Üdvözöljük a

Koncepció kell a vendéglátáshoz | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Koncepció kell a vendéglátáshoz

Szerző: Gűth Ervin | 2017. április 4.

A pécsi belvároson kívül is akad élet a helyi gasztronómiában, ezt mutatja a Kolozsvár utcában található Művész Presszó sikere is. Az idén már ötödik életévébe lépő hely egyik üzemeltetőjével, Jozifek Csillával a kézműves sörök forradalmáról és hamarosan nyíló, új egységükről is beszélgettünk.

Mi a Művész Presszó koncepciója?

Két évet Budapesten éltünk, vendéglátással – alapvetően borral – foglalkoztunk és pont belecseppentünk a kézművessör-forradalom elejébe. Amikor visszajöttünk Pécsre, tudtuk. hogy ezt ide is magunkkal kell hoznunk. Akkor még csak öt főzde volt itthon, és szinte könyörögni kellett a sörükért. Ma már nagyon nem itt tartunk.

A hely pedig szinte adott volt. Felette művészlakások vannak és műtermek az épületek tetején, ebből kifolyólag 1962 óta Művész Presszónak hívják. Ehhez igazítottuk a berendezést, azaz az 1960-as, 1970-es évek bútorait, berendezési eszközeit, kiegészítőit próbáltuk összegyűjteni. Nem romkocsmát akartunk, persze valamelyest hasonlít, de a retró a meghatározó, ehhez vagyunk hűségesek.

 

Miért nem a belvárosban kerestetek helyet?

Egyrészt anyagi megfontolásból, másrészt a hely varázsa győzött meg minket. Ráadásul próbának tökéletes volt, mert nem tudtuk, hogy ezeket a söröket, amik azért nem nevezhetőek olcsónak, meg tudja-e és meg akarja-e fizetni a pécsi közönség. Mindig tudtuk, hogy ha valami bejön, akkor mi lesz a következő lépés. És sorban jött az Egylet, a fesztiválok és a Kisüzem. Most pedig hamarosan már a Széchenyi téren nyitjuk a következő egységet, a Bazárt.

 

Miért volt szükség a váltásra?

Fájó szívvel néztük, hogy csütörtökön, pénteken este azért mentek el az Egyletből vendégek, mert egyszerűen nem volt kapacitás. Terveztük, hogy a Balkán Bisztrósokkal együtt költözünk valami nagyobb helyre, de ilyen a belvárosban nincs. Így ők maradnak, a teljes teret birtokba veszik és profilt bővítenek, mi pedig a belváros közepébe költözünk. A Bazár elsősorban söröző lesz 14 sörcsappal, folyamatosan változó kínálattal, amit 6-8 fajta kolbász tud kísérni.

 

Mik az aktuális kihívások a helyi vendéglátásban?

A térség, a város gazdasága nincs a legjobb állapotban ez látszik a vendégforgalmon is. Ezért is kerülnek a diákok a fókuszba. Azonban így is kell koncepció, azaz sosem nyitnék egy sokadik kávézót vagy éttermet. Kell, hogy valami legyen mellette, ami mellé fel lehet építeni. Simán egy századik kocsmát nem érdemes kinyitni. Nem panaszkodom, mert nálunk az van, amit elterveztünk. Vagyis lehet egyről kettőre lépegetni, miközben persze tudjuk, hogy külföldön vagy akár Budapesten még gyorsabb tempóban is növekedhetnénk.