Üdvözöljük a

„Mindenki hozzá tud járulni környezete javításához” | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

„Mindenki hozzá tud járulni környezete javításához”

Szerző: N.T. | 2015. április 1.

A Techniq 2000 Kft. központi telephelyének 1.600 m2-es épülete tetején 184 db napelemből álló háztartási méretű kiserőművet létesített kizárólag saját forrásból. A tervezés és kivitelezés során az anyag- és költségtakarékosság szempontjait szem előtt tartva a rendszer tartószerkezetét egy jogszabályi változás miatt selejtezendő reklámtábla-keretekből alakították ki.

A megvalósított fejlesztés az eddigi mérések szerint várhatóan megtermeli  a telephely szinte egész évi villamosenergia-szükségletét, lehetővé téve a már meglévő hőszivattyús fűtési rendszer továbbfejlesztését is. A megoldást a kamara Baranya Megyei Környezetvédelmi Díjjal jutalmazta. Ezzel az elismeréssel a kamara annak a gazdasági szervezetnek a kiemelkedő környezetvédelmi teljesítményét kívánja honorálni, amely hozzájárult a megye környezetvédelmi helyzetének javításához, új környezetbarát technológiák kifejlesztéséhez, piacképes bevezetéséhez. A pécsi Techniq 2000 Kft. életében nem ez az első saját fejlesztésű, a környezetvédelmet szolgáló megoldás, Nagy László ügyvezető fontosnak tartja az ez irányú törekvéseket.

- A kiserőmű létrehozását segítette, hogy egy eredetileg hulladéknak szánt meglévő eszközállományt alakítottunk át úgy, hogy a tartószerkezet statikailag is megfelelő legyen. Cégünk Engel János úti telephelyén már eddig is – még ha bizonyos korlátok között is - hőszivattyús rendszerről üzemelt a hűtés-fűtés. Ez a fejlesztés lehetőséget ad a rendszer továbbépítésére, ezáltal minimalizálva fosszilisenergia-felhasználásunkat.

- A vállalkozás működésében, életében, munkáiban milyen szerepet játszik a környezetvédelem?

- Ami a témában talán a leglényegesebb – és ezt kevesen vállalják –, hogy pályázati pénzek nélkül, növekedési hitel felvételével, saját erőből valósítottuk meg a 46 kWp teljesítményű kiserőművünket.

Korábban is fontos volt számunkra a környezet védelme, régóta rendelkezünk a 14001 szabvány szerinti környezetközpontú irányítási rendszerrel, amely szerint – tudatosan - a rögzített elvek alapján végzik munkájukat munkatársaink.

- Milyen jelentősége van a vállalkozás életében és az üzleti életben a Baranya Megyei Környezetvédelmi Díjnak?

- A díj erkölcsi elismerés társaságunk minden dolgozójának, és egy újabb megerősítése annak, hogy jó úton haladunk. Meggyőződésem, hogy az ismert indián mondást, mely szerint „a földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön ”, nem csak hangzatos szlogenként kellene kezelni. Egy kevéssel, a saját környezetében, igenis mindenki hozzá tud járulni ahhoz, hogy környezetünk, ha már nem javul, legalább ne romoljon.

 

Kapcsolódó anyagok: