Üdvözöljük a

Mindegy, hogy Svájc vagy Magyarország, a sport nem maradhat el | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Mindegy, hogy Svájc vagy Magyarország, a sport nem maradhat el

Szerző: Kis Tünde | 2018. július 5.

Mivel az ideje felét Svájcban tölti a sportruházat gyártásával és értékesítésével foglalkozó pécsi Crestyle Kft. ügyvezetője, Armin Lustenberger, így nehéz rendszert vinnie a sportolásba. Magyarországon inkább benti edzéseket tart, Svájcban azonban outdoor sportokat űz. Pont ez a kétlakiság az, ami a magányos sportolás felé tereli az üzletembert.

 

- Gyermekkorom óta sportolok, 8-10 évesen kezdtem kézilabdázni. Jelenleg úszok, futok, biciklizem, gyalogtúrázok, erőnléti edzést tartok. Nagyon szívesen teniszeznék, de ez sajnos jelenleg nem oldható meg – foglalja össze röviden Armin Lustenberger, hogy milyen mozgást végez szabadidejében. – Jelenleg egyedül edzek, de sokkal hasznosabbnak tartom a csoportos edzést. Lényegesen jobb a motiváció csoportban, mint egyedül. A legfontosabb a csoporthatás, ha már nem bírom, akkor a csoport mindig segít átlendülni a holtponton. Emellett az összetartozás érzése is nagyon fontos.

 

- Versenyző típus avagy csak önmaga örömére mozog?

- Ez belső kényszer nálam – nem mindig teljesen „örömmozgás" –, de erre szükség van ahhoz, hogy fitt maradjak. Ma már nem akarok feltétlenül másokkal versenyezni, sokkal inkább saját magammal. Ha futok, akkor az a cél, hogy jobb időt fussak, mint a múlt héten. Svájci otthonom környékén erre rengeteg lehetőség van.

 

- Volt-e hagyománya az iskolában vagy a családban a sportnak?

- A családban nem volt hagyomány, az iskolában sem. 10 és 25 éves korom között nagy szerepet játszott az életemben a sport, fizikailag a határaimat feszegettem, de pszichikailag is volt jelentősége. Igazi jellemformáló dolog. A csoportéhoz kell igazítani a saját céljaidat, bizonyos mértékben megtanultam alkalmazkodni is. Minden tekintetben fantasztikus iskola a sport.

 

- Mi motiválja a sportolásban?

- Jelenleg a saját fittségem motivál. 60 éves lettem, a teljesítményem már nem teljesen a régi, de javítható. A testtudat is fontos. Egyszerűen az a célom, hogy jobban nézzek ki. Nagyon jó érzéssel tölt el, ha kitűzök egy célt és elérem. Időnként magasra teszem a lécet, nagyon megdolgoztatom magamat, de annál nagyon az öröm, ha megvalósítottam, amit akartam.

 

- Mit tanult meg a sportolás által, ami az élete más területére, pl. a munkájára is kihat?

- Kitartást, akaraterőt, alkalmazkodást. Megtanultam nem feladni, felkelni és továbbmenni. Ezek a tulajdonságok jól jönnek a mindennapok során is, munkában és magánéletben egyaránt.

 

- Miként egyeztethető össze a munka és a sport, hogyan tud időt szakítani rá?

- Úgy gondolom, hogy bárki tud rá időt szakítani. Vannak azonban az ember életében olyan időszakok, amikor különösen nehéz, pl. kisgyerekkel vagy a karrierépítés idején. Viszont mindenkinek szüksége van énidőre, erre a sport egy remek lehetőség. Számomra jól működik, ha fix időpontot határozok meg. Ha partnerrel futok, akkor előre megbeszéljük az időpontokat, így nem igazán lehet elsumákolni az edzést. Ha egyedül edzek, akkor is elhatározom: melyik nap, hány órakor és mit fogok csinálni. Az a lényeg, hogy legyen rendszer benne.

 

- Előfordult-e már, hogy valakit megfertőzött a sportszeretettel?

- Például a dolgozóinkat. Munka után gerinctornát szerveztünk heti egy alkalommal a cégnél – ez egész népszerű lett és a varrónők közül páran ennek hatására kezdtek el többet mozogni. A gerinctorna nemcsak jó mozgás, hanem preventív jellegű is.

 

- Miként támogatja az üzlet- és kapcsolatépítést a sport?

- Nekem nem volt ilyen szerencsém, de a bátyámnak nagyon sokat segített. Ő Svájcban él és dolgozik, és a sportban kialakított kapcsolatai miatt nagyon sok munkát szerzett a cégének. Cégünk ISO tanúsítvánnyal rendelkezik, a svájci SQS Intézet auditál bennünket, szintén egy sportkapcsolatnak köszönhetően.