Üdvözöljük a

Mindig szem előtt a környezetvédelem | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Mindig szem előtt a környezetvédelem

Szerző: N.T. | 2015. április 1.

Országosan is kiemelkedő a pécsi BIOKOM hulladékgazdálkodási tevékenysége, amelyet a 2014. évben megvalósult Mecsek-Dráva Regionális Hulladékgazdálkodási Program is fokozott. A projekt területileg 313 települést és mintegy 426 ezer főt érint a régióban, eredményeként Pécsett egy komplex, az országban a legkorszerűbb, egyben legköltséghatékonyabb begyűjtési rendszer került bevezetésre, amelyben megvalósul a teljes körű szelektív gyűjtés. Ennek köszönhetően a lerakott hulladék mennyisége 30% alá csökken.

A hulladékgazdálkodással kapcsolatos fejlesztések mellett a BIOKOM-hoz köthető a városi csemetekert létrehozása, a közparkokban az öntözőrendszerek beüzemelése, és az országban az elsők között ez a cég vezetette be a természetközeli erdőművelést. A cég tevékenységét a PBKIK Baranya Megyei Környezetvédelmi Díjjal ismerte el. A kamara ezzel a díjjal kívánja honorálni annak a gazdasági szervezetnek a kiemelkedő környezetvédelmi teljesítményét, amely hozzájárult a megye környezetvédelmi helyzetének javításához, új környezetbarát technológiák kifejlesztéséhez, piacképes bevezetéséhez.

 - Számomra azért is örömteli ez az elismerés, mert a Mecsek-Dráva Regionális Hulladékgazdálkodási Programban résztvevő kettő fontos pécsi partnerünk is a kamara díjazottjai között szerepelt – mondja Dr. Kiss Tibor, a BIOKOM Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. – Egyik partnerünk „Az Év Üzletembere Díj”-ban részesült, a másik üzlettársunk pedig „Az Életmű Díj” kitüntetettje lett. Partnereink cégei gyártották a Mecsek-Dráva programban szereplő 57 tömörítő autó és edénymosó autó felépítményeit, illetve elektronikáját, amelyek a legmodernebb környezetvédelmi előírásoknak is megfelelnek, csúcstechnológiát képviselnek. Úgy vélem, mindhármunk együttes sikere igazolja, hogy Pécs „zöld” város, és példát mutat a környezetvédelem területén.

- A BIOKOM vagy ön számos díjat kapott már a kamarától, hiszen tényleg elismerésre méltó a cég által végzett környezetvédelmi tevékenység. Milyen területekre koncentrálnak a jövőben?

- 2004-ben fogadta el Pécs közgyűlése az Ökováros-Ökorégió programot, amelytől – a több évtizedes környezetvédelmi munka tapasztalatainak és eredményeinek köszönhetően - egyenes út vezetett Pécs „Zöld főváros” pályázatáig. A Zöld főváros pedig Pécs jövője és jövőképe szempontjából meghatározó, a koncepció kidolgozásában és elindításában aktívan közreműködtem. Az elmúlt években Pécsett megfizethető, a versenyképességet nem hátráltató közszolgáltatások alakultak ki. A tapasztalatok alapján megfogalmazódott, hogy csak a rendkívül ésszerűen megtervezett és az erőforrás-hatékonyság elveit alkalmazó beruházások lehetnek hosszú távon gazdaságosan üzemeltethetőek, illetve a környezeti fenntarthatósági szempontokat is kielégítőek. Ezért innovatív, tudásalapú, erőforrás-hatékony, ma elterjedt szóhasználattal „smart” technológiákat szükséges alkalmaznunk, amiben Pécs már hosszú ideje igyekszik élen járni és mások számára is használható megoldásokat kidolgozni. Pécs ezen elvek mellett kötelezte el magát, így ezt rögzítette a 2014-2020 időszakra vonatkozó Városfejlesztési Stratégiában, ennek megfelelően alakítja át a városmenedzsment struktúrát és a forráslehívási stratégiáját is. Azt gondolom, ezzel kapcsolatban a BIOKOM előtt számos kihívás áll.

 

 

 

Kapcsolódó anyagok: