Már korábban is bontogatták szárnyaikat

Szerző: Sz.K. | 2017. február 28.

Különleges munkahely-teremtési, képzési program zajlik immár negyedik esztendeje Pécsett. Az Önindító nevet viselő projekt egyedülálló lehetőséget kínál a kreatív iparban vállalkozást indítóknak. A Baranya Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztálya a program gazdája, amelynek szellemi hátterét a KIKK Egyesülettel és a Pécs–Baranyai Kereskedelmi és Iparkamarával közösen dolgozta ki, s a Baranya Megyei Vállalkozói Központtal, a Dél-Dunántúli Idegenforgalmi Nonprofit Kft.-vel, valamint a pécsi önkormányzattal együttműködve valósít meg. A tanfolyamnak a KIKK Egyesület székhelye, a KOHÓ ad helyet.

  Ismét húszan indulhattak el a vállalkozóvá válás útján, amelynek egyik fontos eleme a fél éven át tartó elméleti képzés.  

 Beszélgetőtársaim Helstáb Martin, Simovics Fanni Barbara, Lukáts Lilla ugyan már egyfajta tapasztalattal a hátuk mögött jelentkeztek az Önindító programra, a cél mindegyikük esetében közös, szeretnék az elképzeléseiket úgy megvalósítani, hogy hosszú távon sikeresek legyenek.

 Helstáb Martin már akkor, amikor megpályázta a lehetőséget, mint animációs filmes sikert, sikerre halmozott. A saját útjára már akkor rátalált, amikor a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karán televíziós műsorkészítőnek tanult.

 - Már a felsőfokú tanulmányaim során számos kisfilmet készítettem, azonban egy idő után úgy éreztem, más az én igazi utam, az animációval jobban ki tudom fejezni magam - kezdi beszélgetésünket.  – Nagyobb teret kaphat a fantáziám. S, hogy jól gondoltam mi sem bizonyítja jobban, mint hogy sikerrel szerepeltem ezekkel a filmekkel a hazai és nemzetközi versenyeken.

 Az animációs filmjei egyedisége az általa alkalmazott technikában rejlik, ugyanis a történeteit festményekkel meséli el. Gyerekkorától kezdve tizenkét éven át tanult festészetet a Martyn Ferenc Művészeti Szabadiskolában - ahol az önkifejezésre, az improvizációra, az egyedi látásmód kialakítására helyezték a hangsúlyt - Lantos Ferenc festőművésztől és a lányától Évától. S, hát mindig is szeretett volna a saját elképzelései szerint alkotni, senkitől nem függeni, ezért is örült annak, amikor az egyik oktatója, Kovács Éva felhívta a figyelmét az Önindító programra.

 - Nagyon fontos számomra, hogy meg tudjam őrizni az alkotói szabadságomat - hangsúlyozza. - Tudtam, hogy azt csak úgy tehetem meg, ha önálló vállalkozásba kezdek. Gondoltam a program segít majd megtalálni a kulcsot ahhoz, miként működik sikeresen egy vállalkozás. Rá kellett jönnöm, sok munkával érhető csak el.  

 Mint mondja, végül is mindezen tudás birtokában arra az elhatározásra jutott, próbaként fél évig elindítja a vállalkozását, s ha úgy látja életképes, akkor él a pénzbeli támogatás nyújtotta lehetőséggel.

 Simovics Fanni Barbara mindig is művészi pályán mozgott. Keramikusként végzett Pécsett a Művészeti Gimnáziumban, innen az útja a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karára vezetett, ahol ipari termék és formatervező szakon végzett. 

 - Kerestem valami olyan területet, ahol a művészet kézzel fogható, s meg is lehet élni belőle - mondja. - A példaképem Eva Zeisel magyar származású, Amerikában élt keramikus, aki harmóniát tudott teremteni a gépészet és a kerámia között. Igaz, ő fordítva tette mint én, először műszaki végzettséget szerzett, majd ezt követően lett keramikus, s e kétfajta tudását ötvözve, mint formatervező.

