Üdvözöljük a

Ma már ő készíti fel a mesterjelölteket | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Ma már ő készíti fel a mesterjelölteket

Szerző: Sz.K. | 2016. november 8.

Ettől a tanévtől már csak mesterek foglalkozhatnak tanulókkal, ennek jegyében az elmúlt esztendőben számos szakmában indult mesterképzés a kamara szervezésében. Az elkövetkezendő hónapokban pedig ismét mestereket avatnak. A komlói Kiss András az első között tett hegesztő mestervizsgát, s szerezte meg a mesterlevelet.

 - Hosszú évek óta foglalkoztam már Komlón a Mig-Tig Kft.-nél a felnőttképzés keretében a hegesztők gyakorlati oktatásával - kezdi beszélgetésünket Kiss András hegesztő-mester. - Azonban az elmúlt esztendőben már az iskolarendszerű képzésben résztvevő nappali tagozatos tanulók gyakorlati oktatására is felkértek, ezért is vállalkoztam arra, hogy megszerzem a mesterlevelet, leteszem a mestervizsgát. Az elmúlt évben az elsők között vettem részt a hozzá kapcsolódó mestervizsgára felkészítő tanfolyamon. Az eltelt csaknem egy évben nem csak a gyakorlati képzés során vettem hasznát, hanem saját vállalkozást is indítottam, mert a gyakorlatban is szerettem volna hasznosítani a tudásomat. Lakatos-hegesztőként jelenleg cégek, vállalkozások felkérésére hegesztek különböző vas- és acélszerkezetek, alkatrészeket. E mellett továbbra is, mint gyakorlati oktató, részt veszek a felnőttek és a nyolcadik után szakmát választó tanulók gyakorlati képzésében.

  Mint mondja, a kamara felkérésére a hegesztők mestervizsgára történő felkészítésében is részt vesz, mint gyakorlati oktató, ami Komlón a korábbi munkahelyén, a Mig-Tig Kft. telephelyén zajlik majd. A tervei között szerepel, hogy a későbbiekben a saját vállalkozásának keretei között, mint gyakorlati hely fogad majd hegesztő tanulókat, azonban annak elindításához nagyon sok engedélyt kell beszereznie.

 Alig érünk beszélgetésünk ezen részéhez, amikor is az egyik szakképző intézet igazgatója áll meg mellettünk. S máris érkezik tőle az ajánlat, szüksége lenne mestervizsgával rendelkező gyakorlati oktatóra, ugyanis több helyszínen is indul lakatos és hegesztő képzésük, s kevés a mestervizsgával rendelkező szakember, aki foglalkozhatna velük. Az egyetlen probléma, hogy ez délelőtti elfoglaltságot jelentene. Kéri, gondolja végig az ajánlatot.

 Kiss András hegesztő-mester annak idején gépi-forgácsolónak tanult. Éveken át a szakmájában dolgozott, a Mig-Tig Kft. ügyvezetője, Barta Sándorral munkatársak is voltak éveken át. Abban az időben is ő kereste, amikor megszűnt a korábbi munkahelye, állást ajánlott neki az akkor alakuló új cégében, aminek a hegesztés volt a fő profilja. Az új munkahely egy idő után új szakmát is jelentett. Elvégezte a hegesztő OKJ-s tanfolyamot, kitanulta annak mind a négy válfaját. Majd ezt követően számos tanfolyamon képezte tovább magát, még a felsőfokú szakképesítést is megszerezte a Bánki Donát Műszaki Főiskolán Budapesten.

 - A nagybátyám gépi-forgácsoló volt, a nagyapám meg asztalos - mondja. - Mindig is tetszett, amit csináltak, főleg a fémből készült tárgyak fogtak meg, ezért is lettem magam is gépi-forgácsoló. Szerettem fémmel dolgozni, aztán, amióta váltottam az eredeti szakmám háttérbe szorult, mert a mostani munkáim, amivel mint lakatos-hegesztőt megbíznak sok kihívást rejtenek magukban. Jó látni, amikor egy törött alkatrész ismét használhatóvá válik, s nem kell jelentős összegért újat venni helyette. Minden egyes munka más és más, nincs két egyforma feladat. Ezt a sokszínűséget igyekeztem eddig is átadni a tanulóimnak, legyen az felnőtt, vagy gyerek. Van, akinek sikerül és megfogja a szakma szépsége, pedig annak idején csak kényszerből választotta, s rájön ebből később nemcsak meg tud élni majd, hanem örömet is ad, amikor egy szép tárgy kerül ki a keze alól.