Kukta - Csanaky András

Szerző: Gűth Ervin | 2017. szeptember 6.

Sorozatunkban bemutatkozó üzletemberek, cégvezetők általában a családot kápráztatják el gasztronómiai érzékükkel. Csanaky András, a pécsi Szocio-Gráf piac- és közvéleménykutató cég ügyvezetője ennél egy kicsit tovább lépett.

A közgazdász, szociológus baráti körével több mint 10 évvel ezelőtt alapította meg a Gastro Artist Pécsi Férfi Főzőegyletet, aminek elnöke is. „Az emberek ugye beszélgetnek társaságban, hogy én ezt így főzöm, azt meg amúgy és kiváncsiak lettünk egymásra. Kitaláltuk, hogy baszk mintára szervezetet alapítunk, ugyanis a baszkoknál a férfi főzőegyleteknek komoly hagyománya van. Ez nálunk a gyakorlatban azt jelenti, havonta összejárunk, kivesszük egy-egy vendéglátóhely konyháját és mindenki bemutatja, hogy mit és hogyan főz."

 

Tehát az egyesületben általában a saját örömükre főznek, de például az Európa Kulturális Fővárosa program kapcsán többek között a Természettudományi Múzeum kertjében külsős érdeklődők is megkóstolhatták a baranyai sváb konyha néhány remekét. De a kitekintés is gyakori, voltak már belga vagy éppen baszk konyhakultúra előtt tisztelgő vacsoraestjeik is. „Valamelyik tagunk kitalál egy tematikát, maga mellé vesz 2-3 embert és például francia ételeket főznek. Amit aztán a többi tagunk megkóstol és elmondja a véleményét. Van kritika, de jó hangulatú estek ezek és a fejlődést tartjuk a szemünk előtt. De kivételesen előfordult már nálunk vendégszakács is."

 

A személyes kedvenceiként elsősorban a húsételeket említi az ügyvezető. „Főként a szaftos, népies vonalat kedvelem. Vadas, pacal, gulyások, pörköltek vagy éppen halászlé. De igaz szívesen készítek bármit” – vallja Csanaky András. „Vannak ételek, amiket szívesen eszek, de nem szeretem magam megcsinálni. Ezek leginkább a tésztafélék, sütemények."