Üdvözöljük a

Kukta - Pichler Józsefné | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Kukta - Pichler Józsefné

Szerző: Gűth Ervin | 2018. május 29.

Pichler Józsefné Piroska a gasztonómia szerelmese, aki tanárként a férjén keresztül cseppent bele a professzionális vendéglátás világába. Ma már aktív nyugdíjas: a szakképzés működését bizottsági elnökként, cukrászok, szakácsok vizsgáit irányítva segíti.

„Férjemnek köszönhetően nagyon komoly szakemberek mellett leshettem el a vendéglátás csínját-bínját. Van alkalmam kamatoztatni a tudást, hiszen sokan szoktunk együtt enni, már az unokák is hozzák barátaikat, barátnőiket, így egy-egy családi összejövetelen előfordul, hogy 24-en ülünk az asztalnál. A férjem szerint á la carte főzök, mivel mindig van valakinek valami kívánsága, aminek én szívesen teszek eleget" – mondja Piroska, aki az utóbbi években egyre nagyobb hangsúlyt fektet az egészséges táplálkozásra. Ez, véleménye szerint, nem csak az alapanyagokon és a sok zöldségen múlik, amiből elsősorban saját termesztésűt használnak, hanem a megfelelően megválasztott konyhai technológián is. Miközben azért lemondani sem szoktak a jó házias ízekről: a saját készítésű füstölt kolbász, sonka, szalámi, de még a töpörtyű is belefér, mivel azok kifogástalan hozzávalókból készülnek. Piroska a kedvencei között a kelt kalácsokat említi: ezeket még nagyanyjától tanulta meg elkészíteni.

A tanulást ma sem hagyja abba, a szakképzési vizsgáztatások során sokszor felkelti az érdeklődését egy-egy újdonság, különlegesség, és ennek érdekében az otthoni vendéglátásról szóló könyvtár is folyamatosan gyarapodik. „Ezeket tényleg ki is szoktam próbálni" – teszi hozzá. Mindent szívesen főz, és az időigényes, vagy éppen kicsit macerásabb ételek elkészítésére is van receptje: be kell vonni az unokákat a munkába. De persze nem annyira munka ez, hanem közös időtöltés.