 Szólt arról is, már egyetemi hallgatóként kipróbálta mennyire tudja pénzre váltani a megszerzett tudását, különféle grafikai munkákkal bízták meg. Az egyetemen ugyanis arra is felhívták a figyelmüket, hogy az általuk választott pályán meg kell tanulniuk eladni magukat. Ezért is kísérte figyelemmel már régóta az Önindító programot, amelyen több ismerőse is részt vett. Közöttük többen már sikeres vállalkozók.

 - Az én életemben most jött el az a pillanat, amikor úgy éreztem megpályázom a lehetőséget - hangsúlyozza. - Úgy gondoltam jó lehetőséget teremt arra, hogy végiggondoljam miként tudom ötvözni az eddig megszerzett végzettségeimet, s kamatoztatni a megszerzett tudásomat. Egy valami mindig is egyértelmű volt számomra önálló szeretnék lenne. A program pedig mind inkább meggyőzött arról, valóban egyedi utat kell járnom.

  Kitért arra is, hogy a támogatás felhasználásával a műhelyét szeretné fejleszteni, ugyanis egyedi belsőépítészeti kerámiák készítésével és cserépkályha csempék tervezésével szeretne foglalkozni.

 Lukáts Lillának sem jelent különösebben nagy gondot, hogy létrehozzon egy vállalkozást. Segédkezett az Orfűn működő Mecsek Háza Egyesület felvirágoztatásában, mint munkatárs extrém barlangi túrákat, ökoturisztikai programokat szervez. E mellett a vívóknál az utánpótlás korosztályt edzi. Az Önindítóra azért jelentkezett, hogy tanfolyam ideje alatt legyen módja átgondolni szakemberek segítségével, melyik ötlete megvalósítható, s egyben jó lehetőség a kapcsolati hálójának kialakításához is.

 - Amikor beadtam a pályázatomat, már akkor megfogalmazódott bennem, jó lenne, ha sokféle területről érkeznének a többiek, s olyanokkal is, amelyek jól kiegészítenék az enyémet, amelyek akár együttműködésre is lehetőséget teremtenek - ad hangot annak, miért is döntött úgy, jelentkezik az Önindító programra. - Az én eredeti elképzelésem az volt, hogy egy olyan virágboltot nyitok, amelyik különleges szolgáltatással várja a vásárlóit. Az üzletből nyíló ökotudatos kávézóban kényelmes körülmények között várhatnák meg, amíg az általuk megrendelt csokor elkészül, ettől lett volna egyedi. Azonban egyelőre úgy néz ki, hogy változtatnom kell ezen, mert nem találtam még meg az erre legalkalmasabb helyet. Nem adtam fel, folyamatosan keresem, s licitálok a kiadó ingatlanokra. 

 A vendéglátás még Olaszországban fogta meg, ahol egy idős otthonban önkénteskedett és mellette egy kávézóban is dolgozott. Innen jött az ötlet is, hogy vendéglátóhelyet nyisson. A virágkötészet pedig mindig is érdekelte.

 - Miután szeretek csapatban dolgozni, ezért, ha mégis megvalósul a kávézóm, akkor az sem elképzelhetetlen, hogy a kézműves bonbont készítő Péceli Gyöngyvérrel közösen bérelnénk egy helyet, vagy akár a kisgyerekes családok részére közösségi tér kialakítását tervező Petrich-De Blasio Anettnél is az én kávézóm adná a vendéglátás hátterét - játszik el fejben a gondolattal.

 Abban mind hárman egyet értenek, hogy a tanfolyam ideje alatt számos, a vállalkozással kapcsolatos ismerettel gazdagodtak, amelyek segítségével már elkerülhetnek bizonyos buktatókat. S érdekes volt azt is végighallgatni, hogy ki miért is gondolta úgy, a saját lábára áll, létrehozza a saját vállalkozását. A program remek felkészülési lehetőséget teremt arra, hogy végiggondolják a lehetőségeiket, az elképzelésükben rejlő buktatókat, miközben egy nagyon fontos dologra, kapcsolati tőkére tesznek szert.