Üdvözöljük a

Kukta | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Kukta

Szerző: Gűth Ervin | 2018. február 7.

Sorozatunkban cégvezetők, üzletemberek, vállalkozók mesélnek gasztronómiához, főzéshez fűződő viszonyukről és ezúttal cikkünk egyik következménye lehet, hogy Jenei Péter, fotós mégiscsak összeköti a munkáját a hobbijával. Azaz dokumentálja is, amit kedvtellésből sütöget.

Miért ajánlhattak téged ehhez az interjúhoz?

Talán azért, mert szeretek főzni. Na, meg sütni, főként kenyeret. És persze szeretek enni is. A gyerekeim a pizzámat szeretik igazán, a párom pedig a baguette-emet és a hamburgerzsemlét.

 

Mi az, amit te szeretsz készíteni, illetve mi az, amit inkább más készítsen el neked?

Én tényleg szinte mindent megeszek, a párom nagyon finom húsokat süt, így ez a feladat rá szokott maradni. Mindent szívesen el is készítek, ezen a téren sem vagyok válogatós. Anyukámtól megtanultam főzni, úgyhogy ezzel nincsen gond.

 

Mi az, amiben profinak érzed magad?

Semmire se mondanám, hogy profi vagyok az elkészítésében, de a kenyeremet és a baguette-emet tényleg nagyon szokták szeretni, akik megkóstolják. Próbálok fejlődni, de például a pék barátom nem nagyon szereti, amikor a kísérletezgetéseimről beszélek. Az a helyzet, hogy kovászolok is. Van amihez elengedhetetlen, ilyen például az említett francia parasztkenyér. Nyilván könyvből lestem el a receptet, azt gondolom nincs ezzel semmi baj, mindent ki is mérek hozzá. De vannak azért már tapasztalataim, meglátásaim és a pizzatésztát, baguette-et most már tényleg érzésre, illetve ránézésre szoktam készíteni. Ehhez nem egy kenyeret kellett kidobni, mert mondjuk nem kelt meg, de azt gondolom, most már van annyi rutinom, hogy ilyesmi ne nagyon forduljon elő.

 

Nem gond a kovász?

Kaptam egy kenyereskönyvet, amiből a hatnapos kovász nagyon bevált. Nyáron, esküvőfotózási csúcsszezonban nem nagyon tudok ilyesmivel foglalkozni, de télen azért sütögetek rendesen.

 

Esküvői fotósként tudod követni a gasztrotrenedeket?

Valamelyest van rálátásom a vendéglátásban aktuális divatokra, mivel elég sok mindent meg tudok így kóstolni. De amellett, hogy otthonról hoz az ember egyfajta gasztrokultúrát, igazából egy szakács barátom, aki a budapesti St. Andrea borbár séfje, vezetett be a profi konyhák világába és csiszolta az ízlésemet.

 

Van külön Instagram-fiókja az ételeidnek?

Nincs, de nem rossz gondolat. Készítek ételfotókat, de nem a saját főztömet fotózgatom, hanem például élelmiszeripari cégeknek készítek képeket. Bár legutóbb már egy fotóriporter-szakács kollégámnak megmutattam egy-két ételt, amit én csináltam.

 

GE