Üdvözöljük a

Kevés a vendég | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Kevés a vendég

Szerző: Kis Tünde | 2017. május 3.

Optimistán tekintettek az EKF után a jövő elé a pécsi Delanta panzió munkatársai, hiszen a 2010-es év nagyon jó eredményeket hozott számukra. Akkor a szobakihasználtságuk a 2008-as gazdasági világválságot megelőző évekéhez volt hasonló, és az üzletemberek mellett az üdülési csekknek köszönhetően élénkült a turisták részéről megnyilvánuló érdeklődés. Sárosi István, a Delanta panzió tulajdonosa akkor azt mondta, a vendégek igénylik a plusz szolgáltatásokat (medence, szauna), de mivel nagyon rövid időt, 3-4 napot töltenek el náluk, végül nem használják ezeket.

- Számunkra egyáltalán nem kedvezett az elmúlt időszak. Jelentősen visszaesett a forgalmunk, számos olyan cég szűnt meg, amelyektől a Pécsre érkező üzletemberek a mi panziónkban szálltak meg – válaszolja a „mi újság?” kérdésre Sárosi István. - A vendégéjszakáink 2/3-át cégek foglalták le munkatársaik számára, akik itt dolgoznak, üzletelnek a városban vagy annak a környékén, és 1/3 arányban jönnek hozzánk turisták, családok. Sajnos az továbbra is jellemző Pécs idegenforgalmára, hogy másfél vendégéjszakánál többet nemigen töltenek el az emberek, mert nincs miért. Nincs a városnak fürdője, a turisztikai kínálata elsősorban nem a családokat vonzza.

 

- Mit tud tenni annak érdekében, hogy több vendége legyen?

- Sok mindennel próbálkozom. Ha ma utazni szeretne az ember, elsősorban nem az utazási irodába megy szállást keresni, hanem az internetet használja. Ezért én is azokat a portálokat keresem, ahol érdemes meghirdetni az ajánlatunkat.

 

- Vannak-e esetleg olyan szervezetek, közösségek, amelyekkel össze tud fogni a több vendég érdekében?

- Jelenleg azt érzem, hogy nincs segítségem. Több szövetségnek, gazdasági közösségnek vagyunk a tagja, de most ez sem jelent megoldást. Ma is a 2008-as árakkal dolgozom, azóta minden emelkedett, a közüzemi díjak, a járulékok, a bevétel pedig nem. Az önkormányzat azt szeretné, hogy több idegenforgalmi adót fizessek, de ez akkor lehetséges, ha több a vendég.

 

- A kamarához fordult-e segítségért?

- Egyelőre nem tudom, hogy mit kérdezhetnék. Most abban látok lehetőséget, és erre már több jó példa volt, hogy megkeresem egy-egy program szervezőjét, hogy az általa szervezett rendezvényre érkező vendégeket a panziónkban szállásolják el. Folyamatosan dolgozom azon, hogy növeljem a foglalások számát. 22 éve működik a vállalkozásunk, szeretném folytatni.