Üdvözöljük a

Meg kell találni a fiatalokban, hogy miben jók | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Meg kell találni a fiatalokban, hogy miben jók

Szerző: K.T. | 2018. május 2.

Lakossági munkák kivitelezési feladatainak megalkuvás nélküli, igen magas szintű ellátásával foglalkozik Járányi Andor vállalkozásában. Aktívan részt vesz a tanulóképzésben, ez idáig 32 tanulót készített fel szakmai vizsgára a festő, mázoló, tapétázó, valamint a rekonstrukciós és műemléki festő, mázoló képzésben. Számos versenyről kiemelkedő eredménnyel kerültek ki tanulói. Járányi Andor oktatóként aktív szerepet vállal a mesterképzésben, a jövőben pedig már mestervizsga elnökként is szerepet kap. Munkáját a kamara Baranya Megyei Szakképzési Díjjal ismerte el.

- Melyek azok a legfontosabb ismeretek, amelyeket meg kell tanítani a jövő szakmunkásainak?

- A mai tanulóknak elsősorban a szakma iránti alázatot kell megtanulniuk. Ha egy tanuló nem érdeklődik, nem kérdez, akkor abból soha nem lesz jó festő. Véleményem szerint jelentősen kellene javítani az építőipar mostani állapotán, ennek pedig az egyik záloga a tanulóképzés. Nem igazán hiszek a csoportos képzésekben, én magam maszeknál tanultam, és azt tapasztaltam, hogy egyszerűbb, illetve hatékonyabb kevés emberrel foglalkozni. Sajnos a mai szakmunkástanulók jelentős része nagyon gyenge képességekkel jön ki az általános iskolából, sokuknál nem látni, hogy mi a céljuk, nem érdekli őket a szakma, illetve maga a munka sem. Szinte mindenki arra panaszkodik a szakmában, hogy nincs embere, mert sokan elmentek Nyugat-Európába dolgozni. Ma általában egyszerre 6-8-10 munkában vagyunk benne, rengeteg a megbízás, kevés az ember. Ezen a helyzeten kellene valamilyen módon változtatni. Elsősorban arra van szükség, hogy magunk neveljük ki a leendő szakmunkásokat, olyan szakembereket, akik a megbízható szaktudással felvértezett idősebb szakmabeliektől tanulhatnak.

 

- Miért fontos az ön számára a tanulók képzése?

- Azért, mert az én vállalkozásomnak is jó szakemberekre van szüksége. Eddig 32 fiatalt készítettem fel a szakmára, de sajnos közülük kb. öt volt az, aki tényleg festő akart lenni. Arra azonban büszke vagyok, hogy van olyan tanulóm, aki mesterképzésre jelentkezett. Ez amiatt is fontos, hogy megméretteti magát. Én 35 éves koromban éreztem ennek szükségét. Minden nap tanulunk valami újat, én magam is, a mostani fiataloknak pedig még többet kell teljesíteniük, mint nekünk kellett annak idején, hiszen a hőszigeteléstől kezdve rengeteg olyan dolog van, amit ma egy szobafestő-mázolótól elvárnak. Ez a szakma olyan sokrétű, hogy nem lehet minden rétegét ugyanolyan szinten művelni.  Mint ahogy én a festésben vagyok jó, úgy más pedig más területen. Ezt kell megtalálni minden egyes fiatalban.