Üdvözöljük a

„Mindig keresni a lehetőséget és a lehető legjobb eredményt elérni” | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

„Mindig keresni a lehetőséget és a lehető legjobb eredményt elérni”

Szerző: N.T. | 2014. április 2.

Számos gazdasági siker, egy nemzetközileg elismert ipari vállalkozás létrehozása és működtetése – ez a mérlege annak az aktív pályafutásnak, amelyet Életmű Díjjal ismert el a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara. Az indoklás szerint a pécsi Fekoral International Kft. vezetője, Molnár László a belföldi és a külföldi élelmiszergazdaság, vegyipar számára gyártott króm tartályaival hírnevet szerzett nemcsak a vállalkozásának, hanem Pécs városának is. A cég folyamatosan képezte munkavállalóit, partneri kapcsolatot alakított ki helyi beszállítóival és aktív tagja a Dél-Dunántúli Gépipari Klaszternek. A kamara annak a természetes személynek adományozhat „Életmű Díjat”, aki munkásságával maradandót, példaértékűt alkotott a gazdaság területén.

 - Meglepetésként vettem tudomásul, hogy engem illetett a kamara ezzel az elismeréssel – mondja Molnár László. - Emellett természetesen örültem neki, az első gondolatom az volt, hogy ez az Életmű Díj nemcsak nekem szól, hanem mindazoknak, akik segítették azt az ötven évet, amit aktív munkával töltöttem. Terveim szerint az idén júniusban nyugdíjba vonulok, ugyanis életkoromat tekintve – 69 éves vagyok - már elérkezett ez az idő.

 - Milyen volt a kapcsolata a kamarával a pályafutása során?

 - Már nem is emlékszem, mikor kerültem kapcsolatba a kamarával, olyan régen volt. Nagyon fontosnak tartom, hogy egy vállalkozás tagja legyen ennek a testületnek, hiszen mi is számos szolgáltatásukat vettük igénybe, rengeteg kamarai rendezvényen voltunk, oda-vissza segítettük egymás munkáját.

- Azt tudjuk, hogy a pályafutása egy nemzetközileg elismert vállalatnál fejeződik be, de honnan vezetett az út idáig?

 - 1963-ban végeztem a pécsi Zipernowsky Károly Gépipari Technikumban gépésztechnikusként. 1989-ben, a rendszerváltozáskor a gazdasági helyzet kikényszerítette a változást, ehhez alkalmazkodva közgazdász végzettséget és mérlegképes könyvelői képesítést szereztem. Német és szerb, horvát nyelven tárgyalóképesen beszélek. A technikum után a villányi gépállomáson kezdtem lakatosként, ahol végül műszaki termelésirányító lettem. Azt követően Drávaszabolcson gyáregység-vezetőként dolgoztam, mezőgazdasági traktorokat és egyéb berendezéseket javítottunk, alkatrészeket gyártottunk. 1974-től a pécsi Mezőgép gyáregységeként exportra szállítottunk berendezéseket az NDK-ba, majd a nyolcvanas évektől már nyugatra is.

  1999-ben lettem a 100%-os német tulajdonban álló pécsi Fekoral ügyvezetője. Rozsdamentes borászati tartályok gyártásával foglalkoztunk, de dolgoztunk a gyümölcsszörp- és az élelmiszeripar számára is. A rendszerváltás után nagy szerepet játszott cégünk az itteni borászati és élelmiszeripari üzemek megfelelő technológiával való ellátásában. A társaság exportja 1993-ban 30%, a belföldi termelése 70% volt, ez a 2010-es évekig ez megfordult, az utóbbi három évben pedig az export elérte a 90%-ot. Ez annak köszönhető, hogy sikerült egy ütőképes csapatot összehozni, amely megtanulta azt a minőséget, amit a nyugati világ preferál és elvár. A legnagyobb vevőink német, osztrák, dán cégek voltak, 2002-ben Ukrajnába, Odesszába szállítottunk nagy volumenű megrendeléseket. Érdekesség, hogy a borászat és a söripar területén Románia felé is nagy beszállítók voltunk 2002-ig. Az utóbbi években részt vettünk a kamara által szervezett vevőtalálkozókon, kiállításokon, ezek eredményeként Szerbiába is gyártottunk bor- és gyümölcsfeldolgozó berendezéseket. 2003-ban a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara Minőségi Díjjal jutalmazott bennünket, 2005-ben megkaptuk a Dél-dunántúli Régió Minőségi Díjat, kétszer részesültünk a Baranya Megyei Export Díjban, egyszer pedig a Baranya Megyei Környezetvédelmi Díjban.

 - Hosszú és színes pályafutása alatt melyek voltak azok főbb szempontok, amelyekhez hű maradt, amelyek alapján a munkáját végezte?

- Törvénytisztelő állampolgárként, az egyenes utat betartva mindig megkeresni azt a lehetőséget, ami a legideálisabb a munkatársak és a cég számára és ebből a lehető legjobb eredményt elérni. Mindig e szerint dolgoztam és ha újrakezdeném, most is ezt tartanám szem előtt.