Ház építés, ház eladás - 35 éves a Kőház Zrt.

Szerző: Kis Tünde | 2017. november 7.

Míg korábban kizárólag építették a házakat, az épületeket, néhány éve új üzletágként és már ingatlanok értékesítésével, épületgépészettel, szerkezetépítéssel, beruházással is foglalkozik a pécsi székhelyű Kőház Zrt. A társaság 1982-es megalapítása óta meghatározó szereplőjévé vált a pécsi építőiparnak, számos középület, intézmény, lakóház létesült az ott dolgozó szakemberek hozzáértésének, minőségi munkájának köszönhetően.

A cégalapító Nemes Csaba a kezdetek óta a "További fennmaradásunkhoz és eredményes működésünkhöz szükséges állandó fejlődés érdekében valljuk, hogy a jelenlegi állapotnál mindig van jobb, és mindent alárendeltünk a jobb cél eléréséért"-elv szerint irányítja a vállalkozást, emellett sikerük kulcsa a magas hozzáadott értékű, minőségi kivitelezésben is keresendő. Néhány éve a Kőház Zrt. cégcsoport tagjaként létrehozták a Kőház-Lak Ingatlanközvetítő Kft.-t, amely az anyacéghez méltó, magas szintű szolgáltatásokkal elégíti ki az ingatlant kereső és kínáló ügyfeleinek igényeit.

 

Hogy miként vált a Kőház Zrt. a régió meghatározó építőipari kivitelező cégévé az elmúlt évtizedekben, milyen tényezők vezettek a sikerhez, Nemes Krisztinával, a Kőház-Lak Kft. ügyvezetőjével beszélgettünk.

- A Kőház Zrt. jogelődjét 1982-ben alapította édesapám, Nemes Csaba, azóta minden vállalati formában működtünk, az egyéni vállalkozástól jutottunk el a részvénytársaságig – mondja Krisztina. - Kezdetektől fogva a vezérelvünk az volt, hogy mindig annyi növekedést engedtünk meg magunknak, amennyit az egyre gyarapodó megrendelői oldal igényelt. Így tudtuk cégünk stabil, pénzügyileg is megalapozott fejlődését biztosítani. A másik fő szempontunk szintén érvényes a mai nap is: a megrendelők igényeinek maximális kielégítése. Egyik mottónk az, hogy aki egyszer velünk dolgoztatott, utána is csak a cégünkkel akarjon építtetni. Mindig fontos volt számunkra a munkatársaink megbecsülése, ennek köszönhetően kicsi a fluktuáció a vállalkozásunkban. Van olyan munkavállalónk, aki már 35 éve nálunk dolgozik. A jelentős saját létszám mellett számos állandó alvállalkozóval működünk együtt, rájuk mindig is partnerként tekintettünk. Mi felelősséget vállalunk a munkájukért, ők pedig biztosak lehetnek abban, hogy ki lesznek fizetve.   

 

- Az építőipar folyamatos mozgásban van, új technológiák, gépek, anyagok jönnek, a kereslet hullámzó, az utóbbi években jelentős a munkaerő-elvándorlás - hogyan tudtak megfelelni ezeknek a kihívásoknak és nemcsak talpon maradni, de fejlődni is?

- A munkaerő-elvándorlás aktuális jelenség az építőiparban, a Kőház Zrt.-nél azonban ennek a hatása nem igazán érzékelhető, mert ahogy utaltam rá, a mi munkavállalóink szeretnek nálunk dolgozni. Nyilvánvalóan mi is haladunk a korral, nyitunk a fiatal kollégák felé, a Kőház-csoporton belül egyértelműen látszik a fiatalítás, a modern technológiák, az új kivitelezési megoldások iránti nyitás. Nehéz találni fiatal szakmunkásokat, nemcsak az elvándorlás miatt, hanem azért is, mert kevesen vesznek részt a képzéseken.

 

- A régió, a megye gazdasága milyen hátteret jelentett az elmúlt évtizedekben a működéshez?

- A gazdasági válság természetesen minket is elért. Abban az időszakban kevesebb munkák volt, azok is nyomott áron. Az akkori célunk a munkaerő egyben tartása volt. Most, köszönhetően a pályázatoknak, az ingatlanpiac fejlődésének, a gazdaság erősödésének, saját beruházásainknak, cégünk bőségesen el van látva munkával.

 

- Mire a legbüszkébbek az elmúlt 35 évből?

- Arra, hogy vállalkozásunk híres a megrendelőink elégedettségéről, a korrektségről és az általunk végzett minőségi munkáról, illetve hogy biztos pénzügyi háttérrel rendelkezünk.

 

- Az új divíziók elindítása, a generációváltás miként alakítja a vállalkozás életét?

- Az elmúlt években több vállalkozást is elindítottunk, így tulajdonképpen ma már egy cégcsoportról, a Kőház-csoportról beszélhetünk. Van épületgépész, szerkezetépítő, beruházó és ingatlanforgalmazó cégünk is. Magam az ingatlanforgalmazó céget vezetem, amely 4 éve alakult, és ez idő alatt a város egyik meghatározó ingatlanforgalmazó cégévé nőtte ki magát. Erősségünk, azaz ami által kiemelkedünk a hasonló cégek közül, az a szakértelem. Ingatlanreferenseink zömmel építészek, mérnökök, akik megbízható tudással állnak ügyfeleink rendelkezésére. Cégünk teljeskörű szolgáltatást nyújt, segítünk a hitelügyintézésben, a szerződés lebonyolításában is. Nem elhanyagolható szempontként pedig működésünkhöz a hátteret a Kőház Zrt. jelenti a maga 35 éves építőipari tapasztalatával.