Üdvözöljük a

Komló és Mohács legjobbjai | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Komló és Mohács legjobbjai

Szerző: Sz.K. | 2015. június 3.

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara Komló és Mohács Városi Elnökségei díjazták a térség gazdasági életének legjobbjait.

Mindkét oldal igényeire odafigyelnek

 

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara Komló Városi Elnöksége Jánosi Engel Adolf díjjal ismerte el Götzerné Páva Mária, a város gazdasági fejlődését elősegítő tevékenységét. Húsz évvel ezelőtt, mint alkalmazott kezdett Komlón a munkaügyi központban, aminek 2004 óta a vezetője.

  - Nagyon meglepődtem, amikor megtudtam, hogy engem jelöltek erre a díjra,  mondja Götzerné Páva Mária, a Baranya Megyei Kormányhivatal Komlói Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztályának vezetője. - Az alapfeladataink közé tartozik a munkavállalók és a munkáltatók kiszolgálása, s az, hogy csökkenjen a városban, s a hozzánk tartozó két térségben a munkanélküliség. Ennek érdekében a várossal közösen munkáltatói fórumokat tartunk, a munkáltatókkal napi kapcsolatban állunk, de ezt mindig is a munkánk természetes részének tartottam.

   Mint mondja, Komlói járás  mellett, a Hegyháti és Pécsváradi járás 62 önkormányzata tartozik hozzájuk. S az, hogy jelentősen csökkent a munkanélküliek száma, nemcsak az ő, hanem az egész kollektíva sikere.

  - A munkáltatók és a munkát keresők igényeit is figyelembe véve keressük meg az egyes munkaterületekre a legalkalmasabb embert, igyekszünk humánusan eljárni - emeli ki Götzerné Páva Mária. - A közfoglalkoztatásban a teljes illetékességi területünkön résztvevő több mint kétezer, Komló városban pedig közel ezer fő nemcsak parkgondozással foglalkozik, hanem tényleges értékteremtő munkát végez, egy részük a város által létrehozott tésztagyártó üzemben dolgozik, vagy gombát termeszt, mezőgazdasági kertet művel, a megtermelt terméssel a komlói közintézmények konyháit látják el,továbbá a betonelemet gyártanak, utakat, járdákat újítanak fel, mindezt városunknak Közfoglalkoztatási Díjjal ismerték el. S, hát ennek eredményeként, míg korábban a regisztrált munkanélküliek közül sokakat törölni kellett, ma már egyre többen jelentkeznek, hogy szeretnének a közfoglalkoztatásban részt venni. Igyekszünk a kollégáimmal tisztességes kapcsolatot ápolni mind a munkáltatókkal, mind pedig az önkormányzatokkal. E mellett a lehetőségekhez mérten a naponta nagy számban megjelenő ügyfelek problémáira is megkeressük a választ, próbálunk minden tekintetben eleget tenni az elvárásaiknak.

 

 

Tanulóképzés a cégek igénye szerint

 

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara Komlói Városi Elnöksége évről évre szakmai díjjal ismeri el a szakember-utánpótlás nevelésében jelentős szerepet vállalók tevékenységét. Idén a Komlói Szakképzési Díjat Széplábi András, a Szakképző Iskola igazgató-helyettese vehette át.

 - Nagyon meglepődtem, amikor megtudtam, hogy nekem ítélték oda a díjat, mert az utóbbi tíz évben – tudomásom szerint-  szakképző iskola vezetője nem volt a díjazottak között - mondja Széplábi András. - Ebben az esztendőben azonban, a kamara több városi elnökségének kitüntetettjei között is szerepeltek. Magam csak néhány esztendeje veszek részt ebben a munkában, ez a díj csak részben a személyemnek szól, elsősorban az intézményben folyó munkát ismerték el vele.

  Mint mondja, Karácsony László, a korábbi igazgató-helyettes nevéhez fűződik a duális-rendszer bevezetése, hogy a gyakorlati képzés valós céges környezetben történjen. Ezt a megkezdett munkát szeretné maga is folytatni. Kitért arra is, hogy Komlón mindig is hagyománya volt ennek, ugyan voltak tanműhelyek, de a tanulók mindig is a tényleges termelésben vettek részt.

