Üdvözöljük a

Jó hely - Piccola Toscana | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Jó hely - Piccola Toscana

Szerző: Gűth Ervin | 2018. május 29.

Gianluca Rossi öt évvel ezelőtt érkezett Pécsre, hogy itt is autentikus olasz-toszkán konyhával szerezzen örömöket a vendégeknek. A Piccola Toscanát, a Kórház téren már saját vállalkozásként indította, üzlettársával Bebtó Zoltánnal, aki ennek az interjúnak az elkészítésében is segített.

Hogyan alakult ki a hely koncepciója?

Tényleg egy tipikusan toszkán helyet szerettem volna, ahol nem csak a konyha szól az egyszerűségről, de a körítésnek, a helyeknek hangulata is, ami a luxust mellőzi. Úgy éreztem, hogy nincs ilyen a városban, a régióban. Komoly vendéglátós-szakács hagyományokkal rendelkező családból származom, a szakmában eltöltött évtizedek sikerei azt gondolom, hogy kellő hitelességet biztosítanak.

 

Kell alkalmazkodni a magyar ízléshez?

Nem. Sok mindenben egyszerűen nincs kompromisszum. A hagyományos olasz ételek közül sok nem talál itt közönségre, meg kell találni azokat, amik működnek. De még csak a konyhai mentalitás sem mindig kompatibilis: az a helyzet, hogy nehéz olyan szakácsokat, személyzetet találnom, akik átveszik a személetmódomat. Ez főleg az itteni szakácsiskolákból kikerülőkre igaz, jobban járok olyan kollégákkal, akik szeretnek főzni, de nem szereztek képesítést.

 

Mi a véleménye a pécsi gasztronómiáról?

Sok magyar szakáccsal dolgoztam és sok helyet végigjártam. Nem mindenhol van összhangban az ételek kinézete az ízekkel, a minőséggel. Szép a tálalás, de nem nyújt semmi különlegeset – és ez sokszor az alapanyag hibája. Illetve az elkészítéssel, technológiával is vannak gondok.

 

Alapanyagok tekintetében van, amit nem lehet megoldani?

A toszkán konyhában minden az alapanyagok minőségéről szól. Az ételek egyszerűek, van egy főszereplő, amit a másik két-három hozzávaló csak kiemel, hangsúlyoz. Minden beszerezhető, még akkor is, ha kicsit problémás. A kínálat jelentős részét adó alapanyagok (sonka, sajtok) Olaszországból jönnek. Hal is nyilván megoldható, de így természetesen drágább a tenger távolsága miatt. Viszont a helyi zöldségekre – legalábbis egy részére – és húsokra lehet alapozni.