Üdvözöljük a

Munkaerő-piaci útmutató készül az 50 év felettiek számára | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Munkaerő-piaci útmutató készül az 50 év felettiek számára

Szerző: Fülöp Attila | 2013. december 10.

A Visegrádi Négyek munkaerő-piaci útmutatót készítenek, amely az 50. életévüket betöltött álláskeresők elhelyezkedési esélyeinek növelését hivatott elősegíteni.

 

A Visegrádi Alap „V4 Working Simply Altogether” („A V4 –ek egyszerűen együttműködnek”) projekt négy partnerszervezet közreműködésével valósul meg a Szlovák Köztársaság, a Cseh Köztársaság, Magyarország és a Lengyel Köztársaság területéről.

 

A projektben Magyarországot a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara képviseli.

 

A projekt 2013 márciusában indult, és azon 50 év felettieket célozta meg, akik a koruk miatt küzdenek elhelyezkedési nehézségekkel. A projekt célja az 50. életévüket betöltött álláskeresők segítése, elsősorban hasznos tanácsok, bevált gyakorlatok átadásával

 

A projektindító március 18-ai fórumon a résztvevők megfogalmazták az elérni kívánt célt, valamint meghatározásra kerültek a projekt folyamán megvalósítandó feladatok, és az ütemterv.

A program során a résztvevő partnerek országonként workshopokat tartottak, ahol meghallgatták az érintett célcsoport képviselőit/kedvezményezettjeit, a helyi munkaadókat, a nemzeti munkaügyi központok képviselőit, valamint olyan egyéb szervezeteket, akik szerepet vállaltak az 50 év feletti korosztály elhelyezkedésének elősegítésében.

 

A projekt részeként megvalósuló workshopokon – a fentieken kívül - bemutatásra kerültek a Csehországban, Szlovákiában, Magyarországon és Lengyelországban működő programok, támogatási formák, amelyek az adott országban az említett hátrányos helyzetben lévő korosztály elhelyezkedését segítik.

A program során a Visegrádi Négyek megosztották egymással e témában szerzett tapasztalataikat, és javaslatokat fogalmaztak meg az 50 év feletti álláskeresők hatékonyabb munkaerő-piaci érvényesülése érdekében.

 

A program eredményeként a projekt tagjai külön-külön elkészítették az 50 év felettiek munkaerő-piaci helyzetének általános felmérését és az országukban működő támogatási rendszer bemutatását, majd a négy ország tapasztalataira támaszkodva, egy közös kiadvánnyal fejezték be a munkát. A kiadvány a munkaerő-piaci útmutató, amely összegzi a tapasztalatokat és bemutatja az elhelyezkedési esélyek növelésének lehetséges hatékony eszközeit, valamint hasznos tanácsokkal szolgál az 50 év feletti korosztály számára.

 

A hazánkat érintő munkaerő-piaci helyzetfelmérés és a támogatási rendszer bemutatása megtalálható a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara honlapján:

http://archiv.pbkik.hu/hu/szakkepzes-mesterkepzes/cikkek/a-visegradi-negyek-munkaero-piaci-utmutatot-keszitenek-az-50-ev-felettiek-szamara-65839

 

A Visegrádi Négyek közös kiadványa, az 50 év felettiek elhelyezkedési esélyeinek növelésében segítséget nyújtó munkaerő-piaci útmutató, a projekt weboldalán olvasható:

http://www.workingaltogether.eu/