 - Mint korábban, most is nem az az elsődleges szempont, hogy melyik tanár maradjon meg, hanem az, hogy a térségben működő cégeknek milyen szakemberre van szüksége. Ebben az esztendőben, például annyi gépi-forgácsoló tanulót veszünk fel, amennyire Komló és térségében igény jelentkezett - hangsúlyozza. - A tanulók állnak a középpontban, hogy legyen gyakorlati helyük, s a végzést követően el tudjanak helyezkedni. A szakmaválasztás megkönnyítése érdekében pedig az általános iskola tanulói, hatodikos koruktól kezdve óralátogatásokon vehetnek részt - akár a szüleikkel közösen -, valamint szeptembertől novemberig Baranya összes települését felkeressük, hogy megismertessük az ott élőkkel az iskola nyújtotta lehetőségeket. 

 

 

A szauna kultúra bölcsője lett a Magyarhertelendi Termál Fürdő

 

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara Komló Városi Elnöksége Idegenforgalmi Díjjal ismerte el Bernhardt Béla, a Magyarhertelendi Termál Fürdő vezetőjének a térség turisztikai vonzerejének növelésében elért eredményeit.

  - Örültem, s meg is lepődtem, hogy mások is jónak tartják mindazt, amit az elmúlt években elértünk, a folyamatosan végrehajtott fejlesztéseket - ad hangot véleményének Bernhardt Béla. - A beruházások eredményeként nemcsak új munkahelyek létesültek, de jelentősen megnőtt a fürdővendégek száma is, elsősorban a fedett élményparknak, a kültéri árnyékos strandnak és a szauna-parknak köszönhetően. Amikor megvettük a fürdőt évente nyolcezren keresték fel, ez a szám mára elérte a száznegyven-ezret.

 Mint mondja, országosan is egyedülálló az általuk létrehozott és elkülönített textiles és  textilmentes szauna.  Az elkövetkezendő időben további fejlesztések következtében egy 40 fő befogadására alkalmas szauna készül el, felette pedig pihenők kerülnek kialakításra. A bővített szauna park ősszel készül el.  

- A szauna-kultúra bölcsője lett Magyarhertelend, ma már az ország egész területéről érkeznek hozzánk a vendégek, amiben jelentős szerepet játszanak a kitűnő szauna-mestereink, akik nemcsak a hazai, de a külföldi versenyeken is szép eredményeket érnek el - mondja Bernhardt Béla. - Első alkalommal két esztendővel ezelőtt adtunk helyet az országos szauna mester bajnokságnak, ami már akkor messze vitte a hírünket, ma már egyre többen tudják, hogy merre található Magyarhertelend. Hétvégéken szinte mindig megtelnek ennek köszönhetően a környék szálláshelyei.

 

 

Nem  tudtam, hogy jelöltek a díjra 

 

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara Mohács Városi Elnöksége ebben az esztendőben tevékenységének elismeréseként a Mohácsi Szakképzési Díjat Andrássy Zoltánnak ítélte oda.

   - Nem tudtam, hogy jelöltek erre a díjra - mondja Andrássy Zoltán, a Radnóti Miklós Szakképző Iskola és Kollégium gyakorlati oktatásért felelős igazgató-helyettese. - Kaptam egy meghívót az ünnepi közgyűlésre, s ott derült ki, hogy az én nevem is szerepel a díjazottak között. Nagy meglepetés volt, s nagyon örült neki.

  Mint mondja, minden díj egy visszajelzés, a hosszú évek óta tartó szakmai munka, az eredmények elismerése.

  - Immár a tizennyolcadik tanévemet töltöm a mohácsi szakközépiskolában faipari mérnökként az asztalosok elméleti és gyakorlati képzését végzem - folytatja tovább. - A Mohácsi Szakképzési Díj átadását követően sokan gratuláltak, s még ma is előfordul, hogy az utcán egykori tanítványok megállítanak, hallották, vagy olvastak róla, idén a Mohácsi Szakképzési Díjat nekem ítélték oda. Jó érzés ez a fajta visszajelzés, elismerés, hiszen nem könnyű eleget tenni, a tanuló, a gazdálkodók, a kamara - akin keresztül a tanulószerződések megkötésre kerülnek -, valamint a szülők által támasztott elvárásoknak megfelelni. Mindezek ellenére nem bántam meg egy pillanatra sem, hogy a tanulóképzéssel kezdtem el foglalkozni, annak ellenére, hogy egyre nehezebb az általam tanított szakmára jelentkezőket találni.