Üdvözöljük a

„Mindennapi szokássá kell válnia a környezet védelmének” | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

„Mindennapi szokássá kell válnia a környezet védelmének”

Szerző: N.T. | 2015. április 1.

Tulajdonképpen kisfia betegsége indította el a környezettudatos életmód követésében a pécsi Kovács Bertalannét, aki ma már nem csak forgalmazza az egészség- és természetvédő termékeket, hanem számos embert tanított meg az elmúlt években arra, miként óvja önmagát és környezetét. Tevékenységét a kamara Baranya Megyei Környezetvédelmi Díjjal ismerte el.

Mint az indoklásból kiderül, Kovács Bertalanné az egészséges, környezetet kímélő eljárásokat kutatta, míg végül rátalált az öko-kör mozgalomra, mely által a résztvevők személyes élményeken keresztül tanulnak különböző környezettudatos technikákat. Elsőként kezdte meg a pécsi öko-körök szervezését, civil szervezeteknek tartott bemutatókat, több tucat településen indították be a mozgalmat, ezzel is segítve a környezet védelmét.

- Egyéni vállalkozóként olyan termékeket forgalmazok, amelyek védik a környezetet és az egészséget – mondja Kovács Bertalanné. - 2008-ban parfümök árusításával indítottam el a vállalkozásomat, de jött egy jogszabály-változás, amely miatt váltani kényszerültem. A kisfiam betegsége által találtam rá a só-gépekre, ez hozta magával az egészségvédő és természetvédő termékeket. Egyre több terméket ismertem meg: öko- és bio tisztítószereket, víztisztítókat, mágneses termékeket, bio parfümöket és kozmetikumokat, bio étrendkiegészítőket, amelyeket forgalmaztam és forgalmazok ma is web-áruházaimban.

  2012-ben ismét egy jogszabály-változás miatt egy évig szüneteltettem a vállalkozásomat, ekkor hallottam az öko-körökről. Mivel nem szeretem a tétlenséget, jelentkeztem a Tudatos Vásárlók Egyesületéhez öko-kör vezetői képzésre. Ezt elvégezve Pécsett két helyen tartottam öko-kör foglalkozásokat, amelyeket mintegy 3-4 hónapos önfejlesztő tanulásként foghatunk fel. 9 témakör köré csoportosult a képzés: pl. megtanultuk, miként lehet spórolni, ha vásárolni megyünk, hogyan lehet csökkenteni a szemét mennyiségét, egyáltalán mi a szemét és a hulladék között a különbség.   De megmértük, hogy mennyi villanyt, gázt és a vizet fogyasztottak a kör tagjai, beszéltünk a vegyszerekről, az általuk okozott környezetszennyezésről és egészségkárosító hatásukról is.

- Hogyan lehet mérni az öko-körös tevékenység eredményét?

- Nagyon egyszerűen, például megszámoljuk az otthoni vegyszerek mennyiségét – ebbe beletartozik a gyógyszer, a tisztálkodási szerek, a parfüm, kozmetikum is – és mire vége van az öko-köröknek, már tudják a résztvevők, hogy mivel lehet kiváltani őket a környezetünk kímélése érdekében. A közművek fogyasztáscsökkenését a mérőóra-számlálóval ellenőrizhetjük. Kétszer mérünk, a foglalkozás-sorozat elején és végén, abból lehet látni, hogy amit tanultunk, tényleg pénzt takarít meg nekünk. Végső soron arra kell törekednünk, hogy mindennapi szokásunkká váljon a környezetre való figyelés.

 

Kapcsolódó anyagok: