Üdvözöljük a

Ma már ő értékeli a jelölteket | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Ma már ő értékeli a jelölteket

Szerző: Szalai Kornélia | 2017. november 7.

Már az ebédhez terítenek a Pécsi Kereskedelmi Központ Fókusz Éttermében, ahol Miseta Zoltán szakácsmesterrel, többek között a vendéglátóhelyet is üzemeltető  cég üzemeltetési vezetőjével ülünk le beszélgetni. Az elsők között szerezte meg a kamarai mester címet, amikor hosszú évek után ismét lehetőség nyílt rá. Az elmúlt hónapban pedig átvehette a szakács mestervizsga-bizottság elnöki posztjáról szóló megbízólevelét.

  Miseta Zoltán 1996-ban végzett Pécsett a Rét utcában, a Kereskedelmi, Idegenforgalmi és Vendéglátó-ipari Szakközép- és Szakiskolában, a mai Zsolnay Szakgimnázium és Szakközépiskola elődjében, ahol az úgynevezett integrált képzésben vett részt, ennek köszönhetően szakács, felszolgáló és cukrász tapasztalattal is rendelkezik. 

 

 - Mindig is szakács szerettem volna lenni, már gyerekként is sokat segítettem a nagymamámnak a konyhában, érdekelt, hogy miként készülnek az ételek - kezdi beszélgetésünket. - Nagy szerencsém volt, mert a tanulóéveim alatt is nagyon jó szakemberek keze alatt sajátíthattam el az alapokat, a Tettye Vendéglőben Maszler József, vagy a Belvárosi Étteremben Fenyősi Gyula irányítása mellett.

  A végzést követően az első időben Pécsett dolgozott szakácsként, majd adódott egy külföldi lehetőség, másfél évig Amerikában egy luxushajón főzött a vendégeknek. Miután hazatért a Balaton menti vendéglátóhelyeken kamatoztatta tudását, majd amikor ismét visszatért Pécsre, már vezetői feladatokra kérték fel, e mellett el kezdett tanulókkal is foglalkozni. 

 

 - Annak, hogy az elsők között éltem a lehetőséggel, hogy megszerezzem a mesterlevelet több oka is volt - folytatja tovább beszélgetésünket. - Az egyik, hogy már régóta a terveim között szerepelt, de hosszú éveken át nem volt rá lehetőség a kevés jelentkező miatt. S 2016 óta pedig jogszabály írja elő, hogy tanulókkal csak mesterek foglalkozhatnak. Az pedig nagy könnyebbséget jelentett, hogy mestervizsga letételéhez támogatás is igénybe vehető volt.

 Vallja, a mestervizsgára való felkészüléshez kapcsolódó több, mint fél éves képzés nemcsak szakmailag adott sokat, de alkalmat teremtett tapasztalatok szerzésére is. Olyan dolgokkal - technológia, tálalási módok, díszítés - találkozott, s gyakorolhatta is ezeket, amelyek a mindennapi munkájában nem kerülnek elő. E mellett fel kellett elevenítenie olyan „trendi” manapság szokássá vált elkészítési folyamatokat is, mint a szuvidálás, vagy a konfitálás.

 

 - Egymástól is sokat tanultunk - emeli ki. - Nem egyszer három-négy fős csoportokban gyakoroltunk, próbáltunk ki újabb elkészítési módokat. Az pedig különösen jó volt, hogy a mestermunkánk egy díszvacsora elkészítése volt, azóta egy-egy rendezvényre ez alapján építjük fel magunk is az ételsorokat. S vannak olyanok, az akkor mesterlevelet szerzettek között, akik speciális esteket szerveznek, amelyeken különleges ételeket lehet kóstolni. S olyanok is, akik azóta versenyeken vesznek részt, sikerrel. Brunner Attila, az Eurfurtban megrendezett Kulináris Olimpián bronz érmet szerzett, vagy Várnai Péter, aki bejutott a Bocuse d'Or magyar selejtezőjébe.

 Kitért arra is, hogy a mai napig tartják a kapcsolatot, sőt nagyobb rendezvények alkalmával segítséget nyújtanak egymásnak. S, mint mestervizsga-bizottsági elnök mire helyezi majd a hangsúlyt?

 

 - Egy szakács munkája nem mérhető objektív eszközökkel, mert mindenki számára mást jelent egy finom étel. A személyiség éppen ezért nagy hangsúlyt kap az értékeléskor, mennyire elhívatott valaki, van-e benne szakmai alázat, mennyire fogékony az újdonságokra. A vizsgamunkákon ez pontosan nyomon követhető, hiszen az elsőként elkészített ételek sokkal egyszerűbbek, mint a képzés előre haladtával készülők, amelyek egyre kidolgozottabbak, egyre több különleges megoldást tartalmaznak – adja meg a választ.