Üdvözöljük a

Hárman együtt képzelik el a jövőjüket | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Hárman együtt képzelik el a jövőjüket

Szerző: Sz.K. | 2013. október 8.

Különleges képzési program indult útjára az elmúlt hónapokban Pécsett. Az Önindító nevet viselő projekt egyedülálló lehetőséget kínál a kreatív iparban vállalkozást indítóknak. A Baranya Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja a KIKK Egyesülettel és a Pécs–Baranyai Kereskedelmi és Iparkamarával közösen dolgozta ki ennek szellemi hátterét, amelyet a Baranya Megyei Vállalkozói Központtal és a Dél-Dunántúli Idegenforgalmi Nonprofit Kft.-vel együttműködve valósít meg. A tanfolyamnak a KIKK Egyesület székhelye a KOHÓ ad helyet.

 Igazán színes a résztvevők köre, L. Molnár Edit például meséket ír, vagy a programban szintén részt vevő, Steiner Lídia illusztrációkat készít, Mayer Zsófi már kidobásra ítélt bőrruhákból táskákat varázsol, míg Fabinyi Nóra a fotózásra tette fel az életét. Ők négyen több ponton is együtt képzelik el a jövőjüket. 

Eleinte csak magának írt, majd úgy döntött elküldi egy kiadónak azokat, szinte  azonnal elfogadták a kéziratát, azóta már több könyve is megjelent, a Mese a kislányról, aki nem akart felnőni, a Mese a kisfiúról, aki mindig mindent félbehagyott, valamint a Csika manó otthonra lel. A legújabbat a Könyvhéten vehették kezükbe a kisgyerekek és szüleik.

 - Kevés a jó mese - ad hangot véleményének. - A szülők egy része általában elfelejti -  ugyan nagyon fontos -, hogy a mese nem feltétlenül attól jó, ha fejlesztésre, oktatásra való, hanem attól, ha humora van, vidám és élvezhető a szövege.

 Az első könyvei az óvódásoknak szólnak, lapozgathatók, sok bennük az illusztráció. A Könyvhétre megjelent már inkább a kisiskolásokat célozza meg. S a kiadóknál már ott  sorakozik további kiadásra váró öt kötet.

 - Nagyon lassan jut el egy könyv addig, míg az olvasók a kezükbe vehetik - folytatja tovább. - Nem egyszer egy, két év is eltelik mire napvilágot lát, ezért is örültem az Önindító programnak, mert eredetileg az volt a tervem, hogy saját könyvkiadót alapítok.

 Aztán rövid időn belül rá kellett jönnie, aki írással foglalkozik, nem biztos, hogy kiismeri magát a vállalkozók világában, az üzleti életben. Mint mondja, nagy segítséget jelentett neki a program abban, hogy ne így legyen. Az eltelt hónapokban szerzett ismeretek segítségével már most jobban tudja képviselni az érdekeit a könyvkiadókkal folytatott tárgyalásokon.

 - Speciális az én területem, de miután egyénre szabott maga a program, ezért sok olyan információhoz jutottam, ami rádöbbentett arra, hogy a saját könyvkiadó létrehozása túl nagy falat, ezért úgy döntöttem, hogy egy web-shopot hozok létre. Ebben az internetes áruházban a könyvek mellett játékokat is árulok, ugyanis azok tervezésével is foglalkozom, olyan kártyákat készítek, amelyek akár a nemzetközi piacon is eladhatók. E mellett könnyen lefordítható rövid mesék, valamint mások könyveinek eladásában is gondolkodom - ecseteli jövőbeni terveit.

  Szinte végszóra lép be Steiner Lídia, akivel örömmel üdvözölték egymást a program nyitányán, ugyanis több közös munkájuk volt már, több mese megjelenésén dolgoztak már együtt. 

 - Még a tavasszal érlelődött meg bennem, hogy saját vállalkozásba kezdenék, ezért bementem a Vállalkozói Központba, ahol annak igazgatónője Sigora Irma ajánlotta, hogy jelentkezzem az Önindító programra - mondja Steiner Lídia -  Edittel a Zsolnay Művészeti Piacon találkoztunk, aztán elkezdtünk ismerkedni, és beleszerettünk egymás stílusába, ezért nagyon könnyen megy a közös munka, az különösen nagyszerű, hogy mindezt online  is megtudjuk tenni. Jelenleg  is több magyar és külföldi kiadóval fut közös munkánk Edittel, mint a  várhatóan decemberre elkészülő, az ausztrál Bóbita Kiadóval közös könyvünk, amelynek elsődleges célja, hogy az ott élő magyarok családokhoz eljuthasson a kortárs gyerekirodalom.

  Steiner Lídia akvarelleket fest. A többi e-könyvvel ellentétben az általa készített illusztrációk nem digitálisan, hanem hagyományos eljárással készülnek. Az első általa illusztrált elektronikus mesekönyv - L. Molnár Edit meséje, a Történetek a gyerekszobából című első része tavaly decemberben jelent meg angolul és magyarul. A második rész pedig néhány hete elérhető az interneten keresztül.

