magyarországon egyedüliként. Szinte minden autó más, egyedi igényeknek kell megfelelniük. A nagy autógyáraknak ez nem éri meg. A kis- és közepes vállalkozások – mint a miénk – abban is előnyt élveznek, hogy sokkal rugalmasabbak, mint a nagy vállalatok. Nálunk nem kell igazgatótanácsot összehívni, hogy eldöntsünk valamit. Leülök 2-3 kollégával és meghatározzuk, hogy milyen feladatot kell végrehajtani - ebben a mintegy 40 évnyi tapasztalatom segít. A mi szakmánkban nagyon fontos a bizalom, a partnereim régóta ismernek engem és a céget. Ár-érték arányban mindig olyan gépeket adtunk el, amelyekben nem kellett csalódnia a vevőknek.

  -  Miként lehet ebben a szakmában fejlődni?

  - Tagadnám, ha nem néznénk mások termékeit és nem vennénk át a jó megoldásokat. De az egyik legfontosabb, ami előrevisz, az az üzemeltető véleménye, a tapasztalat, amit megoszt velünk. A terméket mindig mi magunk visszük el a vevőhöz és az átadás után figyelemmel kísérjük a gép sorsát. Ha valamit tökéletesíteni kell, megtesszük. Törődni kell ezekkel a dolgokkal, mert így egyre jobb termékeket tudunk előállítani. A másik dolog pedig a felhasznált alapanyagok minősége, folyamatosan követni kell az alapanyaggyártók fejlesztését.  

  - 23 éves a cég, jelenleg 65 ember dolgozik a Seres Kft.-ben. A szakmai tudás mellett mi kell még ahhoz, hogy sikerrel irányítsa a céget?

  - Természetesen szükség van jó szakemberekre úgy a fizikai állományra, mint a középvezetőkre. Sok kollégával évtizedek óta együtt dolgozom, de szükséges fiatalítani is. Addig kell őket bevonni ebbe a munkába,amíg az idősebb szakember át tudja adni a tudását, tapasztalatát. Emellett oda kell figyelni a szakmunkás-képzésre is, mivel sajnos ma ezzel hadilábon állunk. Vannak jó kezdeményezések, de nagy a felelősség és nem lehet egymásra mutogatni. Az államnak is, a cégeknek is felelősséget kell vállalniuk. Nálunk is folyik szakmunkás-képzés, igaz a 4-5 fiatalból általában egy, ha megmarad. Manapság nem sikk lakatosnak vagy hegesztőnek lenni, pedig mi olyan életpályát tudunk biztosítani, hogy a fiatal akár nyugdíjas koráig is itt dolgozhat, hiszen a gépgyártásnak mindig van jövője. Az átlagnál kicsit jobban meg tudjuk fizetni a munkatársainkat, emellett olyan körülményeket, olyan technológiát kell biztosítani, ahol szívesen dolgoznak. Számomra fontos, hogy a munkatársaknak jó legyen a komfortérzetük és reggel jó kedvvel jöjjenek be dolgozni, ne unottan. Emellett büszkék legyenek arra, amit csinálnak – és úgy látom, azok is.

  - A Seres Kft. tagja a Dél-dunántúli Gépipari Klaszternek. Ezek szerint nem küzdenek úgymond „magányos farkasként” a mindennapokban.

  - Ez csak néha fordul elő, pl. amikor 100%-os magyar tulajdonú cégként azért kell küzdenünk, hogy magyar terméket vásároljanak az osztrák vagy szlovén céggel szemben, holott az ár-érték arány tökéletes - ezt az ember azért elég nehezen tűri. Pláne akkor, ha nem állnak mellé olyanok, akiknek ez lenne a dolguk. Egyébként jó kapcsolataink vannak más vállalkozásokkal, említhetem pl. a pécsi Kontakt-Elektro Kft.-t, amely a berendezéseinkhez gyárt közösen kifejlesztett elektronikai berendezéseket.  A gépipari klaszter által megismertünk sok olyan céget, amelyek itt dolgoznak Pécsett, folyamatosan keressük az együttműködési lehetőségeket.  

  Tele vagyok tervekkel, még mindig nagy céljaim vannak, bár a barátaim azt mondják, hogy jobb lenne, ha takarékra állítanám magamat. Még nem érzem, hogy ennek itt lenne az ideje. Tavaly építettünk egy üzemcsarnokot, már most azon töröm a fejemet és keresem hozzá a forrásokat, hogy szükség lenne még egy csarnokra Barcson és Pécsett is. Talán már a hét szűk esztendő vége felé járunk és abban bízom, hogy egyre nagyobb igény lesz a gépeinkre és a szolgáltatásainkra.