Üdvözöljük a

Már a legelején meglátszik, kiből lesz jó kereskedő | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Már a legelején meglátszik, kiből lesz jó kereskedő

Szerző: Sz.K. | 2013. október 8.

A bólyi egykori malom aljában kialakított ABC-ben már kora reggel nagy a forgalom. Egyre másra érkeznek a környékbeli házakból, vállalkozásoktól, intézményektől a vásárlók. Ki csak reggelit vesz magának, más a napi bevásárlását intézi. Kiszolgálásukban nemcsak a bolt dolgozói, de a tanulók is részt vesznek.

 - Annak idején a sors úgy hozta, hogy a magunk lábára kellett állnunk - kezdi a beszélgetésünket Erb László, az Erb és Társa Kft. egyik tulajdonosa. A családi vállalkozás több boltot is üzemeltet a környékbeli településeken.

 Elsőként Versenden a Bólyi Áfész egyik üzletét vették bérbe a feleségével. Ma már Szajkon, Lánycsókon, Pécsváradon, Versenden és Bólyban két helyen is van boltjuk. Mindegyik a saját tulajdonunkban van, s franchise szerződéssel csatlakoztak a CBA üzletlánchoz is velük. Két és fél éve pedig már egy saját pékséggel is rendelkeznek. Szederkényben vásárolták meg a sütödét, annak érdekében, hogy ezzel is tovább bővítsék a kínálatukat. Jelenleg az üzleteikben ötven embernek adnak munkát, a pékségben pedig húsznak.

  - Saját magunk szerezzük be az árukészlet jelentős részét, elsősorban a gyümölcsöt és zöldséget, valamint a húskészítményeket, mert ez jelenti a garanciát arra, hogy mindig friss áru kerüljön a polcainkra - hangsúlyozza Erb László. - Mindig törekedtünk arra, hogy minél kevesebb legyen a közbülső elem, teljes rendszerben gondolkodunk, ugyanis ezzel tudjuk az árainkat szinten tartani. Emellett pedig folyamatosan fejlesztünk, mert valljuk, befektetni akkor kell, amikor a gazdaság lemenő ágban van, ugyanis a gyümölcsét a fellendülés időszakában hozza meg.

 

 Az üzlethálózat fejlesztése mellett figyelmet fordítanak az utánpótlás nevelésre is. Szinte a kezdetektől foglalkoznak tanulókkal.

 - A boltjaink megnyitásával szinte egy időben egyre másra érkeztek hozzánk a szülők azzal a kéréssel, hogy a gyerekeik nálunk lehetnek-e tanulók - folytatja tovább Erb László. - Mi meg úgy gondoltuk, hogy a szakmához hozzátartozik a tanulóképzés, ezért igent mondtunk. Általában három, öt tanuló van az üzleteinkben, de volt olyan időszak is, amikor tízen is voltak.  A megváltozott szakképzési rendszer előnyei, hátrányai ugyan még nem láthatók igazán, de annyi igen, hogy a 10. osztály követően érkezett tanulókkal könnyebb volt. A 14 éves még nagyon gyerek, éppen ezért még jobban oda kell figyelni rá, mint azokra, akik 16 esztendősen kezdték nálunk a tanulóéveiket.

 

 Azért is fontosnak tartották az utánpótlás nevelését, hogy a valami ok miatt kieső dolgozóik helyébe olyanok lépjenek, akik már ismerik az általuk támasztott követelményeket, akiket nem kell már betanítani, hanem szinte azonnal munkába állíthatók. Az utóbbi időben egyre többször kerülnek ilyen helyzetbe. A dolgozóik közül mind többen mennek külföldre dolgozni, őket pótolják a nálunk végzett tanulókkal.

 - Rövid időn belül pedig már nem csak azok helyére kell, hogy újak lépjenek, akik nem itthon képzelik el a továbbiakban az életünket, hanem azokat is pótolnunk kell, akik velünk együtt kezdtek, ők ugyanis rövid időn belül elérik a nyugdíjas korhatárt. Szeretnénk, ha tőlük a staféta botot is a tanulók közül mind többen vennék át - hangsúlyozza.

 A tanulóik a környező településekről érkeznek, s Mohácsra járnak Radnóti Miklós Szakközép- és Szakiskolába. A mind magasabb színvonalú gyakorlati képzésük érdekében, a Decentralizált Alapra nyújtottak be a pályázatot, egyebek mellett vonalkódos pénztárrendszer, valamint hűtők beszerzésére.

 A tanulóikat az első pillanattól kezdve a tényleges munkába vonják be, a kiszolgálástól, a polcok feltöltéséig mindent végeznek. Vallja, ez azért is jó, mert már a legelején meglátszik, hogy kiből lesz jó kereskedő, ki alkalmas erre a pályára, s ki nem. Az eltelt másfél évtizedben több mint negyvenen - többségében lányok - lesték el a kereskedő szakma alapjait az üzleteikben. Néhányan közülük ma is velük együtt dolgoznak, de a legtöbben máshol helyezkedtek el, de szép számban akadnak olyanok is, akik ma már nem kereskedőként keresik a kenyerüket.