Üdvözöljük a

Küzdelem, Kitartás, Koncentráció, Kaland – azaz a 4K | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Küzdelem, Kitartás, Koncentráció, Kaland – azaz a 4K

Szerző: Katona Petra | 2017. május 30.

Mindannyian sportolnak.  Mindannyian vezetők. Mindannyian családapák. Idén első alkalommal vett részt a pécsi-pogányi akadályfutáson egy csapatban (4K néven) Lakics Péter és Herbály István kamarai alelnökök, Opauszki László címzetes kamarai tanácsos és Rabb Szabolcs a kamara titkára. Tesztelték, hogy képesek-e együtt egy csapatban egy célért hajtani? Szórakozás volt? Készülnek a kamarai feladatokra? Erről beszélgettünk velük.

A hétköznapokon is van szerepe a sportnak az életükben vagy ez csak egy egyszeri alkalom volt?

 

Lakics Péter (L.P.): Én rendszeresen futok, és funkcionális edzésen veszek részt.

Herbály István (H.I.): A triatlon minden ágát űzöm tavasztól őszig. Télen pedig speciális edzéseket végzek, elsősorban a hátizmom erősítésére.

Opauszki László (O.L.): Gyermekeimet viszem crossfit edzésre, amíg ők edzenek én zsákolós köredzésen veszek részt. Csapatjátékként pedig kispályás focit űzöm rendszeresen.

Rabb Szabolcs (R.Sz.): Három éve járok crossfit edzésre de a sport mindig is jelen volt az életemben; atlétika, rögbi mint csapatjáték és persze tíz évig küzdősport.

 

Egyéni vagy csapatjátékosnak érzik inkább magukat? Hiszen azok a felsoroltak, amiket rendszeresen űznek, egyéni sportágak.

 

L.P.: Egyéni és csapatjátékos is vagyok, mind a munkámat, mind a szabadidős tevékenységeimet tekintve. Úgy gondolom, hogy ezen a versenyen is bebizonyosodott számomra, hogy csapatban könnyebb az akadályok legyőzése.

H.I.: Én azért részesítem az egyéni sportot előnyben, mert számomra a sport a stressz legfőbb levezetése. Amikor egyedül vagyok, teljesen kitisztul a fejem és csak a minél jobb teljesítményre koncentrálok.

O.L.: Egyénileg jobban szeretek sportolni, de ez az esemény is bebizonyította azt gondolom mind a négyünk számára, hogy képesek vagyunk egymásért küzdeni, támogatjuk egymást, hiszen ezen a versenyen is, ahogy a munkában vagy az életben, voltak olyan kihívások, amikben hol egyikünk, hol másikunk volt jobb, és tudtuk motiválni egymást.

R.Sz.: Mindig is csapatjátékos voltam. Az akadályfutás jó próba volt számunkra is és ahogy már a kamarában a megye gazdasági előrelépése érdekekében össze tudtunk fogni, most is sikerült. Örülök, hogy a feladatok során mindig megvártuk egymást, segítettük egymást és a lényeg, hogy EGYÜTT sikeresen teljesítettük a 7,2 km-es versenyt, amit közel 30 akadály nehezített.

 

Milyen tanulsági van a közös küzdelemnek?

 

L.P.: A különböző kompetenciákkal rendelkező emberek is képesek közös célokat elérni, ha összefognak.

H.I.: Az együttes küzdelemben teljesen mindegy kinek mi a „rangja”, a közös erőpróba előhozza mindenkinek a legjobb képességeit.

O.L.: Amennyiben az élet egyik területén működik az összefogás az egyének között, az a további területen kifejtett erőfeszítésekre is pozitívan hat.

R.Sz.: Még ha a kapufáról pattan be a labda a kapuba, de akkor is csak akkor van értelme a munkának, ha gólt szerzünk.

 

A csapat modellezte az összefogást. A jó gyakorlat alapján jövőre már több kamarai csapatot szervezünk, férfiak és nők vegyesen. Ez nemcsak egy kitűnő erőpróba, de remek lehetőség az összecsiszolódásra, az együttműködés jelentőségének speciális aspektus alapján történő tapasztalására is.

 

A kamarai munka és az eredmények összefogáson alapulnak. Együttműködésen, amely a különböző kompetenciákra épül és a szinergiák megteremtése mellett a közös jövőkép irányába hat.

 

Érdekes lehet a más-más szervezetek vegyes csapatait megszervezni, így város – egyetem – hivatal – cégek – kamara vegyes csapatait is elkezdi szervezni a kamara.