Üdvözöljük a

„Mindig a kihívásokat keresem a sportban, jobb akarok lenni” | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

„Mindig a kihívásokat keresem a sportban, jobb akarok lenni”

Szerző: Kis Tünde | 2017. július 4.

A szüleit kérte meg, hogy vegyenek neki teniszütőt a zsebpénzéből, így 7 éves korában már a Pécsi Spartacusba járt teniszedzésre és a mai napig a klub tagjaként játszik Simon István, a JuridEco Zrt. vezérigazgatója. A Pécsi Tudományegyetem jogi és gazdasági tanácsadó vállalkozásának vezetője focizni is szeret, immár 15 éve játszik hetente szinte ugyanazzal a csapattal. Amíg versenyszerűen teniszezett, nem szerette a futást, mára ez megváltozott, és szívesen jár futni, elsősorban a Mandulás tornapályájára.

 

- A sport abszolút meghatározó, nélkülözhetetlen eleme az életemnek. Akkor vagyok igazán kiegyensúlyozott, ha rendszeresen sportolok, és megunhatatlan az az öröm, ami önmagam legyőzésével, teljesítőképességem vélt határainak megdöntésével jár – válaszolja Simon István arra a kérdésre, hogy milyen szerepet játszik a sport az életében. - Érdekes módon sem családi, sem iskolai ösztönzés nem játszott szerepet sportos életmódom kialakulásában, de amikor kiderült, mennyire szeretem a sportot, támogattak a szüleim, azzal a feltétellel, hogy nem mehet a tanulás rovására. Jobban belegondolva, a tenisz szeretete a jobb tanulmányi eredmények elérésére is motivált.

 

- Miért fontos a sport, milyen többletet ad az ön számára?

- Ha sportolok, akkor a kihívásokat keresem benne, mindig jobb akarok lenni, még akkor is, ha tudom, hogy az évek ellenem dolgoznak.

 

- Mit tanult meg a sport által, ami az élete más területére, pl. a munkájára is kihat?

- Nem az számít sikernek és tölt el boldogsággal, ha az adott sport szabályrendszere szerint én győztem, hanem az, hogy a legtöbbet kihoztam magamból. Ez fontos az élet egyéb területein is. Lényeges, hogy magunkhoz képest ítéljük meg a teljesítményünket, reálisan mérjük fel erősségeinket, eredményeinket, és törekedjünk a folytonos fejlődésre. Az élet bármely területére igaz, hogy megfelelő felkészültség nélkül nem lehet sikereket elérni, legalábbis huzamosabb időn keresztül nem.

 

- Miként egyeztethető össze a munka és a sport?

- Azt gondolom, mindenki maga irányítja az életét, miközben rengeteg kompromisszumot hoz. Én mindig törekedtem arra, hogy a munka és a család mellett is jusson idő a sportolásra. Focizni például este 9-re járunk, így lefekvésig együtt lehetek a gyermekeimmel. Ma már többször együtt járunk teniszezni a két fiammal, és szerencsére feleségem - egykori judo magyar bajnok - is tudja, milyen értéke van a sportnak.

 

- Mostanában az üzletemberek között sikk a sportolás. Ez a tevékenység akár az üzlet- és kapcsolatépítést is támogathatja. Volt már ilyen tapasztalata?

- A Pécs Városi Tenisz Club elnökségi tagjaként számtalan példát láttam már erre. A tenisz szeretete sokszor megkönnyíti a kapcsolatépítést, és a pályán, játék közben mindenkiről kiderül, milyen emberi tulajdonságokkal bír. Ez a helyzet nyitottabbá teszi a légkört és valóban megkönnyíti a kapcsolatépítést, de új barátokra is lelhetünk a sport által.