Üdvözöljük a

„Mindig is szerettem a szakmámat” | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

„Mindig is szerettem a szakmámat”

Szerző: N.T. | 2015. március 3.

A mai napig tisztelettel és szerénységgel beszél „életművéről”, a pécsi Kontakt-Elektro Kft-ről megalapítója és ügyvezetője, Hirth Ferenc. A cég története 1982-ben kezdődött a cserkúti Mezőgép vállalatnál, amelynek villamos üzemében dolgozott kollégáival Hirth Ferenc. Amikor megnyílt a lehetőség az első magánvállalkozásra, azaz gazdasági munkaközösség alapítására, hatan úgy gondolták, hogy megpróbálkoznak vele.

Ahogy a cégvezető mondja, egyszerűen többre vágytak, mint amit az 1982-es nyugodt szocialista körülmények biztosítottak számukra, úgy érezték, másra is képesek. A cég szépen gyarapodott, 1983-ban műhelyt nyitottak, mintegy tíz év alatt a saját tulajdonú telkeken a 120 négyzetméteres műhelyből először 300, majd 500, azt követően pedig ezer négyzetméter lett. Ma a másfél hektáros az üzemi területen közel 5 ezer négyzetméteren történik a termelés műhelyekkel, gyártócsarnokokkal, irodákkal.

  Az elmúlt harminc évben kisvállalkozásból középvállalkozássá fejlődött cég ipari automatizálással, villamos kapcsolószekrények gyártásával, ipari berendezések villamos szerelésével, ipari elektronikával foglalkozik és mintegy 60 főt alkalmaz. Termékeik a világ közel 40 országába jutnak el. Nem hagyhatók ki a felsorolásból a vállalkozás saját fejlesztései, az induktív és kapacitív közelítéskapcsoló termékcsalád, a fogyasztásmérő szekrények, amelyek mellett már a harmadik termékcsaládon dolgoznak, az ún. hidrogénüzemű tüzelőanyag-cellás rendszeren. A villamos áram előállítására alkalmas rendszerre méltán lehet büszke a cégvezető, hiszen ez a termék abszolút környezetbarát, mivel hidrogénnel működik, hulladékanyaga pedig a desztillált víz. A vállalkozás fejlődése jelentős mértékben a sikeres pályázatoknak is köszönhető, csakúgy, mint az export-kapcsolatoknak. Nemcsak termékeket gyártanak külföldre, hanem ki is mennek dolgozni Európa különböző országaiba. Ezért a Kontakt-Elektro vezetése jelentős figyelmet fordít dolgozói képzésére: Ausztriában és Németországban tanult mérnökeik a tervezésben, fejlesztésben illetve a termelés irányításában vállalnak aktív szerepet, magasan képzett technikusaik és szakmunkásaik pedig a mindennapi munka mellett elsajátíthatják a legkorszerűbb eljárásokat is. A vállalkozás a jövő munkavállalóira is gondol: mindig van szakmunkás-tanulójuk és egyetemi, főiskolai hallgatók nyári gyakorlatának színhelyéül is szolgál a Kontakt-Elektro Kft. Nem titkolt céljuk ezzel az, hogy a fiatalok közül – képességeik alapján - ki tudják választani leendő kollégáikat. A vállalat dolgozóiról elmondható, hogy az elmúlt harminc év alatt egy nagy családdá alakultak, sikerük talán ennek is köszönhető. Ma már Hirth Ferenc két fia, Olivér és Markus is a cégvezetésben dolgozik.

  A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara 2014-ben Életmű Díjat adományozott Hirth Ferencnek, az indoklásában többek között az is szerepel, hogy a díjazott szívügyének tekinti Baranya megye gazdasági fejlesztését, kamarai testületi tagként évtizedes önzetlen szakmai tevékenysége segítette és segíti ma is a megyét. Hirth Ferenc életműve példamutató, hiszen a magyar tulajdonú családi vállalkozás alapítása és folyamatos fejlesztése, a cég eredményességének megőrzése a kihívások közepette embert próbáló feladat.

- A kamara Életmű Díjat adományozhat annak a természetes személynek, aki munkásságával maradandót, példaértékűt alkotott a gazdaság területén. Mire gondolt, amikor megtudta, hogy 2014-ben önt jelölték erre az elismerésre?

 - Az első gondolatom az volt, hogy úristen, már ilyen öreg vagyok? A viccet félretéve természetesen nagyon örültem neki, mert jó érzés visszatekinteni a pályámra, arra, hogy miért is kaphatom meg ezt az elismerést. Büszke vagyok rá, hogy egy olyan kiváló csapatba, a kamara Életmű Díjasai közé tartozhatom, amelybe több, hasonló életpályát befutott kollégám, barátom is bekerült, ez számomra nagy megtiszteltetés.

- Az imént a korára célzott, pedig a mai napig aktívan részt vesz a cég vezetésében, Olivér fiával ketten irányítják a Kontakt-Elektro Kft-t. Korábban elmondta, az a célja, hogy a fiai vigyék tovább a vállalkozást. Ha eljön az idő, bizonyára nehéz lesz majd engedni azt, amit élete során felépített.

-  El kell engedni, el is tudom engedni. Úgy érzem, hogy még egy darabig ott maradok, tanácsadóként és alkalmi kisegítőként is, ha kell, de az a tervem, hogy szép lassan teljesen kivonulok majd a cégben végzett munkából. Örömömre szolgál, hogy az eddig kívülről segítő Markus fiam is sokkal aktívabb szerepet vállal a cég ügyeiben, így ők ketten a kiváló felkészültségű szakembergárdával az eddiginél jelentősebb sikereket is elérhetnek.

- Ha most, ebben az ünnepi pillanatban visszagondol valamikori önmagára, akkor annak idején a kis Hirth Ferike ezt képzelte el, hogy létrehoz egy középvállalatot, ami több mint harminc éve működik? Sikerült megvalósítania az álmát?

- Nem, abszolút nem erről álmodoztam. De azt elmondhatom, hogy a szakmámat mindig is szerettem. Egyszerűen csak szakmai sikereket akartam elérni, és lám, sikerült. A siker titka a hatalmas kitartás, szorgalom, de szerintem mindenki tudja, hogy ezt nem lehet 8 órás műszakban csinálni, hanem csak teljes gőzzel. Számomra mindig ez volt a mérvadó.