Üdvözöljük a

Innovatív gondolkodással mindig az elsők között | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Innovatív gondolkodással mindig az elsők között

Szerző: Kis Tünde | 2016. december 6.

Számos igen aktív év után az utóbbi két esztendő nem volt kiemelkedően mozgalmas a Mohácsi Computer SysTeam Kft. életében, ám ez nem jelenti azt, hogy nem történt semmi a cég házatáján. Új profillal bővült a vállalkozás, és az is sok energiát emészt fel, hogy az IT-szektorra jellemző igen gyors fejlődést naprakészen kövesse a Kiss Ferenc irányította szakemberközösség.

- 1994-ben, amikor megalapítottuk a vállalkozást, tulajdonképpen nem beszélhettünk informatikáról, inkább számítástechnikáról, hardver- és szoftverkereskedelemmel valamint szervizeléssel foglalkoztunk. Még ebben az évben elkezdtünk együttdolgozni a Pécsi Regionális Képző Központtal (jelenleg Türr István Képző és Kutató Intézet), ahol elsősorban felnőttek számára tartottunk számítástechnikai képzéseket. 2010-ig 50-nél több nagy képzést vittünk végig, 7-800 fő szerzett általunk OKJ-s végzettséget. Munkánkat a kamara Szakképzési díjjal ismerte el. A szoftverfejlesztés szintén szerepelt a palettánkon, saját fejlesztésű játék- és multimédiás programokkal, készítettünk CD-ROM-ot a busójárásról, szoftvert a Mohácsi Városi Kórház járóbeteg-ellátó részlege számára, és több weboldalt is cégünk jegyez. 1997-ben csatlakoztunk az ELENDER országos hálózatához, akkor még modemes csatlakozások voltak analóg modemekkel, és a 69-es körzetszámon szolgáltattuk az internetet. Vállalkozásunk készítette Mohács városának az első honlapot, ami akkor újdonságnak számított, hiszen ott voltunk az ország első 20-30 városa között, amelynek már volt ilyen – foglalja össze röviden a jelenleg öt fős mohácsi vállalkozás történetét Kiss Ferenc ügyvezető.

 

- A piaci elvárások alakították, hogy ilyen sokrétűvé vált a tevékenységük, vagy elébe mentek partnereik igényeinek és önök találták ki, hogy mire lenne szükségük?

- Sokszor éppen abból adódott a probléma, hogy elébe mentünk a piac elvárásainak, mert így gazdaságilag lassabb volt a megtérülés. A cégvezetés mindig is az innovatív gondolkodást támogatta, folyamatosan figyeltünk a piac igényére és igyekeztünk mindenben az elsők között lenni. Jelenleg rendszergazdai feladatokat látunk el, foglalkozunk hardver kereskedelemmel, kiegészítők árusításával, a mai kor követelményének megfelelően webáruházat működtetünk és szervizszolgáltatást is végzünk. A képzések állami támogatásának csökkenésével szűkült a palettánk, ezért az 1999-ben épített 2 szintes üzletházunk egy része kihasználatlanná vált, így átalakítottuk és bérbe adjuk. 2011-ben nekünk volt először napelemes rendszerünk a városban, mert akkor lehetett pályázni erre, így mi is fejlesztettünk.

 

- Bizonyára a vállalkozás életében is változást hoz, hogy az októberi kamarai választásokon önt választották meg a kamara mohácsi elnökségének elnökévé.

- A napi munka mellett valószínűleg több időt töltök majd a társadalmi megbízatás teljesítésével. 2008-tól 2012-ig már voltam a mohácsi elnökség tagja, de a sok feladatom miatt nem tudtam tovább vállalni a közreműködést. Habár a feladatom ma sem lett kevesebb, de láttam a kamara törekvését a generációváltásra, ezért elvállaltam a jelölést az elnöki posztra. A választáson pedig rám szavaztak. Szeretnék aktívan részt venni a munkában, hogy megfelelő közvetítő legyek a vállalkozások és a kamara között.

 

- Milyen konkrét tervvel, elképzeléssel kezdi a ciklust? Mi a legégetőbb probléma, amire megoldást kell találni Mohácson és környéken?

- Az új elnökséggel jelenleg is egyeztetünk a következő év feladatairól illetve a ciklusban elvégzendő munkáról. Szeretném, ha a kamara közelebb kerülne a vállalkozásokhoz, emellett olyan lehetőségeket biztosítani a Mohács és környéki vállalkozásoknak, hogy érezzék, a kamara értük van. Sok vállalkozás vezetőjével beszélgettem, és úgy érzem, hogy ezen a téren van még mit tennünk.

 

- Miként egyeztethető össze a társadalmi megbízatás és a napi teendői a vállalkozásban, hiszen ügyvezetőként jól kell menedzselni a céget, hogy fennmaradjon, fejlődjön?

- Szerencsésnek mondhatom magam ezen a téren, mert jó ráérzéssel úgy választottam ki a kollégáimat, hogy bármit rájuk bízhatok, néhány egyeztetéssel az egész heti munkát önállóan el tudják végezni. Persze igyekeztem is tenni ezért, mindegyik kollégám régóta dolgozik a cégnél, rendszeresen vesznek részt továbbképzéseken, vizsgákon, így naprakész tudással látják el feladataikat. Természetesen vannak olyan szegmensek, mint például az innováció vagy az elemzések készítése, amikor mindenképpen az irodában kell lennem, akkor természetesen aktívan ott vagyok. Már a cég megalakulásakor is az volt az alapelvünk, hogy csapatban dolgozzunk, és úgy tűnik, hogy helyesen gondolkodtunk, hiszen több mint húsz éve sikeresen működik vállalkozásunk.