Üdvözöljük a

Kiadványszerkesztéstől a vendéglátásig – a minőség és a kitartás a kulcsszó | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Kiadványszerkesztéstől a vendéglátásig – a minőség és a kitartás a kulcsszó

Szerző: Kis Tünde | 2017. január 31.

Míg tavaly arról beszélgettünk Szundi Györggyel, a Partners Pécs Kft. ügyvezetőjével, hogy miként váltott, azaz a piac elvárásai szerint hogyan építette fel konferenciaszervező márkáját a korábban grafikai, szerkesztői és kiadványszerkesztői munkájáról ismert vállalkozás, most ismét egy új szegmens, a vendéglátás érkezett az ügyvezető életébe. Néhány hónapja ugyanis valóra vált egy régi álma: üzlettársával megnyitották a Graphite Bárt az egyetemvárosban.

- A rendezvényszervezés kapcsán beleláttam a konyhák életbe, hiszen sokat egyeztettem a cateringes cégekkel, így sok tapasztalatot szereztem ezen a területen. Régi álmom vált valóra, hogy megnyitottuk ezt a helyet – foglalja össze az üzletember, honnan indult a vállalkozás.

 

- Pécsett több vendéglátóhely nyílt az utóbbi időben, nem volt nagy bátorság még egy megnyitása?

- Szerintem bármit csinálni bátorság, hiszek abban, hogy ha kitartással és jó színvonalon dolgozunk, akkor az előbb-utóbb megtalálja a közönségét. De kell a kitartás is, és szükséges egy olyan háttér, hogy megengedhesse magának az ember, hogy ki tudja várni, mire a piac visszaigazolja a döntését. Ebben támogat bennünket az is, hogy jelenleg viszonylag könnyen és elfogadható áron lehet hitelhez jutni.

 

- A marketingguruk azt mondják, hogy valamivel ki kell tűnni a többi versenytárs közül.

- Nem szeretném, hogy minden más legyen, amihez viszont ragaszkodunk, az a minőség. Emellett szerintem fontos, hogy az ember olyan helyet hozzon létre, amellyel azonosulni tud, amely az ő értékrendjét, stílusát tükrözi. Mi azt a közönséget keressük, amely szeretné a jó minőségű ételeket, italokat kulturált, kellemes környezetben elfogyasztani. Programokban is gondolkodunk, tervezzük egy társasjáték klub elindítását, de lehet nálunk tanulni, dolgozni, újságot olvasni is egy jó kávé mellett. Ha már az egyediségről volt szó, megemlíthetem, hogy mi vagyunk egy neves mecseknádasdi kézműves sörfőzde pécsi „otthona”, úgy lehet nálunk a söreiket kóstolni, mintha ott lennénk a sörfőzdében.

 

- Tavaly arról beszélgettünk, hogy az eredeti profilhoz képest már volt egy váltás a vállalkozásában, most ismét új fába vágta a fejszéjét. Honnan ered ez a bátorság?

- Az tisztán látszik, hogy ma, 2017-ben már nem lehet olyan tradicionális vállalkozásokat alapítani és vinni, mint például a Ganz gyár volt annak idején. Ma már nem lesz dinasztia, ahol az alapító ükunokája is ugyan olyan gépet gyárt, mert olyan gyors a fejlődés, hogy amit ma elkezdünk tanulni, mire végzünk a tanulmányainkkal, már szinte el is tűnik az a szegmens. Tehát életveszélyes egy nem jól működő helyzetben benneragadni. Fontos az is, hogy úgy tudtam a rendezvényszervezést szabadjára engedni, hogy nagyon jó munkatársaim vannak, bátran rájuk tudom bízni a munkát.

 A bátorságról pedig azt mondom, hogy amíg az ember csak nézi a szomszéd vállalkozását, hogy az milyen jól prosperál, milyen szép autóval jár, akkor azt hiszi, hogy az könnyű, és azt kell csinálni. Aztán amikor belevágunk valami hasonlóba, kiderül, hogy mégsem olyan egyszerű, másrészt nem is biztos, hogy annyira prosperál, sose olyan zöld közelről a szomszéd rétje, mint messziről. Tanulni már egyre könnyebb, mert rengeteg információ elérhető, de ennél is fontosabb, hogy azok a kollégák, akiket a barátaimnak nevezhetek, pedig a konkurenciát jelentik, nagyon sokat segítettek és segítenek mind a mai napig. Ők ugyanúgy gondolkoznak, mint én: nem attól leszünk jobbak, ha megpróbáljuk a másikat eltaposni vagy az ő tortaszeletéből valamennyit elvenni, hanem ha együttműködünk, összeadjuk a tapasztalatainkat, ötleteinket, és nagyobb tortát oszthatunk fel, akkor mindenkinek nagyobb szelet jut belőle. A vendéglátásban most konjunktúra van, a vendégek nyitottak az új dolgokra. És talán elindulhat egy olyan folyamat is, hogy próbáljuk meg a várost rendezvényes, gasztronómiás, turizmusos hellyé formálni, hogy ezért jöjjenek ide a vendégek, hiszen ahogy már látszik, Pécsett inkább valamilyen szolgáltatással tudnánk magunkat a hajunknál fogva kirángatni, mintsem az iparral.