Gépekkel helyettesítik a hiányzó szakembereket

Szerző: Sz.K. | 2017. május 3.

A szajki Stang Bádogos Kft. irodája előtt egymás mellett sorakoznak a céges autók. Az egyik sofőrje kezében a megrendelővel éppen útjára indul, a másik platóján is ott vannak a szerszámok és az előkészített elemek. Látszólag az eltelt években semmi nem változott...

 - Hiába van sok munkánk, s hiába tudják ezt a környéken, még sincs már öt, hat éve egyetlen tanulónk sem, mert mindenki inkább diplomát szeretne a gyereke kezébe adni, a fizikai munkának nincs rangja, becsülete, elismertsége, annak ellenére, hogy egyre nagyobb a szakemberhiány - mondja Stang Ákos, bádogos-mester. - Az iskola Veszprémben, ahol a bádogosokat tanítottam, megszűnt. Talán még a fővárosban, meg a Nyírségben folyik ebben a szakmában képzés. Az jó dolog, hogy sok mindennel próbálkoznak a szakképző intézetek, hogy bemutassák a szakmákat a gyerekeknek, az egyik ilyen a Szakmák éjjel-nappal elnevezésű kamarai rendezvény, amin mi is részt vettünk. Mohácson a volt Marek Szakképző Iskola tornacsarnoka adott neki helyett, s elsősorban 6. és 7. osztályosok vettek rajta részt, de érkeztek más korosztálybeliek is. Erre az alkalomra makett-tetőt készítettünk, meg a német hagyományokat felelevenítve, a hazamenő gyerekekkel sípot készítettek, mi is ezt tettük a bemutatón.

 S, hát, hogy a ma már vészes szakember hiány mellett, mégis hogyan tudják megoldani, hogy minden időre, a tőlük megszokott minőségben készüljön el? 

 - Nem egyszerű feladat, de minden munkaterületre jól képzett brigádvezetőket küldünk, s magam is folyamatosan járom, ellenőrzöm, hogy minden megrendelőnél, minden rendben megy-e - mondja. - E mellett sokat jelent, hogy korszerű a fémlemezfedések készítésére alkalmas gépekkel rendelkezünk, ezzel is csökkenteni tudjuk a szakember hiány miatti gondokat, ugyanis a műhelyben szinte mindent elő tudunk készíteni, a helyszínen már szinte csak fel kell tenni azokat a helyükre.

  Szólt arról is, hogy a munkákat is úgy ütemezik, hogy biztosan elkészüljenek időre és a tőlük megszokott minőségben végezzék el. Egyre többször kell azt mondaniuk, hogy csak fél év múlva tudják a kért munkát elvégezni. Pakstól egészen Kaposvárig dolgoznak, ipari és sportlétesítmények beruházói az elsődleges megbízóik, de például Siklósi FC lelátójának bádogozási munkáival is őket bízták meg. Lapos tetők szigetelésére is több helyen kérték fel őket, valamint Őriszentpéteren az Őrség Látogatóközpont bádogozási munkáit is ők végezik el.

 - Rendszeresen dolgozunk Ausztriában is, annak a cégnek vagyunk szinte az egyedüli alvállalkozói, amelynél hosszú éveken át az édesapám dolgozott - folytatja tovább. - S az általunk végzett munka minőségét mi sem jelzi jobban, minthogy ilyen viszonylag nehéz körülmények között is, idén újra elnyertük az Épületszigetelők Tetőfedők és Bádogosok Magyarországi Szövetsége által meghirdetett „2016 Év Tetője” Nívódíj Pályázat, 2016. Év Tetője Nívódíj címet a zselickislaki Idősek Otthona fémlemez fedésű tetőjével.

  A cégnél jelenleg harminc-ketten dolgoznak, ebből tizenöt a bádogos, a többiek egyéb a tetővel kapcsolatos szakma képviselői, ugyanis két éve már a tetőszigetelésre is kiterjesztették a tevékenységi körüket.

 - Nagy gond, hogy magas a 45 év felettiek aránya, a 25-35 éves korosztály teljesen hiányzik, akik a szakember-utánpótlást jelenthetnék - ad hangot véleményének. - Bízom benne, hogy azzal, hogy az bádogos szakma is bekerül a hiányszakmák közé, elindul egy kedvező folyamat. Az ezzel járó kedvezmények miatt talán többen választják. Azonban az még gondot jelenthet, hogy nagyon kevés cégnél adottak a gyakorlati képzéshez szükséges feltételek. Mi például a sok munkánk mellett csak kettő tanulót tudunk fogadni, ennyire tudunk igazán odafigyelni.