Üdvözöljük a

Ketten folytatják náluk tovább | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Ketten folytatják náluk tovább

Szerző: Sz.K. | 2014. május 7.

Már csak néhány gép megy a műhelyben, egyedi megrendelésre készülnek rajta az alkatrészek. A műszak véget ért, a takarítás is befejeződött, egy már hazafelé tartó dolgozó igazít útba, mutatja meg, a cég ügyvezetőjét merre találom meg. Nem kis meglepetésemre, nem az iroda irányába indulunk el, hanem az üzem felé vesszük utunkat. Mit kiderül az egyik gépen, Csobaji Zoltán, az M4-Tech Kft. ügyvezetője dolgozik.

  - Három évvel ezelőtt hoztunk létre a céget, négyen - kezdi beszélgetésünket, miközben az iroda felé tartunk. - Ma már csak hárman vagyunk tulajdonosok, mindannyian egykor a Matro-nál dolgoztunk.

 Egyedi és professzionális forgácsolószerszámokat - váltólapkás esztergakések, maró-, és fúrószerszámok - terveznek és gyártanak, valamint kisszériás alkatrészeket, többek között vágó- és hajlító szerszámokat, présgépalkatrészeket, egyedi gépelemeket készítenek. Mind e mellett műszaki tanácsadással, valamint mérnöki tevékenységgel is foglalkoznak, ennek részeként  vállalják a gyártóeszközök hiányzó dokumentációinak utólagos összeállítását  3D-modellezéssel, valamint ezek alapján a 2D-gyártási dokumentáció elkészítését alkatrészrajzokkal, darabjegyzékkel, és kopóelem listával.

 Megrendelőik között egyaránt megtalálhatók a hazai kisebb cégek, mint egy izraeli tulajdonban lévő magyar leányvállalata, vagy egy nagy német vállalkozás, amelynek  egyedi termékeket készítenek.

 - Szinte csak kis szériában folyik nálunk az alkatrészgyártás - folytatja Csobaji Zoltán. - Nagyon nehéz éppen ezért az elvárásainknak megfelelő szakembereket találni, mert aki magas színvonalon végzi a munkáját annak van munkahelye, vagy már külföldön dolgozik. E miatt is vágtunk bele két évvel ezelőtt a tanulóképzésbe. Az 500-as Angster József Szakmunkásképzőből érkeznek a diákok, valamit nyártól a technikusok szakmai gyakorlati helyeként is működünk majd, a Zipernowsky Műszaki Szakközépiskolával állapodtak meg erről.

 Szólt arról is, nem egyszerű feladat a hét tanulójuk gyakorlati képzését megszervezni, mert nem csak többféle modulba kell beilleszteniük a megtanítandó ismereteket, de vannak közöttük olyanok, aki a két éves, míg mások a három éves szakképzésben vesznek részt, van közöttük olyan is, aki érettségi után választotta ezt a szakmát. Idén négyen végeznek. A terveik szerint, akik az elvárásaiknak megfelelnek, alkalmazzák, őket már szinte az első pillanattól teljes értékű munkaerőnek számítanak majd. Egyelőre úgy néz ki, hogy ketten lesznek, az egyik érettségizett, másik meg Szakma Sztár versenyen vett részt.

 - A legelső pillanattól kezdve a tényleges munkába vonjuk be őket - mondja. - Vannak, akik már önállóan tudnak dolgozni, akik meg nem azok a munkatársaink irányítása mellett oldanak meg feladatokat. Hosszú távon szeretnénk tanulókat fogadni. A következő tanévben is újabbak jönnek a végzősök helyett, legfeljebb nyolc-tíz tanulót fogadnánk, mert ennyire tudunk odafigyelni.

 Mint mondja, a cégnél szinte kivétel nélkül mindenki részt vesz a tanulóképzésben, a műszakvezetőtől, a gépkezelőkön át, egészen a három tulajdonosig. Közülük az egyik okleveles gépészmérnök, aki mérnök-tanári diplomával is rendelkezik.  

 - Az elkövetkezendő időszak egyik feladata lesz, hogy miután 2015-től csak mesterek foglalkozhatnak tanulókkal, hogy magam is mestervizsgát tegyek - folytatja tovább. - Ugyan ez függ attól is, hogy a mérnök-tanári diplomával rendelkező kollégánk végzettségét megfelelőnek tartják-e. Véleményem szerint azonban, a tanulók képzésében sokkal fontosabb szerepet játszik az a szakmai tudás és tapasztalat, amellyel hárman rendelkezünk. Ahhoz, hogy valakiből jó forgácsoló, esztergályos, marós legyen egyfajta műszaki érzék kell, meg szeretnie kell, mert csak akkor lehet valakiből jó szakember. Igyekszünk éppen ezért megszerettetni a tanulóinkkal a szakmát. Két műszakban dolgozunk, s így egy-egy műszakra két-két tanuló jut, akikre biztosan oda tudunk figyelni.