Üdvözöljük a

Középpontban a kézművesség | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Középpontban a kézművesség

Szerző: Sz.K. | 2015. június 3.

Önindító2014 néven indult ismét útjára az egy esztendővel ezelőtt sikerrel zárult egyedi képzési program. A munkaerő-piaci projektnek, amely egyedülálló lehetőséget kínál a kreatív iparban vállalkozást indítóknak, a szellemi hátterét a Pécs–Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara, a Baranya Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja, valamint a KIKK Egyesület közösen dolgozta ki, s a Baranya Megyei Vállalkozói Központtal, a Dél-Dunántúli Idegenforgalmi Nonprofit Kft.-vel és a várossal együttműködve valósít meg. A hozzá kacsolódó tanfolyamnak a KIKK Egyesület székhelye a KOHÓ ad helyet.

 

 Rendhagyó módon minden egyes szereplővel az általa indított vállalkozás helyszínén beszéltünk meg találkozót. 

 Mind inkább kezd a köztudatba bekerülni, a Pécsett a Király utca, Kazinczy sarkon az egykori BÁV helyén működő Total Art Egyesület kiállítóterme, ahol a Pécsi Animáció Története című kiállítás látható.  

 - Hosszú éveken át dolgoztam Pécsett a rajzfilmstúdióban - kezdi beszélgetésünket Lehőczné Kardos Andrea a leendő animációs műhely előterében.

 - Két évvel ezelőtt hoztam létre a kiállítást, azért, hogy ne menjen feledésbe a filmművészet ezen ága. Már a kiállítással egy időben megfogalmazódott bennem a gondolat, hogy a hagyományos rajzfilmkészítést valamilyen módon újraélesztem, amelynek a múltja Pécsett negyven évre nyúlik vissza.

 S ekkor jött a lehetőség, ismét meghirdették az Önindító programot. 

 - Már az első Önindítóra is szerettem volna benyújtani a pályázatomat, ugyanis, a Total Art Egyesület, amelynek egyik alapítója vagyok, tagja a KIKK-nek, valamint a klaszternek is, ezért eljutott hozzám a híre, de akkor idő hiányában erre nem került sor - folytatja tovább.

 Annak a véleményének is hangot adott, hogy a programhoz kapcsolódó fél éves képzés neki személy szerint nagy segítséget jelentett ahhoz, hogy miként kell egy vállalkozást elindítani, az előadók segítségével sikerült belelátni magába a működésbe. 

 - A keresztszülő rendszer pedig kimondottan jó dolog volt, mert volt kivel az egyedi problémáinkat megbeszélni - emeli ki. - E mellett az Önindítónak köszönhetően tovább tudtam bővíteni azok körét, akik az elképzeléseim megvalósításában segítségemre lehetnek. Így találkoztam össze egy pécsi PR cég tulajdonosával, valamint egy szakmai nap során egy fiatalokból álló csapattal, akik az animációt szeretnék projektjeikbe beépíteni. Vállalkozásomban ugyanis a rajzfilmes szakmában eltöltött több évtizedes tapasztalatomat kívánom kamatoztatni. Egy olyan műhely életre hívását tervezem, ahol a hagyományos rajzfilmkészítésre alapozott, a modern technikával kombinált rövidfilmek készülnek.

 

 Volt aki arra vállalkozott, hogy közösségi teret hoz létre. A Létra ma már egyre több fiatal alkotónak ad helyet.

 - Az egykori kesztyűgyár épületében hoztuk létre a közösségi teret, amely az igények szerint folyamatosan alakul, formálódik - kezdi beszélgetésünket Tóth Márton. - Már megszületett a gondolat, amikor a baráti körömből, akik az első Önindítón részt vettek, ajánlották, hogy induljak el, mert a vállalkozói háttér megteremtéséhez, a szükséges ismeretek elsajátításához jó lehetőség. Azonban az eltelt fél évben, amint egyre jobban beleláttam abba, miként is működik egy vállalkozás, egyre inkább azt éreztem egyelőre nem szabad belevágnom. Az általam elképzelt közösségi tér ilyen módon nem működtethető, s magam sem vagyok eléggé felkészült arra, hogy önálló vállalkozásba kezdjek. A Létra jelenleg egyesületi formában működik, a folyamatosan alakuló kulturális tér társadalmi, művészeti, mentális és fizikai fejlődést segítő programoknak és kiállításoknak, valamint  állandó műhelyeknek ad helyet. Egy találkozási pontként működik fiatal alkotók és a város lakói között. A házban folyó munkát pedig az a közös szellemiség határozza meg, amelynek alapja a minőség, nyitottság és együttműködés.

 

   A Létrától, alig néhány utcányira Vincze Judithoz vezetett az utam, aki  Kaposváron a Képzőművészeti Iskolában végzett kerámia szakon, s már akkor megfogalmazódott benne, hogy egyszer saját műhelye lesz. A végzést követően több kerámia műhelyben is dolgozott Szekszárdon és Pécsett.

- Szükségem volt tapasztalatokra, minél többet szerettem volna tudni a szakmáról, s meghatározó volt a szekszárdi kerámia műhely ahol a szerb szobrászokkal és keramikusokkal közös alkotó munkában vehettem részt.

- kezdi beszélgetésünket - Amikor Pécsre kerültem, alkalmam volt, néhány újabb műhelyben hasznos ismereteket szerezni, és más-más technikai tudásra szert tenni. Néhány évet külföldön töltöttem, és haza térve család és otthon alapítása következett.

 Hosszú kitérő után, szeretett volna, újra visszatérni a szakmához. Lehetősége nyílt arra, hogy a Zsolnay Kulturális Negyedben, egy interaktív múzeumpedagógiai programban, mint keramikus részt vegyen. Ezt követően a családi házukban  műhely kialakításába fogott és kerámia műhelyfoglalkozásokat tartott, amit egyre nagyobb érdeklődés övezett.

 - S ekkor hallottam az Önindító programról, nagyon figyelemre méltó volt az elképzelés, és az ügy, hogy lehetőséget adnak egy pályázat során, kreatív területen megvalósítható ötleteknek – folytatja tovább.

 Mint mondja, miközben írta a pályázatát egyre több ötlet fogalmazódott meg benne, a két fő irány egyfelől továbbra is  a kerámia termékek készítése, tervezése csak kicsit másképp: új színek, formák, hangulatok kikísérletezése, az elegancia egy kis bohémsággal fűszerezve. Használati és lakásdekorációk mellett, főként a kerámia lámpák, hangulat, és dekor lámpák, függesztékek állnak az új tervei előterében, s egyedi ékszerek készítésébe is  fogott egy barátnőjével.

 A másik irány a kerámiagyártás megismertetése gyerekekkel, felnőttekkel, évközben workshopok, nyáron gyermektáborok lebonyolítása. Mindez nem áll tőle távol, ugyanis évek óta tart kézműves szakkört gyerekeknek. Ez utóbbinál a fő hangsúly  a nyitott műhelyen lenne, ahol minden eszközzel, technológiával és leginkább a szabad alkotás örömével is megismerkedhetnek a gyerekek és felnőttek egyaránt.

 

  Abban mind a hárman egyet értettek, hogy nagyon jó csapat jött össze, segítették egymást, s az elmúlt fél évben számos kreatív ötlet született.