Kiváló minőségű csomagolóanyagot gyártanak a sérült emberek

Szerző: Kis Tünde | 2016. november 8.

Elsősorban az autóipar illetve élelmiszeripari cégek számára gyárt csomagolóeszközöket szigetvári telephelyén a Weiland Kft., amely 1999 óta dolgoz fel hullámpapír alapanyagot egyedileg tervezett és gyártott vágószerszámmal, jelenleg 48 munkatárssal. Négy évvel ezelőtt rehabilitációs akkreditációval rendelkező védett foglalkoztatóvá vált a vállalkozás, ami azt jelenti, hogy többségében megváltozott munkaképességű munkatársakkal dolgoznak. Medgyaszainé dr. Paller Gabriella, aki rehabilitációs mentorként vesz részt a családi vállalkozás működtetésében, büszkén mondja, hogy folyamatos érdeklődés mutatkozik kiváló minőségű termékeik iránt.

- Folyamatosan fejlesztjük gépparkunkat, illetve a telephelyünket, ahol mintegy 800 m2-en folyik a termelés. 2013-ben védett műhellyé váltunk, mivel a termelésben kizárólag megváltozott munkaképességű munkavállalók dolgoznak, az irodai munkát pedig családtagok végzik. Törekszünk arra, hogy saját telephelyen, saját eszközökkel dolgozzunk, így kivágó szerszámainkat is helyben készítjük. Az OFSET gyűjtődobozoktól kezdve a fotó minőségű apró dobozokig bezárólag széles skálán mozognak kézzel és géppel készített termékeink. A minőség biztosítása érdekében ISO minőségirányítási rendszert működtetünk. Partnereink jelentős részét kis- és középvállalkozások adják az élelmiszer-, könnyű-, valamint az autóiparból – mutatja be röviden a céget Medgyaszainé dr. Paller Gabriella.

 

- Miért döntöttek úgy, hogy megváltozott munkaképességű munkavállalókat foglalkoztatnak?

- Több megváltozott munkaképességű kolléga jelentkezett hozzánk, és éltünk lehetőséggel, akkreditáltattuk magunkat. A minőségben ugyanazt a színvonalat tudjuk biztosítani, mint bármely más, ezen a területen dolgozó vállalkozás, a különbség abban mutatkozik, hogy alacsonyabb fordulatszámon dolgoznak a gépeink. Erre azért van szükség, mert így tudjuk garantálni a rehabilitációs elveknek való megfelelést, valamint az egészséges és biztonságos munkavégzést.

 

- Milyen egyedi, különleges munkafeltételeket kell biztosítaniuk a munkavállalóik számára?

- Dolgozóink halmozottan sérült emberek, van közöttük mentálisan sérült, látássérült, hallássérült és mozgáskorlátozott is. Emellett Parkinson-kórral, szklerózis multiplex-szel, áttétes daganattal küzdő munkavállaló is végez munkát nálunk. Minden munkatársunk állandó felügyeletet igényel, ezért szükség van segítők foglalkoztatására. A termelés helyszínei akadálymentesítettek.

 

- Gazdasági oldalról nézve milyen nehézséget jelent a cég számára, hogy megváltozott munkaképességű munkavállalói vannak?

- Erre mondok egy példát: dolgozik nálunk olyan mentálisan sérült munkavállaló, aki hónapokig nagyon jól végez egyfajta munka műveletet, majd egy nap eltűnik ez a tudása, és újra be kell tanítani, ami egy hónapot is igénybe vehet. Úgy tudjuk biztosítani az egyenletes termelést, hogy vegyes csoportokat hoztunk létre, ezekben a csoportokban mentálisan sérült és mozgássérült, egyéb betegségben szenvedő munkavállalók egyaránt vannak. Összességében minden csoport ugyanazt a teljesítmény tudja nyújtani, ha pedig valakinek nehezebb időszaka van, akkor arra is tekintettel tudunk lenni.

 

- A gazdasági környezet mennyiben segíti az önök munkáját Szigetváron?

- Ez nem releváns a működésünket tekintve. Még mindig jön hozzánk olyan szigetvári vállalkozó, aki nem hallott rólunk. Igaz, nem is reklámozzuk magunkat. Vevőink többsége Szigetvár 150 km-es körzetén belül található, és mivel közel a határ, így szállítunk Horvátországba is. Az első horvátországi partnerkapcsolatunk a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara segítségével jött létre 2013-ban. Természetesen az országunk más részéből is vannak partnereink.

 

- A jövőre nézve milyen célokat tűztek ki maguk elé?

- Az elmúlt években folyamatosan bővítettük gépparkunkat és emeltük a létszámot a termelésben. 2012-ben 7-en voltunk, jelenleg a munkavállalói létszám 48 fő. Minden évben igyekszünk új géppel, berendezéssel bővíteni eszközparkunkat, ezt továbbra is szeretnénk tartani. Idén fejeztük be a 300 m2-es foglalkoztató kialakítását, jövőre ennek a tetején egy műszaki labort tervezünk létrehozni saját termékek fejlesztéséhez. Grafikai tervezéssel is elkezdtünk foglalkozni, hogy partnereink a csomagoláshoz mindent egy helyen be tudjanak szerezni, ne kelljen külön grafikushoz, nyomdába, esetleg szerszámgyártóhoz menniük, ez időben és árban sokkal gazdaságosabb számukra.