Üdvözöljük a

Jó hely | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Jó hely

Szerző: Gűth Ervin | 2018. február 7.

Az Eozin néhány hónappal ezelőtt nem csak, hogy elköltözött, de nevet váltott és konyhával gazdagodott a Színház téren. Az immár Eozin Corso néven futó hely üzemeltetőjével Kövy Zoltánnal beszélgettünk.

Hogyan kerültél kapcsolatba a vendéglátással?

A Király utcában a Dóm vendéglőben kezdtem, akkor még szinte az volt az egyetlen étterem a belvárosban. Aztán a Bagolyvárban húztam le 16 évet, majd a Csalogányt nyitottuk meg barátokkal. Utána jött Eozin és a N-Eozin. Utóbbi romkocsma-szerűen indult a Nyugati várfalsétányon, de aztán grillételek is bekerültek a kínálatba és egyre többen jöttek hozzánk enni. Így ott is folyamatosan fejlesztjük a konyhát, rendezvényeink, sőt most már kitelepüléseink is vannak.

 

Az Eozin miért költözött a új helyre?

Erős oka a szomszédság volt, ugyanis rendszeresek voltak a feljelentések. Mivel a vendégeknek kint kell dohányozni – amivel semmi baj nincs – a hangoskodás miatt rendszeres voltak a konfliktusok. Ebből a szempontból már egyértelműen látszik, hogy jó döntés volt a költözés. De eleve jobb adottságai vannak ennek a helynek. Legalábbis én jó lehetőségeket láttam meg ebben az évtizedek óta igazából vergődő helyben. A színházzal, illetve a színészekkel pedig nagyon jó a kapcsolatom, már csak ezért is jó ez a közelség.

 

Korábban elsősorban kocsmákat üzemeltettél, ezek törzsközönsége gyakorlatilag veled vonult egyik helyről a másikra. Elég más a koncepció most, ide is követnek?

Azt kell mondjam, hogy igen. Nagyon sok ismerős arccal találkozom, ami annak köszönhető, hogy mindenki változik. Akik korábban inkább a sör és a társaság miatt ugrottak be, azok most barátokkal, párjukkal vacsorázni is be tudnak ülni hozzánk.

 

Hogyan alakítottátok ki az étlapot?

Lokodi Ákos a kreatív séfünk, és igazából természetesen adták magukat az ételek. Emellett fontos számunkra a Baranyában tapasztalható balkáni hatást is tükrözni. A konyhának nagyon jók technikai adottságai és továbbra is a frissen készült fogásokra fektetjük a hangsúlyt, gondolok itt a grillételekre. Ezzel van a legtöbb tapasztalatunk a N-Eozin kapcsán is. Illetve a BBQ vonal fog még erősödni, bár ezzel nem igazán találtuk meg még a közönséget. Nehéz is, hiszen magasabb árkategóriájú marhahúsokról van szó.

 

Mi a véleményed összességében a város gasztronómiájáról?

Úgy érzem, hogy nagyon jól alakul a Király utcai vendéglátás sorsa, és nem konkurenciát, hanem egymást erősítő, színvonalas helyeket látok megszületni. A vendégforgalom szempontjából pedig az volna a legjobb, ha ismét lenne egy nagy külföldi foglalkoztató. Illetve a külföldi és magyar hallgatókban lehet még reménykedni.

 

Gűth E.