Üdvözöljük a

Kreativitás felsőfokon | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Kreativitás felsőfokon

Szerző: Sz.K. | 2015. március 3.

Ebben az esztendőben Önindító2014 néven zajlik az a munkaerő-piaci projekt, amely egyedülálló lehetőséget kínál a kreatív iparban vállalkozást indítóknak. E programban vesz részt Hudson Szandra, aki természetes anyagokból készíti kézműves kozmetikumait, Hegyi János, aki speciális hidegburkolási technikát alkalmazva teszi egyedivé a falakat, valamint Futó Márton József, aki egy  stratégiai társasjáték egyik alkotója, valamint kerttervezéssel foglalkozik.

  A délelőtti órákban találkozunk, a projekt részét képező a vállalkozói tanfolyamnak helyet adó KOHÓ-ban. Elsőként Hudson Szandra érkezik, aki meglepetésként egy kis bemutatót is tart az általa megalkotott kézműves kozmetikumokból.

 - Eredetileg nyelvszakos tanár vagyok és Budapestről költöztem a családommal Pécsre – vág bele történetébe. – Éveken át a három gyerekemmel voltam otthon, s amikor a legkisebb is már óvodás lett, akkor fogalmazódott meg bennem, váltani szeretnék.

 A gyes ideje alatt a Hurcibaba Babahordozó klub tagja lett, ahol nemcsak egy közösségre talált, de olyan emberekre is, akik hozzá hasonlóan az öko-tudatos gondolkodás hívei. Ott került először szóba, hogy sehol  sem kapható elérhető áron természetes anyagból készült kozmetikumok. Ebből született meg az ötlet, maga készít ilyent. Utánanézett, hol lehet ehhez megfelelő alapanyagot beszerezni, s így jutott el a shea-vaj legnagyobb magyar forgalmazójához.

 - Azonban azzal szembesültem, hogy a shea vaj tömbben kapható, ezért ki kellett találnom, hogy mivel tudom ezt kenhetővé tenni. Elsőként fürdőbombát készítettünk együtt a babaklub tagjaival, ami szappan helyett használható, majd különböző krémeket, de ma már a biodezodorok is a kollekció részei – mondja. – Az általam készített kézműves kozmetikumokat bemutattam a barátaimnak, ismerőseimnek, meg a gyerekeim védőnőjének is, aki babamasszázzsal foglalkozik. Mindenhol nagy sikert arattam vele. A férjem is bíztatott, hogy próbáljam ki magam ezen a területen.

 A kezdeti passzióból lassan egy természetes kozmetikumot készítő manufaktúra lett, s kerültek ki belőle olyan kézzel előállított egyedülálló termékek, amelyeket a különböző bőrproblémákkal küszködők, a kisbabák és az érzékeny bőrűek is egyaránt használhatnak. Már két termékcsaládját regisztrálták az unióban. Hudson Szandra ezek körét szeretné a jövőben bővíteni, valamint az internetes értékesítésen is gondolkodik.

 - A nyáron hallottam arról, hogy  ismét lehet pályázni az Önindító programra, jelentkeztem, mert úgy gondoltam, ahhoz, hogy sikeres legyen a vállalkozásom meg kell tanulnom árat kalkulálni, üzleti tervet készíteni – emeli ki. – A közösség pedig aminek tagja lehettem, nagyon inspiráló. Együtt gondolkodunk, közösen keressük a megoldásokat. Kreatívan hatunk egymásra. A csoport egyik tagjával, Koller Eszterrel már egy közös kis projektünk is van, a kozmetikumaim csomagolását ugyanis ő tervezi.

 

  Éppen a mondata végére ért, amikor befutott a Szigetváron élő Hegyi János, aki egyáltalán nem mondhatja azt, hogy nem volt kalandos eddig az élete. Fényképészként végzett, pedig szobrász szeretett volna lenni. Dolgozott a tanult szakmájában, volt étterme, évekig Németországban élt, ahol keramikus lett. Néhány esztendeje hazaköltözött, miután megörökölte a szülei házát.

 - Egy Franciaországban élő barátom hívta fel a figyelmemet egy különleges festési eljárásra, az úgynevezett stuk-technikára, ami ma a reneszánszát éli, ugyanis olyan hatás érhető el vele, mintha a falakat márvánnyal fedték volna be – avat be az általa indítandó vállalkozás rejtelmeibe.

 Mint mondja ez a nagy odafigyelést, kreativitást igénylő, belső térben alkalmazható eljárás már-már háromdimenziós hatást kelt. S miután természetes anyagokat használnak hozzá nemcsak környezetkímélő, de miután sót is tartalmaz, jó hatással van a szervezetre is.

  Ő magam is Franciaországban sajátította el ezt a technológiát. Gondolta itthon is megpróbálja elterjeszteni. Az Önindítóról, mint lehetőségről a rádióban hallott, s egyből úgy érezte, ezt neki találták ki, mert a program során olyan ismereteket sajátíthat el, amelyek előfeltételei annak, hogy a vállalkozása sikeres legyen. Azt tervezi, hogy a támogatást is igénybe veszi, a megörökölt családi házban bemutatótermet, stúdiót alakít ki.  Titkos vágyai között szerepel egy team létrehozásai is, amelynek részeként megtanítaná annak tagjait e különleges technikára, amelyhez az építőipari szakmákban a Szakma Sztár versenyének győzteseit szeretné megnyerni.

 

  A csapat talán egyik legfiatalabb tagja Futó Márton József, aki ugyan egész életében katona szeretett volna lenni, de egy műtét miatt erről le kellett mondania. A történelem, meg a természet mindig is érdekelte, ezért biológia tagozaton érettségizett, majd a Corvinus Egyetemen szerzett tájépítész-mérnöki diplomát. Egyetemistaként járt Törökországban, volt Angliában kertész, dolgozott a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóságán is, s amikor lejárt a szerződése, éppen akkor  talált rá az Önindító, amelyről egy hírösszefoglalóban  olvasott.

 - Sokáig halogattam, hogy beadjam a pályázatom, ugyan már régóta játszottam a gondolattal, a saját lábamra állok - mondja. – Azonban egyedül nem akartam belevágni. A barátommal  Csonka Dáviddal, aki hajótervező mérnökként végzett a BME-n, és nagyon kreatív, hamar átlátja a dolgokat, már régóta készültünk arra, hogy egyedi társasjátékot készítünk. A pályázatomban szereplő a Dél-Dunántúl mondavilágát felölelő társasjátékot vele együtt találtuk ki, úgy gondoltuk, hogy ezen a módon közelebb hozhatjuk az emberekhez az egyes helyekhez, személyekhez kapcsolódó történeteket. Magam e játék menedzselésben, a társasjáték mind szélesebb körben történő megismertetésében vállalok nagyobb szerepet. A már elkészült játékelemeket együtt teszteljük a barátainkkal, amelynek a grafikáit szintén a baráti körünkhöz tartozó készítette el.

 Mint mondja, a pályázatának másik eleme a tájépítéshez kapcsolódik, bérelhető mobil eszközöket készítene  egyedi kertek kialakításához.

 - Mind a két projekt elem megvalósításához nagy segítséget jelent az Önindító program, mert itt olyan ismeretekkel vérteznek fel bennünket - üzleti terv, marketing, pénzügyi ismeretek - amelyet, ha maguknak kellene önállóan megszerezni, akkor hosszabb időbe telne, hogy a vállalkozásunkat sínre tegyük – zárja beszélgetésünket, mert megérkezett a tanfolyam aznapi témáját körbejáró előadó.