 - Eleinte csak hobbi volt a festészet, az illusztrációk készítése, azonban, amikor a kislányom megszületett mind jobban ezt éreztem az élethivatásomnak - folytatja. - Aztán idén tavasszal végleg elhatároztam, hogy a biztos egzisztenciát hátrahagyva a saját lábamra állok. A családom is támogatott ebben.  A mesekönyv illusztrációk mellett gyerekeknek szóló kiadványokhoz, mint  például a. Tudásközpont olvasásra nevelő sorozatához, de szervezeteknek, cégeknek is készítek grafikákat, egyedi karaktereket. Dolgozom egy saját márkás termékcsoport kiépítésén, melyet elsősorban a külföldi piacra szánok. Ehhez jelenleg keresem a partnereket - nyomdát, egyéb kivitelezőt -, hiszen nagyszerű lenne, ha ehhez Pécsen találnék megfelelőt. Azt hiszem, az Önindító program jövőbeli sikerét az hozná meg, ha a lehetséges helyi üzleti partnerek egymásra találnának és hosszú távú, kölcsönös megelégedésre szolgáló együttműködések alakulnának ki.

 S, már érkezik is harmadik beszélgető partnerem, Mayer Zsófia, akivel Lídia ma már közösen bérel egy alkotó teret. Zsófi hosszú utat tett meg, mire megtalálta az igazi hivatását, bőrdíszműves lett. 

 Angol tagozaton érettségizett, majd PTE Bölcsészkarán filmelmélet, filmtörténet szakon végzett, innen az útja a Műszaki Karra vezetett, ahol felsőfokú szakképesítést akart szerezni televíziós műsorgyártóként. Azonban egy idő után rájött, hogy ezekből nem él meg. Ekkor döntött úgy kitanulja a bőrdíszművességet. Szerencséje volt, mert éppen volt még egy hely akkor induló csoportban. A szakmunkásvizsgát tavaly decemberben tette le. Szerencsésnek is mondhatta magát, mert lett otthon saját műhelye, varrógépe. Minden feltétel adott volt ahhoz, hogy megvalósítsa az álmait.

 - Miután nem volt pénzem, ezért a magam tervezte táskákat hulladékbőrök felhasználásával készítettem el, s az Aszpik Piacra vittem ki őket - idézi fel a kezdeteket. - Tetszett az embereknek, egyre többen kezdték felajánlani a régi bőrruháikat, hogy készítsek nekik is belőle hasonlókat. Izgalmas dolognak tartottam velük közösen megtervezni azokat. Az Aszpik Piacon találkoztam Lídiával is. Tőle hallottam az Önindító programról, ő mondta, hogy próbáljam meg. 

 A pályázatát az utolsó pillanatban adta be, s nagyon meglepődött, hogy bekerült a programba. Mint mondja, az eltelt hónapokban sok új ismerettel gazdagodott. A vállalkozói gondolkodás ugyan még kicsit távol áll tőle, de arra is ötleteket kapott miként kapcsolja rá át az agyát.

  - Az ismeretségből, szakmai kapcsolat is lett, Lídiával ma már közösen bérelünk egy helyiséget, ami kvázi munkahelyként működik, ami keretbe foglalja a napjainkat - folytatja tovább. - S miután folyamatosan arra hívták fel a figyelmünket, hogy legalább két, három dologgal kell egy időben foglalkoznunk ahhoz, hogy sikeresek legyünk. Ennek szellemében a célunk egy olyan komplex hely létrehozása, amelyben egy helyen megtalálható a bőrdíszműves, a fotós, az illusztrátor, de műtermekhez kapcsolódna egy kávézó, meg egy design bolt.

  Fabinyi Nóra, szinte a csapat negyed tagja is lehetne. Annak idején  azért jelentkezett fényképész-tanulónak, mert nem igazán tudta, hogy a gimnázium után mi is legyen. Aztán a hobbija, az élethivatása lett, mert a fotózás nagyon megtetszett neki. Már több egyéni és csoportos kiállításon is láthatók voltak a képei. 

 - A nővéremmel volt egy közös vállalkozásunk, azonban nemrég úgy döntöttem, egyedül folytatom tovább, saját műtermet hozok létre - mondja. - Az Önindító programra is ezért jelentkeztem, a támogatás segítségével szeretném a műtermembe a hiányzó felszereléseket megvenni. A program részeként betekintést kapok a gazdasági ügyekbe és megerősítést abban, jó úton járok. Szerencsés helyzetben vagyok, mert már rendelkezem egy olyan kapcsolati tőkével, amelyet a többieknek most kell majd kiépíteniük.

 Mint mondja, nagyon jó kis csapat jött össze. Vannak olyanok, akikkel a későbbiekben szeretne együtt is dolgozni. Neki a legjobbkor jött ez a lehetőség, mert az új műterme még nem készült el, az előző pedig, ahol dolgozott már megszűnt. A jövőben több divat és reklámfotót szeretne készíteni, illetve cégek reklámkampányaihoz képeket. Bízik benne, ha minden összejön, akkor még több újság kér majd tőle képeket. A művészi énjét sem adja fel. Vallja egy különleges, meghökkentő divatfotó már maga egy műalkotás.