Üdvözöljük a

„Munkánkat hosszú időre, generációkra tervezzük” | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

„Munkánkat hosszú időre, generációkra tervezzük”

Szerző: N.T. | 2015. december 9.

Akár egy magyar népmesébe illő történet is lehetne a Pécsi Orgonaépítő Manufaktúra Kft. többségi tulajdonosáé, Budavári Attiláé, akinek dédapja, de már ükapja is orgonaépítéssel foglalkozott Angster József híres pécsi műhelyében.  A kis Attila 12 évesen határozta el, hogy márpedig ő orgonaépítő lesz. 25 évvel ezelőtt aztán tarisznyát vett a vállára, nekiindult Ausztriának, hogy az itthon megszerzett szakmai tudást gyakorlattal bővítse. Hazatérve megalapították a későbbi Pécsi Orgonaépítő Manufaktúrát Végh Antallal és Attila testvérével, Csabával. Az induláshoz minden értékesíthető dolgukat pénzzé tették, hitük, kitartásuk és szorgalmuk mára egy több mint 30 fős vállalkozást eredményezett. Mára Európa számos országába dolgoztak már. Arról, hogy a cég alapításától eltelt 23 évben miként lett azzá a vállalkozás, ami, és hogy egy ilyen - külső szemlélőként érzékelt - szűk piacon milyen elvek, lehetőségek által lehet érvényesülni – erről Budavári Attilát kérdeztük.

- Az olaszoknak olaszul főzünk, a németeknek német ételt készítünk, a hollandoknak pedig hollandot – mondja Attila. - Igyekszünk az összes „konyha” követelményeit messzemenőkig figyelembe venni és igazodni az elvárásokhoz. Megrendelőink sokra megtanítottak minket: alkalmazkodtunk egyediségükhöz, meghallgattuk kéréseiket, sosem ragaszkodtunk egy adott stílushoz vagy módszerhez.

- Aki már járt önöknél, tudja, hogy munkatársai szigorú rend és fegyelem alapján dolgoznak, de azt is látja, hogy szinte családtagokként. Milyen szabályokat, elveket fogalmazott meg önmaga számára cégvezetőként a sikeres működtetés érdekében?

- Az évek során mindig és folyamatosan elvártam magamtól, hogy egyformán kezeljem munkatársaimat. Fontosnak tartom, hogy feltétlenül helyet kapjon dicséret és kritika is egy cég életében, a pozitív és a negatív visszajelzés egyformán hasznos és motiváló hatású lehet, ha megfelelő módon fogalmazzák meg. Magamtól is szigorúan elvárom a határidők pontos betartását, ezzel is példát mutatva kollégáimnak.

 Egy egyedi hangszereket készítő manufaktúrában különösen nagy hangsúlyt kell fektetni az alkotásvágyra és annak kiemelt támogatására. Mi nem tömegcikket termelünk. Ahhoz, hogy minél jobban megértsem a piacot és a külföldi kollégák elvárásait valamint igényeit, naprakésznek kell lennem az új technológiák szempontjából is. Ezért cégünk rendszeresen részt vesz a stuttgarti Fraunhofer Intézet akusztikai kutatásaiban dr. Angster Judit vezetésével és irányítása alatt.

 És azt is el kell mondanom, hogy 23 évvel ezelőtt előfordult olyan, hogy mindenkinek jutott fizetés, csak nekem nem. Ebből a szempontból most már én is egyenlő vagyok a többiekkel.

- Egy ilyen különleges szakma felé, mint az orgonaépítőké, milyen elvárásokkal fordul a piac?

- A napjainkban tapasztalható rohanó világgal együtt a mi elvárt határidőink is jelentősen megrövidültek. A történelmi egyházak piaca szűkül, az új piacok olyan nehezen elérhető helyeken nyílnak, mint pl. Ázsia. Európa jelenlegi elvárása a trendben a historizáló hangszerek irányába mutat, egyfajta nosztalgikus formában. Ahogy a szállóige is mondja: a jelenlegi piacon olcsónak, gyorsnak és kiváló minőségűnek kell lenni. Törekszünk arra, hogy ügyfeleink és megrendelőink ebből ne csupán kettőt választhassanak.

- Miként lehet továbbfejlődni ebben a szakmában? Úgy tudom, az utánpótlás képzésére a vállalkozáson belül sok energiát fordítanak.

- Cégünk a kezdetektől elkötelezett nem csak kollégáink, de a jövő szakembereinek képzésében is. A belső tudásátadás mellett évek óta több mint egy tucat asztalos tanuló egyidejű gyakorlati képzésére rendelkezünk kapacitással, külön tanműhellyel, kizárólag a képzésre fókuszáló, kiváló oktatóval - és természetesen lehetőséggel a hangszergyártásban megszokott, legfinomabb faipari munkába való betekintésre. Főállású, nagy szakmai tapasztalatú asztalosmester irányítása alatt vezetjük be tanulóinkat az asztalos szakma csodálatos világába. Azt pedig mondanunk sem kell, hogy orgonaépítő tanulót is mindig különösen nagy örömmel látunk! A legkiválóbb, frissen végzett tanulók számára igyekszünk lehetőséget biztosítani arra, hogy a mi vállalkozásunk legyen az első igazi munkahelyük. Annak ellenére, hogy egy évezredes, nagy tradícióval büszkélkedő hivatást képviselünk - és jómagam is több mint negyed évszázada vagyok a szakmában - magunknak is folyamatosan tanulnunk kell a jelenleg is több mint 270, de egyre növekvő számú megrendelőnktől tudásban és innovációban egyaránt. Ha ezt nem tennénk, nem maradhatnánk a folyamatosan formálódó piacon.

- Több elismerést is kapott az elmúlt években, legutóbb Pro Civitate díjban részesült a pécsi városvezetés részéről. Mi az üzenete az ön számára egy-egy, a külvilág előtt delegált elismerésnek?

- A díjak, még ha a nevemre is szólnak, valójában nem az enyémek. Ahogy mondani szokták: minden sikeres ember mögött egy önfeláldozó feleség áll. Ez az én esetemben is teljes mértékben igaz! Az, hogy idáig eljutottunk, és olyan díjakat kapunk, mint a Pro Civitate vagy a Magyar Kézműves Remek, leginkább feleségemnek, családomnak és rendkívüli teljesítményt nyújtó kollégáimnak köszönhető.

Úgy érzem, semmire sem jogosítanak fel ezek a díjak, viszont egyértelműen köteleznek arra, hogy még többet tegyünk és fáradhatatlanuk kutassuk, hogy mi módon lehetne még jobbá és hatékonyabbá tenni működésünket.

- Miként rajzolható fel a Pécsi Orgonaépítő Manufaktúra Kft. jövője? Hol látná szívesen 5-10 év múlva a vállalkozást?

- Természetesen szeretnénk folyamatosan új, egyedi, ikonikus hangszereket építeni. Ennek ellenére célunk, hogy Európa egyik vezető orgonaalkatrész-ellátójává válhassunk a nemzetközi piacon, kisegítve idő- vagy kapacitáshiánnyal küzdő külföldi kollégáinkat, ily módon is részt vállalva munkájukban. Ha azt nézzük, hogy a hangszereinkre adott garancia sem kevesebb, mint tíz év, már abból is látható, hogy munkánkat hosszú időre, generációkra tervezzük. Szeretnénk azt hinni, hogy már számos helyen otthagytuk nyomunkat az Univerzumban, és ezek a nyomok akár évszázadokra is fennmaradnak.